Напишете дума/думи за търсене

На кой здравословен проблем помагат чесънът, горчицата, оцетът...

Проблемите с храносмилането, когато стомахът набъбне като балон, и във всеки един момент газовете могат да се обадят по най-неподходящия начин.
Това състояние се нарича метеоризъм и обикновено се случва заради недостатъчно усвоените частици органична храна, които допринасят за увеличеното производство на газ. В някои случаи метеоризмът може да доведе до раздуване на корема и силна болка.

В допълнение към лошото усвояване на храната, подуването на корема води до:
• поглъщане на въздух - при смучене на бонбони, дъвки, пиене на газирани напитки, използване на сламка при пиене, нервно преглъщане;
• ядене на лошо смилаеми храни - мазни, тежки или нездравословни продукти;
• заболявания на стомашно-чревния тракт - непоносимост към някои храни, панкреатит, раздразнено черво, рефлукс и така нататък;
• хормонални промени - по време на бременност, преди менструалния цикъл, при жени в менопауза.

Превантивни действия
За да предотвратите повишено образуване на газове, трябва да избягвате храни, които го провокират - зеле от всякакви сортове, ястия от бобови растения. Ако има съмнение за непоносимост към глутен или лактоза, тогава млечните продукти трябва да бъдат изключени. Често някои готови ястия, използващи подсладители, също водят до метеоризъм.

Има обаче няколко домашни средства, които могат да ви помогнат бързо да промените това.

Сода бикарбонат
С това чудодейно средство може бързо да се отървете от подуване на корема. Разтворената сода за хляб във вода реагира бързо със стомашната киселина, като незабавно предизвиква оригване и газове в корема. Но към това лекарство трябва да се прибегне в екстремни случаи, тъй като содата причинява повишено образуване на киселина и провокира развитието на стомашни заболявания. Изсипете 1 чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода, може да добавите сок от половин лимон. Това бързо ще провокира оригване и газове.

Горчица

Това е не само вкусна подправка, но и отлично средство за подобряване на храносмилането; не без основание се сервира с някои тежки или мазни ястия. Освен това горчицата има антибактериални свойства и облекчава спазмите, което бързо редуцира натрупванията на чревни газове. Редовното добавяне на горчица към вашата диета ще помогне за намаляване на производството на газ и ще помогне за храносмилането. За да облекчите бързо симптомите, изяжте една чаена лъжичка горчица или я разтворете в чаша топла вода. За да омекотите вкуса, добавете лъжица мед.

Ябълков оцет
Съдържа пробиотици, които ще помогнат за бързо стартиране на процесите на храносмилане, асимилиране на несмляни частици храна, унищожаване на ферментацията и намаляване на метеоризма. Чаена лъжичка ябълков оцет в чаша вода е достатъчна, за да почувствате облекчение от чревния дискомфорт.

Чай от мента
Това е универсално лекарство за много проблеми. Има отлични успокояващи свойства, ефективно облекчава газовете и подуването. Ментоловото масло в тази билка ще помогне за намаляване на спазмите в храносмилателния тракт и ще улесни преминаването на газове през червата, което ще помогне за облекчаване на болката и предотвратяване на раздуване на корема. Ментовият чай успокоява, помага на съня, подобрява храносмилането и предотвратява подуването на корема.

Копър
В древни времена семената от копър са били дъвкани за освежаване на дъха, както и за стартирането на храносмилателния процес. Семената на това растение са богати на етерични масла, които подобряват производството на жлъчка и придвижват несмляната храна през червата, предотвратявайки натрупването й. Чаят от семена от копър може да се пие всеки ден, ако подуването е постоянно. 2 супени лъжици семена от копър трябва да се залеят с чаша гореща вода и да се оставят 5 минути да се накиснат. Ако не е възможно да варите чай, тогава може просто да дъвчете няколко семена.


Чай от джинджифил
Това лекарство е известно в източната медицина от древни времена. Джинджифилът подобрява секрецията на слюнка, увеличава секрецията на жлъчка, намалява образуването на газове и намалява спазмите. Може да се пие ежедневно, като кафето и лимонадите се заменят с джинджифилова напитка. Изсипете чаша вряла вода върху няколко филийки корен от джинджифил, кипнете няколко минути на тих огън и оставете да се запари. Прецедете и пийте сутрин и вечер.

Активен въглен
Той е отличен сорбент, който абсорбира токсините и чревните газове, бързо и безопасно облекчава метеоризма. Приема се като лечение или профилактика, когато подозирате, че храната може да доведе до натрупване на газове. В такива случаи е най-добре да го приемате преди хранене, така че въгленът да не абсорбира всички хранителни вещества от храната.

Отвара от чесън
Добавянето на чесън към топли ястия или чеснов бульон ще помогне за подобряване на храносмилането. За да приготвите бульона, добавете 3-4 скилидки пресен чесън, 5-6 зрънца черен пипер в тенджера с чаша вода. Варете бульона на слаб огън за 3-5 минути. Охладете и консумирайте 3-4 пъти на ден.

Някои препоръки:
• чай с мента не се препоръчва да се пие в случай на рефлукс или кисело оригване, това ще влоши здравословното състояние;
• може да добавяте листа от прясна мента към всякакви напитки - студени и горещи, това ще подобри храносмилането;
• освен мента, чай от лайка също може да помогне;
• преди да използвате ябълков оцет, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като той е противопоказан при някои заболявания или прием на лекарства;
• семената на копъра могат да се заменят със семена от ким.

Може да добавите малко мед към напитките, за да подобрите вкуса.

Една различна диета прибира корема

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X