Напишете дума/думи за търсене

Иванка Кючукова: Когато някой мисли жените за слаби, това е предимство за нас

Бързите схеми и успех на всяка цена не са ми интересни

Тя е изпълнителен директор на „Хавас Груп България“. През по-голямата част от детските и младежките си години живее, учи, а после и работи в Германия, Австрия и Италия. „Коренът ме теглеше силно обратно към България, но имах щастието да науча няколко езика и да попия от техните култури в най-формиращата възраст”, споделя Кючукова. Именно в родината на пиците се запалва по мобилни технологии, това е и първата ѝ самостоятелна професионална крачка, която по-късно естествено прелива в медийните среди, а сега затваря цикъла в рекламата и комуникациите.

Интервюто на Иванка Кючукова е част от новия проект на „24 часа“ и MILA.bg „Жените, които променят“. Тя е сред първите участници в един кръг от жени, с които имаме честта да търсим формулата на успеха и женското щастие, но и да обсъдим на специални срещи в следващите месеци важни обществени теми като образование, здравеопазване, дигитализация и т.н. Стартираме проекта с луксозното издание "Жените, които променят", в което на 300 страници разказваме историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.

- Какво харесвате у себе си и какво не – погледнете се със самоирония.

– Любопитна съм. Постоянно ми се учи и много обичам да изпробвам нови неща. Самокритична и взискателна към себе си съм, очаквам същото от околните. По тази причина често ме мислят за перфекционист, но аз далеч не съм. Самоиронично казвам, че съм прекалено добра и допускам да ми се „качват на главата“. Вярвам, че най-големите проблеми и грешки се преодоляват с добро, а не с други проблеми и грешки. Когато се злоупотреби с добротата ми, съм наистина безкомпромисна.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

– Основна ценност за нас в „Хавас” е да създаваме смислени взаимоотношения както с нашите клиенти и партньори, така и помежду си в екипа. Ценим всеки с неговия специфичен опит и експертиза и искаме да насърчаваме свободата на изява и креативността. Стараем се да сме иновативни, това е особено важно за нашата професия. Толерантността и разнообразието също са основни ценности за нас – това е важно като цяло за всички творчески индустрии. Държим нашите клиенти да ни приемат като партньори, да знаят, че ние сме на тяхна страна и заедно работим за една обща цел. Моята лична професионална мисия е да създам необходимите условия и среда, така че всеки, който работи в „Хавас груп България”, да може да разгърне пълния си потенциал.

- С какво в своята работа сте по-различна от вашите конкуренти?

– Вярвам в дългосрочните визия и отношения – както житейски, така и професионални, в откритото партньорство. Бързите схеми и успех на всяка цена не са ми интересни. Открита и достъпна съм както за екипа, така и за клиенти и партньори. Като сме честни един към друг и назоваваме нещата с истинските им имена, много по-бързо стигаме до същността на нещата, идентифицираме проблемите, ако има такива, и постигаме желания резултат по-ефективно.

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция, или държите да сте близо до колегите си?

– Държа да съм близко до колегите си и съм напълно прозрачна в отношенията си с тях. За мен е важно всички да сме еднакво информирани, за да може да следваме целите си и да вървим в една и съща посока. Стремя се всеки член на екипа да е напълно наясно както с добрите аспекти и успехи на нашата работа, така и с проблемите и предизвикателствата.

- Как се промени бизнесът като цяло във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?

– Основният извод от тази пандемия за мен е за важните неща, приоритетите в живота и истинските партньорства. Може да са клишета, но са верни. Тя заздрави семейните и служебните ни връзки, а ненужното просто отпадна. Гордо мога да заявя, че през критичната 2020 година успяхме да запазим всички работни места, да спечелим доверието на нови клиенти и да реализираме ръст в обороти и печалба.

- Разкажете две истории – тази, в която сте спечелили професионална битка благодарение на това, че сте жена, и друга, в която сте изгубили, защото сте жена?

– Професионалните си битки съм печелила не заради пола си, а заради професионализма и защото съм била себе си. Женската психика има едно много полезно качество – за нас не е толкова важно дали отсрещната страна ще ни помисли за слаби. Това носи много предимства.

