Напишете дума/думи за търсене

Какъв е бил сексът преди 200 години?

Може би сте гледали „Бриджъртън”- последния сериал на Шонда Раймс? Ако не сте запознати, си представете за предавания за запознанства, но направени в Англия през 19-и век, но с няколко щипки сексуална пикантерия.

Разбира се, не безмилостните корсети, нито списъкът на сексистката брачна политика правят концепцията на сериала за викторианската сексуалност толкова примамлива. В онази епоха, когато до голяма степен се забранява половият акт преди брака, изглежда, че за главния герой това е стандартен начин на действие. И може би това е, което го прави толкова примамливо това телевизионно шоу за зрителите.

В сериала главната героиня Дафни открива едва след като се е омъжила и е започнала да се впуска в сексуалното си пробуждане, че сексът е предшественик на бременността. И според шоурънъра Крис Ван Дюсен сексуалната политика и липсата на такава, изобразена в шоуто, са до голяма степен точни, както за романите на Джейн Остин, които говорят за епохата, така и за исторически текстове.

Сюжетът се развива в началото на 19-и век в Лондон – подпериодът на регентството от това, което е известно като грузинската ера. Сериалът показва част от променящата се динамика на времето.
Викторианската епоха, която непосредствено предшества грузинската епоха, е прочута като целомъдрена и потискаща, когато става дума за секс.

До голяма степен „танцът на дявола“ почти не се обсъжда и жените се смятали за достойни за брак само ако останат девствени. Което ще рече, че младите булки знаят твърде малко за секса като анатомичен процес, камо ли за удоволствието.

Грузинският период бележи известно ниво на прогрес, когато става дума за освобождаване на жените от тези видове сексуални ограничения. Според историка Фарамерц Дабхойвала в „Произход на секса: История на първата сексуална революция“ урбанизацията на Англия през 18-и век довежда до пряко увеличаване на предбрачния и извънбрачния секс. По това време се смята, че почти 40% от младите булки са загубили девствеността си преди венчавката си, а близо 25% от първородните деца са родени извънбрачно. Затова трябва да се твърди, че това е истинската първа сексуална революция.

Въпреки това, докато жените по това време проучват собствените си плътски граници или предбрачния секс, все още сексуалното образование, предавано от поколение на поколение, е табу.
Историкът на пола и сексуалността Лесли А. Хол твърди, че майките вероятно са давали на дъщерите си някаква версия на предбрачен съвет относно секса, но тъй като се смятало за неподходящо да бъде всичко друго освен чист плътски акт, малко млади жени влизали в брака или първите си сексуални преживявания с каквато и да е концепция за удоволствие, нито за контрацептиви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X