Напишете дума/думи за търсене

Шоколадът е добър за сърцето, стопява стреса и килограмите (+рецепта)

Настръхва ви косата, когато някой каже, че изяжда по един шоколад на ден. По-скоро ви омалява панталонът. И въпреки това много хора хапват шоколад ежедневно и не го смятат за лош навик. Донякъде имат право. Оказва се, че шоколадът има своите предимства за здравето. Най-вече обаче това важи за черния шоколад. Здравословните му свойства се дължат на високото съдържание на какао.

Внимание!
Специалистите съветват да консумираме шоколад с над 70 % съдържание на какао и не повече от 4 цели шоколада седмично.

Добър за сърцето

Дългогодишно изследване в Швеция доказва, че при жени, които консумират по два тъмни шоколада седмично, процентът на риска от сърдечно-съдови заболявания е по-нисък. Друго проучване в Германия установява, че ? шоколад дневно понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт с 39 %. Това става благодарение на съдържащите се флавоноиди – те са антиоксидантни съединения, които повишават гъвкавостта на вените и артериите. В шоколада има пет пъти повече от тях в сравнение с ябълките например.

За диетата – също!

Не вярвате, нали? Ами повярвайте. В университета на Копенхаген установиха, че черният шоколад е по-засищащ от другите видове, така че, ако не спазвате строга диета, по няколко парченца от него ще ви се отразят страхотно.

Бременни, шоколадът усмихва бебетата

Отново научно е доказано, че жени, които по време на цялата си бременност са консумирали шоколад, се справят по-добре със стреса от раждането и с постродилната депресия, а бебетата им с усмихват повече.

Превенция срещу диабет

Италиански учени са забелязали зависимостта между консумацията на шоколад и спадащата резистентност към инсулин. Това се случва, тъй като флавоноидите увеличават производството на азотен оксид, който спомага да се контролира чувствителността към инсулин.

Намалява стреса

Ако някога сте страдали от любовна мъка, със сигурност сте открили, че само няколко хапки шоколад рязко слагат розови очила върху сълзите ви. Специалистите казват, че емоционалното хранене невинаги е нещо лошо. Швейцарски учени уверяват, че хора, подложени на напрежение, които в продължение на няколко седмици консумират по няколко парченца черен шоколад всеки ден, се радват на намалени нива на стрес хормоните.

Слънцезащита

Странно, но факт. Редовното похапване на черен шоколад в продължение на три месеца поне има следния ефект върху кожата – тя изгаря по-трудно, а ефектите от изгарянето минават по-бързо.

Повишава интелекта

Следващия път, когато имате важна задача в офиса, снабдете се с черен шоколад. Освен че ще успокои стреса ви, ще подобри и работата на мозъка. Изследователи от Нотингам са доказали, че редовното пиене на какао увеличава притока на кръв в мозъка в продължение на 2 до 3 часа, което подобрява производителността му и вашата бдителност.

Облекчава кашлицата

Проучване установило, че шоколадът облекчава кашлицата почти като кодеин благодарение на съдържащия се в него теобромин. Това го прави чудесен заместител на кодеина, ако той ви прави сънливи и отпаднали.

За шоколада е установено още:
Не можем да го обвиняваме за зъбния кариес. Ако имате добра устна хигиена, консумацията на шоколад няма да навреди на зъбите ви.
Пристрастяване към шоколада съществува и най-често негови жертви са жените.
Трябва да го държите далеч от други храни, защото лесно поема миризми, и в никакъв случай в хладилник, защото там ще се обезцвети и по повърхността му ще излязат мехурчета от мазнината. Идеалната температура за съхранение на шоколад е 15-17 градуса.

Домашен шоколад

1 чаша масло (по възможност какаово)
1 чаша какао на прах
1/2 чаша мед
1 ч. л. ванилия и други аромати на вкус например нарязани бадеми, ром, портокалови кори, ментов екстрект и др.

Разтопете маслото на водна баня на ниска температура и когато се стопи напълно, добавете какато на прах, ванилията и другите аромати. Ако медът ви е твърд, разтопете го заедно с маслото. Ако не, добавете го след това.
Разбъркайте добре всичко, докато се получи идеално гладка смес. Облицовайте с хартия за печене всички стени и дъното на плитка тавичка и изсипете сместа. Оставете я на стайна температура да се втвърди за няколко часа. Можете да съхранявате шоколада в продължение на седмица-две.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X