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион”, вашата голяма печалба?

- Голямата ми печалба е многомилионна и това е семейството ми. Здравото семейство и добрите взаимоотношения са най-важни за мен. В това отношение съм повече от богата.

- Откъде и как научихте формулата за здраво семейство, ако вие я познавате?

– Възпитана съм да познавам и ценя произхода си, кои са били преди мен, какъв е бил техният мироглед и какви ценности са изповядвали. Семейството ми ме възпита постоянно да търся знание, не само професионално, но във всички сфери на живота и да съм отговорна към себе си, любимите си и обществото. Традициите, обичаите и семейните празници са много важни за мен. Стремя се да възпитавам и децата си в същия дух. Няма тема, на която не може да разговаряме, и проблем, който не може да решим заедно и спокойно.

- Кое от своите родители взехте, за да продължите напред, и от какво от техния опит се отказахте?

– Родителите ми подариха нестихваща жажда за знания, възпитаха ме да държа на думата си, да бъда самокритична и най-вече да не играя роли, да се държа естествено и открито. Техният опит винаги е бил споделян с мен и това много ми помага до ден днешен.

- Как една ангажирана жена възпитава своите деца и кое е най-важното за нея в общуването с тях?

- Общувам с децата си свободно и като с равни от момента на осъзнаването ми, че ги нося в себе си. Няма тема, на която не можем да разговаряме и проблем, който не можем да решим заедно и спокойно. Моята заетост никога не e била проблем в това отношение, те са пряк наблюдател на голяма част от професионалния ми живот. Мисля, че това много им помага и възпитава в тях отговорност, самостоятелност и толерантност.

- Как е по-просто да се прави успешна кариера - сама или с мъж до себе си?

- Никой в нищо не може да бъде успешен сам.

Ще споделя на по-младите момичета, които ще четат това, че в моментите, когато нямат мъж до себе си, има и други източници на подкрепа в лицето на семейството и приятелите. Благодаря на моето семейство и приятели за всеки миг на безценна подкрепа.

- Какви са хората, които са с вас извън офиса? С какво приятелки и приятели могат да ви спечелят?

- Хората около мен са пъстри, с някои си приличаме, с други никак, но ни свързва едно и също – ценности, откритост, любов към живота. Аз съм доверчива и нови хора лесно ми стават интересни. Задържат се искрените и честните. Нямам толерантност към фалш, лъжа и скрити интереси.

- Кога влязохте в кухнята за първи път, кога влизате сега и каква е кулинарната ви визитка?

– Анекдот в моето семейство е за историята на раждането ми. Майка ми брала гъби на зелена поляна в Розовата долина на път за една последна морска почивка преди раждането. Когато гъбите зацвърчали в маслото, водите ѝ изтекли. С две думи, влязла съм в кухнята, преди да се родя. Откакто се помня, се въртя покрай котлона с баби и с лели. Първата ми записана рецепта е от времето, когато бях на 8. Още си я пазя и много ѝ се радвам на детския почерк и правописните грешки. Приготвям я до днес. От тази възраст се пристрастих и към колекционирането на готварски книги. Кулинарията е основното ми хоби. Когато се обаждат съученици и състуденти, че се прибират в България, веднага питат какво ще им сготвя. Отивам на гости на приятели в чужбина и децата им ме посрещат с викове: „Ура, Иванка е тук. Ще ни сготви!“ Да, в тази област не съм скромна.

- Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?

– Ако се чувстваш удобно там, където си, и си щастлив по пътя, който вървиш, ти си успял човек. Аз съм успяла, защото съм щастлива.

- Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?

- Ако се чувстваш удобно там, където си и си щастлив по пътя, който вървиш, ти си успял човек.

- Как учите себе си, децата си и екипа си на толерантност – към различните и към тези, които не мислят като вас?

- С личен пример.

- Кои са вашите „малки радости“, които си подарявате. В края на деня кое е по-ценното: успяла или щастлива?

- Успяла, защото съм щастлива.

Може да намерите „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

X