Напишете дума/думи за търсене

Пет домашно приготвени напитки за детоксикация на черния дроб

Според текущата детокс тенденция, за да се радвате на добро здраве и благополучие, трябва да консумирате напитки, които помагат за подхранването и грижата за вашия черен дроб, всичко това в контекста на балансирана диета, разбира се.

Когато е здрав, черният дроб е способен да изпълнява функциите си без чужда помощ. Въпреки това поддържането на добри навици на живот може да допринесе значително за поддържането му.

Пиенето на достатъчно вода на ден могат да направят много за вашето здраве. Водата позволява усвояването на основните хранителни вещества, дава енергия, помага за подобряване на храносмилателната функция и помага за правилното елиминиране на токсините и отпадъците от вътрешните органи.

Тя обаче не е единствената напитка, която може да се използва за поддържане на адекватна хидратация ежедневно. Следните напитки могат да ви помогнат да допълните ежедневната си хидратация, но имайте предвид, че те сами по себе си няма да ви осигурят оптимално здраве. Трябва да ги включите в контекста на здравословното хранене и начин на живот.

1. Сок от ябълка и лимон с канела
Ако сте проверили противопоказанията на канелата и може да я консумирате без проблеми, тогава може да опитате този вкусен сок от ябълка и канела, за да детоксикирате черния си дроб.

съставки

• 2 ябълки
• 1 пръчка канела
• Вода (колкото ви трябва)

Измийте и нарежете ябълките на кубчета. Не ги белете. Поставете ги в съд с прясна вода и ги оставете настрана. Сварете чаша вода в тиган и добавете пръчката канела. Намалете котлона, покрийте тигана и оставете подправката да къкри за няколко минути. Изключете котлона, прехвърлете всички съставки в блендера и ги обработете. Добавете няколко кубчета лед и изпийте.

2. Напитка от ягоди, диня и розмарин

съставки
• Диня (колкото искате)
• Стръкче розмарин
• 1 чаша ягоди (170 мл)
• Вода (колкото ви е необходимо)

Измийте и отцедете ягодите, отстранете дръжките и ги нарежете на кубчета или филийки. Изберете парче диня и я почистете от семките. Добавете плодовете и малко вода в блендера и пасирайте. Обелете клончето розмарин и добавете листата му към напитката. Разбъркайте добре и изпийте.


3. Напитка от цвекло и лимон
Сокът от цвекло и малко лимонов сок могат да детоксикират черния дроб и да добавят допълнителни антиоксиданти и фибри към вашата диета. Тези две вещества могат значително да допринесат за цялостното ви здраве.

съставки
• Сокът от един лимон
• 1 голямо цвекло
• 1 чаша вода (250 ml)
• Червена ябълка (по желание)

Измийте и отцедете цвеклото и го нарежете на тънки филийки. Поставете в блендера заедно с водата. Блендирайте до хомогенна смес. Добавете лимоновия сок и обработете отново. Опитайте го за вкуса и консистенцията, които харесвате, след това сервирайте и изпийте. Ако искате, може да добавите червена ябълка, за да разредите малко вкуса на цвеклото.

4. Портокалов сок и джинджифил
Ако вече знаете за възможните противопоказания на джинджифила и може спокойно да го консумирате, тогава опитайте следната рецепта.

съставки
• Пресен джинджифил (5g)
• 2 или 3 големи портокала
• вода (колкото е необходимо)

Обелете и настържете джинджифила и го оставете настрана. Нарежете портокалите на две и изцедете сока им. Изсипете всички съставки в блендера и ги обработете с малко вода (по-малко от половин чаша), за да се смесят правилно. Ако искате по-гладка напитка, добавете още вода и пасирайте отново.

Забележка: някои хора добавят малко зехтин към тази напитка, за да детоксикират черния дроб, да подпомогнат храносмилането и по този начин да преборят запека. Трябва обаче да имате предвид, че зехтинът променя вкуса на напитката. Така че не добавяйте повече от няколко капки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X