Напишете дума/думи за търсене

Как да направим перфектния зеленчуков бульон

Почти всяка хубава манджа става наистина хубава, качествена и здравословна, ако я приготвим с домашен бульон. В същото време малко хора имат навика да инвестират време в правенето на бульони у дома. А е толкова лесно! Нарежете малко зеленчуци, залейте ги с вода и оставете да къкрят. Готово! Ще имате достатъчно количество за няколко пъти готвене и за няколко седмици, ако съхраните добре във фризера. И всичко това – за по-малко от един час!

Най -добрите зеленчуци за зеленчуков бульон

Когато правите основен зеленчуков бульон, е добре да ползвате ароматни зеленчуци, но не прекалено силни откъм вкус като чесъна например. Някои рецепти препоръчват добавяне на чесън и други силни подправки, но освен ако не знаем за какво ще използваме бульона, е по-разумно да добавяме тези видове подправки, чак когато готвим самото ястие. По същата причина не добавяме сол към бульона. Лукът, морковите, целината и гъбите са идеалните зеленчуци, но не се колебайте да добавите и праз, грах, карфиол, тиквичка, домати или пащърнак.

Един много хитър трик: вземете голям плик с цип и слагайте в него всички остатъци от зеленчуци. Дръжте го в хладилника или във фризера и когато се напълни, сте готови да сготвите бульон с разнообразни съставки.

Зеленчуци, които трябва да избягвате, когато правите зеленчуков бульон

Не всеки зеленчук е предназначен за зеленчуков бульон. Нишестените зеленчуци като картофи и ряпа ще направят гъст, мътен зеленчуков бульон. Цвеклото пък надделява над ароматните си колеги. Зеленият боб става горчив, когато бавно се задушава толкова дълго, колкото е необходимо за приготвянето на този бульон.

За още по-добро качество

Въпреки че зеленчуковият бульон е основен градивен елемент в кухнята, не е задължително да е скучен. Помислете за добавяне на някои странични продукти. Например остатъчните корички от пармезан ще направят вашия зеленчуков бульон плътен и интересен. Също, разбира се, всички видове зелени подправки като копър, магданоз, кориандър, босилек, чубрица, розмарин и др.

Два начина да добавите повече вкус към бульона си са да изпечете зеленчуците предварително или да ги оставите да се „поизпотят“ за няколко минути на котлона, преди да добавите водата.

Основна рецепта за зеленчуков бульон

Необходими съставки:

1 до 2 глави лук

2 до 3 моркови

3 до 4 стръка целина

4 до 5 стръка прясна мащерка

1 дафинов лист

1 връзка пресен магданоз

1 чаена лъжичка зърна черен пипер

Допълнителни екстри: праз (особено зелените части), копър, домати, гъби, гъбени стъбла, пащърнак

Начин на приготвяне:

  • Съберете малко зеленчуци и билки. Лукът, морковите и целината придават на бульона страхотен основен вкус, но можете да ги обогатите и с някой от другите зеленчуци, изброени по-горе. Можете също така да направите бульон, като използвате всяко количество зеленчуци, които случайно сте събрали в плика в хладилника, като е добре да имате приблизително еднаква част от всеки, така че полученият бульон да има балансиран вкус, а не да преобладават например гъбите или пък чушките.
  • Измийте идеално зеленчуците и ги нарежете на едро. Дори не е нужно първо да ги белите, освен ако наистина не държите. Някои хора дори препоръчват да се оставят обелките на лука. Хвърлете всички зеленчуци в тенджера, достатъчно голяма, за да ги побере.
  • Налейте вода и оставете да заври. Покрийте зеленчуците с достатъчно вода, за да можете лесно да ги разбъркате в тенджерата. По-малко вода означава, че бульонът ви ще бъде по-концентриран, а повече вода го прави с по-лек вкус. Поставете тенджерата на средно силен огън и я оставете да заври. След като започнете да виждате някакви мехурчета по краищата на тенджерата и пара на повърхността, намалете температурата до средно ниска.
  • Оставете да къкри за около 1 час. Това не е точна наука, но като цяло един час е достатъчно време. Ако трябва да го свалите от огъня малко по-рано или малко по-късно, не е проблем. Разбърквайте от време на време.
  • Свалете тенджерата от котлона и извадете всички зеленчуци с решетъчна лъжица. Поставете гевгир или цедка върху голяма купа и прецедете. Ако не използвате бульона веднага, го разделете в контейнери за съхранение, охладете напълно и след това замразете.

Костният бульон - новата суперхрана

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X