Напишете дума/думи за търсене

Костният бульон – новата суперхрана (+рецепта)

Костният бульон беше обявен за една от суперхраните за 2017 година. Разбира се, това не означава, че той е актуален отскоро, напротив. Бульонът от незапомнени времена присъства в кухнята на редица култури. Просто бяхме забравили колко полезен е - и за мъже, и за жени, и за възрастни, и за деца, и за болни, и за здрави. Желатинът в костния бульон създава фина мембрана върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и го пази от всякакви агресивни неприятели. Хора с гастрит, колит, язва, рефлукс и всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да го консумират редовно. Той е много добър приятел на ставите и на костите ни, задължителен е за страдащите от остеопороза, но също и за бременните, и за децата, които не се хранят достатъчно пълноценно, при отслабен имунитет, при проблеми със сърцето, при стресово натоварена ежедневие. На всичко отгоре се грижи за красотата на кожата и на косата ни, като ги заздравява и връща блясъка им от младини.

Оказва се обаче, че да се приготви костен бульон не е достатъчно просто да сварим едни кокали в голяма тенджера с вода. Затова днес събрахме познанията на нашите специалисти и ги обобщихме в няколко ценни съвета.

Как да си го приготвим

1. Изберете кокали от пасищно животно

Това е важно, за да сте сигурни, че продуктът е чист и може да извлечете от него полезните вещества, заради които ще готвите бульона, а не да се нахраните вместо с тях с поредните ГМО фуражи и хормони. Ако се чудите как да намерите кокали от пасищни животни, потърсете в интернет ферми, които предлагат такива продукти и са сертифицирани. Много от тях имат дори мобилни магазини и доставят по домовете срещу скромна сума. Може да си купите наведнъж няколко килограма и да ги замразите във фризера.

...

Кокали си набавете от:

...остатъци от храната ви: след като оглозгате печеното пиле, съберете кокалите и направете от тях бульон

...доверени месарски магазини, които може да ви гарантират, че получавате кокали от пасищни животни

...малки ферми и стопанства, разпръснати из цялата страна; много от тях имат свои страници в интернет, проверете.

...

Колкото по-бистра е мазнината, която се отдели след отпенването, толкова по-чисто е било животното и толкова по-ценен е бульонът. Ще видите, че когато вземете кокали от пасищно животно, почти няма да се налага да отпенвате.

2. Може да го сготвите от кокалите на различни животни

Най-често костният бульон се прави от телешки кокали, но за целта ще ви послужат всякакви, дори и рибни. Разликата е във времето за варене. То е стряскащо дълго, но е необходимо, за да се извлекат всички ценни съставки. Освен това може да готвите бульон от различни кокали от едно животно или пък да съчетавате от различни животни, стига да са еднотипни: например пилешки и пуешки.

3. 1 кг кокали в 4 л вода + капка оцет

Запомнете тази пропорция и използвайте обикновена изворна вода. Рецептата на вълшебния костен бульон не е никак сложна, но е добре да добавите и малко оцет в началото на варенето. Той извлича още по-добре минералите и солите в костите, а киселината му изчезва и не се усеща в готовия бульон.

4. Добавките обогатяват вкуса

Те не са задължителни, но с тях ястието ви ще заухае още по-добре. Всякакви зеленчуци, които ползвате за супа, са подходящи – моркови, целина, лук, пащърнак, магданоз и т.н. Разбира се, сухите подправки също са добре дошли – дафинов лист, чубрица и т.н. За по-силен вкус много хора добавят накрая и мазнина – масло или зехтин. Това също е по ваш избор. Важно е да не слагате прекалено много неща, защото няма да получите желаното желиране.

5. Приготвяне:

I Запечете добре измитите кокали във фурната за 30 мин. Ако имате добавки като лук, моркови и други, сложете и тях – вкусът ще е още по-наситен, ако сте запекли зеленчуците предварително.

II Залейте кокалите с водата в пропорция 1 кг кокали – 4 л вода, добавете няколко капки оцет (какъвто имате) и оставете да заври. Важно е да варите в достатъчно голям съд, иначе трудно ще се желира.

III След като заври, отпенете и намалете котлона на 1 или най-много 2. Оставете да къкри указаното време според вида на месото.

Телешки кокали – 24-40 часа

Птичи кокали – 12-20 часа

Рибни кокали – 8-10 часа

IV Когато бульонът е готов, изчакайте да изстине малко и го прецедете. Не изхвърляйте мазнината, ами я ползвайте за готвене или запечатайте с нея буркана, в който ще прехвърлите готовия бульон. Такъв един буркан издържа няколко месеца в хладилника, без да бъде стерилизиран.

6. Съхранение

Както вече написахме, може да прелеете бульона в буркани и да ги запечатате с мазнината, която се е отделила от тях. Може да ги съхранявате в хладилника си поне 4 месеца. Разбира се, добър вариант е и стерилизацията. Който ползва бульона за деца и бебета, го замразява във формички за лед във фризера. В буркани или в бутилки във фризера пък е класика.

7. Приложение

Костният бульон е в основата на най-добрите супи и яхнии, които може да приготвите. Ако имате такъв, няма нужда да ползвате кубчета готов бульон или вода в готвенето. Дори да добавите само 100-200 мл в соса за спагети, вие им придавате допълнителен богат вкус и куп полезни вещества.

Може да го пиете и самостоятелно. Тези, които са на диета, да пият по една чаша топъл бульон вечер и скоро кантарът ще ги изненада приятно.

Каквито и сосове да правите, посегнете към костния бульон – той ще направи вашия сос бешамел, както и този за винения кебап изключителни.

Може да дехидратирате домашно приготвения бульон и да си приготвите суха субстанция – тогава имате възможност да го добавяте буквално във всяко ястие за повече вкус и полезност, но самата дехидратация изисква доста време и усилия.

Ако готвите само зеленчуци, задължително ги обогатете с костен бульон. Собствените им вкусове ще изпъкнат благодарение на него.

Пиле в лют фъстъчен сос

необходими продукти:

1 кг пилешко, почистено от костите и нарязано на парчета

1 нарязана глава лук

2 скилидки чесън на ситно

1 зелена чушка на ситно

4 с.л. зехтин

150 г фъстъчено масло

500 мл костен бульон

1 ч.л. куркума

1 ч.л. кориандър

1 ч.л. кимион

1 ч.л. лют червен пипер

сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната до 180 градуса.

2 Запържете лука, чесъна и зелената чушка в 1 с.л. зехтин в дълбок тиган на среден огън.

3 Извадете ги от тигана и долейте останалия зехтин в същия тиган. Запържете парчетата пиле, докато станат златистокафяви от всички страни.

4 Върнете зеленчуците в тигана.

5 Сложете фъстъченото масло, бульона, куркумата, кориандъра, кимиона, червения пипел, солта и черния пипер. Разбърквайте в продължение на 5 мин.

6 Поставете пилето в огнеупорен съд и залейте със соса. Печете 30 мин, докато месото омекне.

За още практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X