Напишете дума/думи за търсене

Алергия от мляко - симптоми и важни съвети

Алергията към млякото е анормална реакция на имунната система към мляко и продукти, съдържащи мляко. Това е една от най-често срещаните хранителни алергии при децата. Кравето мляко е обичайната причина, но млякото от овце, кози, биволи и други бозайници също може да предизвика реакция.

Алергичната реакция обикновено се появява скоро след като вие или вашето дете консумирате мляко. Признаците и симптомите варират от леки до тежки и може да включват хрипове, повръщане, копривна треска и храносмилателни проблеми. Алергията към мляко също може да причини анафилаксия - тежка, животозастрашаваща реакция.

Избягването на мляко и млечни продукти е основното лечение на млечна алергия. За щастие повечето деца я израстват.

Симптоми

Симптомите на алергия към мляко се проявяват от няколко минути до няколко часа, след като вие или детето ви пиете мляко или сте хапнали млечни продукти.

Непосредствените признаци и симптоми на алергия към мляко може да включват:

  • Копривна треска
  • Хрипове
  • Усещане за сърбеж или мравучкане около устните или устата
  • Подуване на устните, езика или гърлото
  • Кашлица или задух
  • Повръщане

Признаците и симптомите, които се проявяват обикновено по-късно:

  • Разхлабени изпражнения или диария, които може да съдържат кръв
  • Коремни спазми
  • Хрема
  • Влажни очи
  • Колики при бебетата

Млечна алергия или непоносимост към мляко?

Истинската млечна алергия се различава от непоносимостта към млечни протеини и към лактоза. За разлика от алергията към мляко, непоносимостта не засяга имунната система. Млечната непоносимост изисква различно лечение от истинската млечна алергия.

Честите признаци и симптоми на непоносимост към млечен протеин или непоносимост към лактоза включват храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове или диария, след консумация на мляко или продукти, съдържащи мляко.

Анафилаксия

Алергията към мляко може да причини анафилаксия - животозастрашаваща реакция, която стеснява дихателните пътища и може да блокира дишането. Млякото е третата най-разпространена храна - след фъстъците и ядките, която причинява анафилаксия.

Ако вие или вашето дете имате реакция към млякото, уведомете вашия лекар, без значение колко лека е реакцията. Тестовете може да помогнат за потвърждаване на алергията към мляко, така че може да избегнете бъдещи и потенциално по-лоши реакции.

Усложнения:

Децата, които са алергични към мляко, са по-склонни да развият някои други здравословни проблеми, включително:

Алергии към други храни - като яйца, соя, фъстъци или дори говеждо месо.

Сенна треска - често срещана реакция при допир до домашни любимци, акари, трева и други.

За какво да внимавате:

Няма сигурен начин да предотвратите хранителна алергия, но може да предотвратите реакциите, като избягвате храната, която ги причинява. Ако знаете, че вие или вашето дете сте алергични към млякото, избягвайте го, както и млечните продукти. Четете внимателно етикетите на храните за казеин, който е млечно производно, което може да се намери на някои неочаквани места, като например в някои консервирани риба тон, наденица и т.н.
Когато сте в ресторант, питайте подробно за съставките в поръчаната от вас храна.
Имайте предвид, че освен очевидните храни, които съдържат мляко, има и такива, за които може да не се досетите на първо четене, включително хлебни изделия и преработени меса. Дори една храна да е обозначена като „без мляко“ или „безмаслена“, тя може да съдържа млечни протеини, причиняващи алергия - така че трябва да се научите да четете внимателно етикетите. Когато се съмнявате, свържете се с производителя, за да сте сигурни, че продуктът не съдържа млечни съставки.

Ако вие или вашето дете сте на диета без мляко, вашият лекар или диетолог може да ви помогне да планирате балансирано хранене. Може да се наложи да приемате добавки за заместване на калций и хранителни вещества, намиращи се в млякото като витамин D и рибофлавин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X