Напишете дума/думи за търсене

Полезни съвети за отглеждане на различни видове орхидеи

Фаленопсисът е една от най-красивите и разнообразно обагрени орхидеи. Наричат я още пеперудена орхидея заради приликата на цветовете с нежните и деликатни крила на пеперудите.

Фаленопсисът е епифит (растение, което се закрепя посредством корените си за друго растение, но не черпи от неговите хранителни вещества. Епифитите не се нуждаят от почва, а улавят водата и храната, които са им необходими от въздуха).

Фаленопсис има в три размера. Минитата достигат до двайсетина сантиметра заедно с цветоносите, а цветчетата им също са дребнички. Мултифлора е средният вариант. Тези фалчета цъфтят изключително много.

Стандартният фаленопсис може да надхвърли 50-60 см височина с цветоносите. Листата и цветовете им са значително по- едри от тези на останалите. Най-хубавото на пеперудените орхидеи е, че при правилни грижи могат да цъфтят в продължение на 6 месеца.

Прозрачната саксия е задължителна

За да доближим максимално условията си до тези в естествените обитания на фалчето, е нужно да му осигурим няколко неща. На първо място е много порьозен и въздушен субстрат.

Най-често това са дървени кори, кокосови влакна или керамзит (глинени топчета). Саксията задължително трябва да бъде прозрачна, защото корените също фотосинтезират и имат нужда от светлина. Цветът им можете да използвате като индикатор за нуждата от вода. Зелени корени не се поливат, а когато изсветлеят до сиво-зелено е време за накисване.

Накисването за 10-20 минути е подходящ начин да поливате. После отцеждате излишната вода и връщате орхидеята на място в красива кашпа или подложка. Внимавайте да не попада вода в розетката на листата. Заедно с поливките може да подхранвате.

Има специални торове за орхидеи с ниски концентрации и допълнителни елементи. Съветваме ви да не подхранвате по време на цъфтеж. Така само ще провокирате по-бързо прецъфтяване.

Мястото на фалчето трябва да е светло, но внимавайте със слънцето. Директно слънчево огряване може да е опасно за листата и цветовете. Получават се пригори или цялостно увяхване. Възстановяването е почти невъзможно.

Милтонията прилича на изкуствена, но не е

Милтонията се перчи с изключително пъстри и весели цветове. Те са едри, неповторими и много напомнят на измислено изкуствено цвете. Тази орхидея е естествено разпространена в Бразилия.

Предпочита по-хладна и влажна среда. Милтонията няма да цъфти, ако ѝ е горещо или пресъхва системно. Подходящият субстрат за нея е микс от кори и мъх. Проблемът е, че мъхът се разгражда бързо, а това налага ежегодно пресаждане. Техниката на поливане също се различава.

Милтонията не обича засоляване, затова накисването не е опция. Най-добре е да я поливате под течаща хладка вода на чешмата. Оставете саксията да се отцеди добре. Подхранвайте рядко, когато забележите нов растеж, и то със слабо концентриран разтвор. Пазете цветето от слънчевите лъчи и прегряване през лятото.

Дендробиумът обича да му е тясно

Дендробиумът е орхидея, чиито цветове се появяват в пазвите на листата. Той няма нужда от прозрачна саксия. Задължително условие за успешно отглеждане е субстратът да е въздушен. Подходящи са кокосови влакна, сфагнум мъх, кори и други, но в никакъв случай почва.

Дендито ще цъфти, ако на корените им е тясно. Подходящата температура за него е между 18 и 24 градуса, а през нощта и малко по-ниска. Светло и не много слънчево място ще бъде идеално.

Дендробиумът е сравнително по-толерантен и издръжлив спрямо фаленопсиса, що се отнася до поливане и осветяване. Поливайте тази орхидея като обикновено цвете, когато горният слой от субстрата изсъхне. Не позволявайте да се задържа вода в подложката или кашпата. Някои дендробиуми могат да складират вода, затова не е нужно да прекалявате с поливките. Старайте се да поддържате висока влажност в помещението. Може да оросявате или да оставите съд с вода близо до цветето.

Проветрявайте често помещението. След прецъфтяване ще започне вегетативен растеж. Младите стъбълца могат да се развият по цялата дължина на стъблото или в основата му. Не го отделяйте, докато не развият хубави коренчета.

Под името “дендробиум фаленопсис” може да срещнете интересно растение, което съчетава стъблото на дендробиум и цветоносът на фаленопсис. Комбинацията е много красива! Грижите не се различават от вече описаните за дендробиум.

Камбрията е цвете за “убийци”

Камбрията е елегатна орхидея, както всички останали, но има едно голямо предимство. Тя не е толкова капризна. Харесва умерена температура и дори понася добре слънчевите лъчи. Е, през лятото е редно да я предпазите от тях.

Цветето има нужда от всичко по малко. Обикновено е достатъчна една поливка седмично с хладка вода. А веднъж месечно се препоръчва подхранване в зависимост от фазата на развитие. По време на цъфтеж може и да не подхранвате.

А цветовете? Те ще ви изненадат много с форма и багри. Камбрията е може би единствената орхидея, която цъфти и в червени тонове. (И като стана дума за червения цвят в орхидееното царство, не се подвеждайте, ако срещнете фаленопсис със сини или червени цветове. Боя е!)

Подходящият субстрат за камбрията е сходен с този за милтонията. Пресаждането трябва, или поне се препоръчва, да е ежегодно (преценявайте спрямо състоянието на субстрата). Поддържайте висока влажност около растението и ще се радвате на цъфтеж поне 2 пъти в годината за по пет и повече седмици. Дори да не осигурявате оптималните условия за тази орхидея, да забравяте да поливате, да пресушавате и често да я игнорирате не се притеснявайте. Трудно ще я убиете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X