Напишете дума/думи за търсене

3 натурални лечения за облекчаване на аналните фисури

Аналните фисури са влошаващ и болезнен проблем, от който страдат много хора. Това може да бъде остро или хронично заболяване, което трябва да се лекува възможно най-скоро, за да се избегне прекомерна загуба на кръв и да се регулира движението на червата.

От тази статия ще разберете за някои от най-добрите естествени решения за облекчаване на аналните фисури. Това ще ви помогне да ги предотвратите и лекувате с домашни средства като студена вода, алое вера, кокосово масло и невен.

Какво е анална фисура?
Аналната фисура е малко разкъсване на лигавицата на ануса. Основната причина е запекът и отделянето на големи изпражнения. Това може да бъде много болезнен проблем, който причинява кървене и е свързан с дълъг и труден лечебен процес.

Лечението на анална фисура трябва да включва двоен подход:
• Редовни ходене до тоалетната и обилна хидратация, за да избегнете влошаване на проблема.
• Прилагане на локални средства, които облекчават болката и насърчават бързото заздравяване.

Как трябва да регулирате функцията на червата?
• Диетата ви трябва да се основава на плодове и зеленчуци - сурови и варени (сокове, смутита, салати, сотирани и др.). Те трябва да са в чинията ви при всяко хранене.
• Когато е възможно, избирайте пълнозърнести храни, които не са рафинирани.
• Когато ядете много фибри, тялото ви ще се нуждае от вода, за да ги преработи. Пийте поне два литра вода на ден, извън тази, която се съдържа в храната.
• Не забравяйте да добавите бобови растения, ядки и семена към седмичното си меню.
• Правете упражнения два до три пъти седмично и избягвайте да водите заседнал начин на живот, особено ако седите за дълги периоди през деня.


Натурални решения за лечение

1. Студена вода
Ако имате анална фисура, ще искате незабавно облекчение от болката, която идва в неочаквани моменти. Въпреки че това няма да излекува проблема ви, студената вода може незабавно да успокои болката. Измийте с нея засегнатата област. Най-лесно е да направите това под душа или в биде. Ако това не е възможно, може да използвате кърпа, навлажнена в студена вода, и да я нанесете за няколко минути върху фисурата.

Хората, страдащи от анална фисура, трябва да избягват използването на обикновена тоалетна хартия, която може да влоши проблема. Те трябва да използват мокри кърпички, биде или течаща вода след ползване на тоалетна.

2. Растителни масла
За да предотвратите или лекувате аналните фисури, трябва да овлажнявате и защитавате тази чувствителна област на тялото.

Най-простото и ефективно лечение включва използването на растителни масла. Те дълбоко подхранват кожата и я правят по-еластична, за да предотвратят образуването на нова фисура.
• Най-добрите опции са маслата от бадеми, пшеничен зародиш и зехтин
• Може също да добавите малко етерично масло от кипарис, за да насърчите добрата циркулация

3. Рецепта за домашно лечение
Освен да овлажните кожата си, може да направите и домашно лечение, което ще спомогне за ускоряване на лечебния процес. То има регенеративни свойства, които ще затворят фисурата възможно най-скоро. Това лекарство също е противовъзпалително, подхранващо и успокояващо за кожата ви.

Съставки
• 2 супени лъжици гел от алое вера (30 г)
• 1 супена лъжица масло от шипка (15 мл)
Може да използвате обикновен гел от алое вера, закупен от аптеката.

Смесете продуктите. Нанасяйте върху засегнатата област няколко пъти на ден и след всяка баня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X