Напишете дума/думи за търсене

19 минути за положителни емоции

„Дай ми малко време“, „Идвам до 5 минути“, „Закъснявам, в трафик съм“… Графикът ни притиска ежедневно и, колкото и да ни се иска, не можем да разпънем денонощието на повече от 24 часа, но упорито продължаваме да опитваме. Още повече сега, когато времето навън е намръщено, ни се иска поне да имахме няколко минути повече свободно време, в което да бъдем себе си. Поне няколко спокойни и уютни минути, които да прекараме без въртележката на графици и ангажименти. И докато подбирахме интересни идеи за пълноценно прекарване на времето с най-близките, се натъкнахме на интересно изследване. Според него 19 минути е средното време за пазаруване в Lidl, а всеки втори от анкетираните смята, че се справя по-бързо с пазаруването там, отколкото в останалите вериги. Това показват резултатите от проучване*, проведено от агенция Pragmatica сред клиенти на Lidl. Според него 80% от потребителите  свързват клиентското си изживяване в Lidl с положителни емоции. 

Ето и нашите топ 3 идеи за това как да оползотворим спестените минути в полза на семейството и да спечелим още радостни моменти.

№1

Превърнете вечерята в игра

Всеки родител на злоядо дете е наясно колко дълго и изнервящо може да продължи една вечеря. Единствено родителите с две и повече злояди деца има какво да добавят по темата. Особено трудно е, ако децата наскоро са били болни и съвсем са загубили апетит. Затова, вместо да се превръщаме в лоши филмови герои, които тормозят малките съкровища със зеленчуци и супа, може просто да превърнем храненето в игра. Този, който първи си изяде супата, решава на какво да играем след вечеря. Или който изяде 7 парченца от зеленчуците, избира десерта за утре вечер. Всичко е въпрос на въображение. Важното е децата да почувстват състезателния момент, а наградите да си заслужват. В зависимост от възрастта на малките може да подберем „Не се сърди, човече“, „Монополи“, игра на карти, домашен куклен театър или просто скоростно подреждане на пъзел. Важното е да удържим на думата си и по отношение на решението за десерта следващата вечер. 

№2

Кой е по-по-най в кухнята

Случва ли ви се понякога вдигането на масата и подреждането след хранене да ви отнеме почти толкова време, колкото приготвянето на трапезата? Тук отново идва ред на състезателната мотивация. Може да подготвим листчета с три задачи, които да изтеглим, и според тях да разпределим ангажиментите си. Вдигане на масата – три, две, едно, старт. Значи можело и за 5 минути. Зареждане на съдомиялната или миене на чиниите – 7 минути. Измиване на тавата – 4 минути. И победител е…Тук отново е важно да определим предварително наградите и далеч не е необходимо да са материални. Победителят избира кой филм да гледаме заедно вечерта или къде да отидем на разходка през уикенда. 

№3

Време за разходка

Независимо дали работим хоум офис или пътуваме всеки ден до работа, зимните месеци и продължаващата пандемия ни правят все по-инертни по отношение на идеите за уикенда. Затова е добре, дори да нямаме възможност да пътуваме, да си направим списък с няколко кратки маршрута, които да използваме за разходка с децата през почивните дни. Ако в нашия град има зоопарк, дори през зимните месеци може да заведем малките на кратко посещение. Друг вариант е разходка в парка или до някое любимо местенце наблизо. Важното е детето да подиша чист въздух и да усети, че времето, което отделяме, е специално за него. Защото двадесет минути разходка в парка са много по-ценни от два часа с таблета. А и може да видим истинска катерица, а не само тази от „Ледена епоха“. 

Най-важното всъщност е не количеството време, което прекарваме със семейството, а начинът, по който го споделяме. Защото понякога няколко минути положителни емоции от прекараното време заедно може да подарят на детето спомен, по-ценен от мечтаната кукла или анимационен плюшен герой. 

*Средното време за пазаруване в Lidl с количка или кошница е 19 мин. и 24 сек. според проучване, проведено на българския пазар от маркетингова агенция „Прагматика“ сред 880 респонденти на възраст между 20 и 59 г. през м. април 2021 г. в магазини Lidl в цялата страна.

 

 

  • Ключови думи:
X