Напишете дума/думи за търсене

По-добре татенце, отколкото деденце, или феноменът криза на средната възраст

Защо улегнали (разбирайте възрастни) мъже имат склонност да се обвързват с далеч по-млади от тях жени? Всяка любов е красива, ще кажат някои. Да, всички вярваме в любовта. Особено когато става дума за стар и богат мъж и млада и красива жена. Ако не вярвате, вижте папарашките снимки на Флавио Бриаторе и Елизабета Грегорачи. Или пък на Роберто Кавали с младата му любовница на плажа. Самото въплъщение на святата, истинска любов!

Но тук не става дума само за знаменитости, защото това отдавна се е превърнало в най-банално явление сред широк кръг от най-обикновени хора. Направо си е масов случай, както казва психологът Ани Владимирова.

Ако направите анкета и попитате 100 хетеросексуални мъже в улегнала възраст за предпочитанията им, вероятно не повече от трима-четирима ще предпочетат да излязат с жени от техния набор. Всички останали ще изберат по-млади.

Женската мотивация в такива случаи е ясна. В най-класическия вариант става дума за материална изгода, въпреки че много от дамите могат да имат и съвсем други подбуди, като нужда от бащинска закрила, чувство за сигурност и спокойствие.

Какво обаче движи мъжете в такива връзки?

Ясно е, че младите жени са по-привлекателни. Това е сериозен аргумент. Момичетата нямат бръчки, често дори не се нуждаят от грим, кожата им е свежа, стегната и нежна. Това е ясно. Но има и нещо друго важно. Младите жени са по-жизнени и енергични и са склонни да демонстрират често положително отношение към живота, защото го виждат в розово.

По-хубав и весел е животът на стария господин, ако до него пърха млада госпожица. Житейско правило, изпитано още навремето от патриарха на българската литература.

Момичетата карат улегналите мъже, преживели вече много проблеми и трудности в живота, да гледат на света с техните розови очила.

Криза на средната възраст при мъжа е основният локомотив на композицията, за която говорим. В този период мъжете стават емоционално нестабилни, раними, започват да се съмняват в себе си и възможностите си.

С две думи, разбират, че са смъртни

Мъжете, колкото и да не си го признават, много повече от жените не искат да остареят. И този отказ или по-скоро себеубеждаване, че все още стават, най-често се случва, като си намерят младо гадже. Колкото по-млада е жената, толкова по-млад се чувства мъжът.

“В такива случаи се ходи по тънък лед, защото човек не може да излъже единния си граждански номер. Дядо Вазов от какво е починал – от едно по-бурно еротично изживяване с ученичка”, казва в едно свое интервю сексологът д-р Илия Врабчев.

Да, определено има рискове, но едновременно с това мъжът, влязъл във връзка с по-млада от него жена, получава и някои бонуси. И не става дума само за секс в по-лицеприятна опаковка.

Отделянето на тестостерон изпълва тялото му с нова сила и това заедно с емоциите го прави да изглежда по-жизнен. Съответно подобреното кръвообращение

укрепва цялостното му здраве и доказано удължава живота

с няколко години. По специализираните сайтове се цитират изследвания, от които става ясно, че в страни като Япония например около 25% от жените са имали поне веднъж флирт или еnjo kosai - любовна връзка между момиче и възрастен мъж с цел финансова изгода.

Картината “Неравен брак” от 1862 г. на руския художник Василий Пукирев третира проблема в Русия по онова време със завишения брой бракове по сметка, в които възрастни мъже се женят за млади невести. Явлението е толкова масово, че през 1861 г. Синодът на руската православна църква осъжда браковете с голяма разлика във възрастта.
Картината “Неравен брак” от 1862 г. на руския художник Василий Пукирев третира проблема в Русия по онова време със завишения брой бракове по сметка, в които възрастни мъже се женят за млади невести. Явлението е толкова масово, че през 1861 г. Синодът на руската православна църква осъжда браковете с голяма разлика във възрастта.
Архетипът sugar-daddy

или татенцето, както е прието да се казва на български, изобщо не е характерен само за обществата с развита пазарна икономика. Няма страна на света, където жени да не са опитвали с много по-възрастни от тях мъже. Има и места, на които разликата във възрастта е дори необходимо условие за започване на любовна връзка.

Другият мотив човек да си намери млада булка би бил, ако желае да има деца. Или ако иска още деца освен тези, които вече има.

Защото, ако той минава 50-те, най-естествено е да предпочете поне 20 години по-млада жена, която да сбъдне това негово желание.

Както казваше един известен български бизнесмен, да станеш татко, е единственият начин да замажеш очите на хората, че вече отдавна си дядо.

Така че по-добре татенце, отколкото деденце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X