Напишете дума/думи за търсене

Хранителни навици след 40, за да сме здрави

Да си на 40 е прекрасно. Вие сте достатъчно мъдри, изтънчени и вече не се тревожите за малките неща. Ако имате деца - те са достатъчно големи, за да може да си позволите да се забавлявате от време на време. А ако тепърва ще ставате родител, то е сигурно, че вие ще бъдете страхотни в тази роля, защото ще може да използвате целия си житейски опит. Но с тази възраст идват някои промени за здравето и в тялото, за които може да не сте готови.

„Мила“ събра някои съвети за начина ви на хранене, които може да ви помогнат да облекчите и дори да предотвратите някои от здравните промени, които може да се появят, след като влезете в 4-то десетилетие на живота.

1. Изненадайте метаболизма

Има няколко причини, поради които някои хора имат по-бавен метаболизъм, и за съжаление възрастта е един от основните виновници. Има няколко начина, с които може да стимулирате метаболизма си, а храненето е от ключово значение. Уверете се, че ядете често и никога не пропускайте храна. За да получите още по-добри резултати, добавете повече протеин към вашия хранителен режим. Това ще ви помогне да поддържате мускулната маса и да не преяждате.

2. Консумирайте пълнозърнести храни, а не рафинирани

Има два основни вида зърна - цели и рафинирани. "Цели" означава, че зърното е или в първоначалната си форма, или е било смляно без отстраняване на която и да е част от него. Цялото зърно е чудесен източник на витамин В, калий, магнезий и фибри, което помага на храносмилането и намалява риска от сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет.

3. Наблегнете на ядките

Ядките всъщност се считат за плод. Плод, който е с високо съдържание на мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати и има редица важни хранителни вещества. Ядките са пълни с антиоксиданти, които предпазват клетките, понижат нивата на лошия холестерол и помогат при диабет тип II. Считат се за много добри за сърцето ви. Но внимавайте да ги изяждате, трябва само малко да получите всички добри неща.

4. Лещата е добра за вас

Лещата е отличен източник на фибри и витамин В9, който също е известен като фолиева киселина. Консумирането на леща може да ви помогне да намалите нивата на лошия холестерол и риска от сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване. Минералът селен, който не присъства в повечето храни, се намира в този продукт. Той помага в борбата с рака, когнитивния упадък при възрастните хора и дори може да подобри хроничната астма.

5. Консумирайте някои добри бактерии

Знаем колко е важно да имаме здрава чревна флора. Продукти като кефир, кисело мляко и комбуча съдържат пробиотици, които помагат да се поддържат здрави нашите черва. Приемането на някои от тези продукти ежедневно или приемането на добавка е особено полезно за жени над 40 години, които изпитват предменопаузални симптоми.

6. Яжте мазна риба

Рибата е отличен източник на омега-3 мазнини и витамин D, които не само може да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет и високо кръвно налягане, но и да помогнат при депресия, синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието и дори шизофрения. Помага за облекчаване на някои симптоми на менопаузата. Най-здравословният избор са сьомга, херинга, езерна пъстърва или сардини. Ако не сте фен на риба, винаги може да приемате рибено масло като хранителна добавка.

7. Пийте зелено кафе

Зелените зърна кафе са кафе, което не е изпечено, поради което съдържат повече хранителни вещества. В тях има голямо количество антиоксиданти, които помогнат в борбата със стареенето.

8. Вечеряйте по-рано

Времето на хранене играе ключова роля за здравето и за качването на килограми. Хората, които ядат по-късно през деня (от обяд до 23:00), са склонни да получат дебелеят и имат по-високи нива на инсулин и холестерол, отколкото тези, които ядат от 8 до 19 часа. Късното хранене може да причини някои хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания.

9. Грижете се за костите

Почти всяка клетка в човешкото тяло използва калций по някакъв начин. И докато стареем, ние поемаме по-малко и по-малко калций от храната, което кара тялото да го взема от костите. За да предотвратите недостига на калций, диетата ви трябва да съдържа млечни продукти, семена, сьомга и сардини, боб и бадеми.

10. Добавете цвят към вашата диета

Много плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, но не всички от тях съдържат антиоксиданта антоцианин, който е пигмент, даващ на някои плодове и зеленчуци ярък цвят. Храната с висока концентрация на антоцианин като боровинки, цвекло, пурпурно зеле или череши може да подобри деменцията и състоянието на сърдечносъдовата система при жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X