Напишете дума/думи за търсене

Отново за фастинга: как да отслабнем без мъки

Периодичното гладуване, което се нарича фастинг и за което сме писали вече, помага на много хора по целия свят да смъкнат ненужните килограми и да живеят по-леко и по-здравословно. То се практикува от известни личности като Хю Джакман, Бионсе, Никол Кидман, Миранда Кер и Бенедикт Къмбърбач.

Диетата се състои в ограничаване на периода от време, през който ядете храна. С други думи, преминавате през редуващи се цикли на гладуване и хранене. За разлика от повечето други диети, става въпрос за ограничаване кога да ядете, а не какво да ядете. Може би това е една от причините диетата да е толкова популярна и желана.
Различни проучвания показват, че приемането на този начин на хранене може да рефлектира в:

  • отслабване
  • подобрено метаболитно здраве
  • защита от болести
  • по-дълъг живот

Звучи страхотно, но истината е, че когато се стигне до осъществяване, този режим се оказва не чак толкова лесен. Затова събрахме за вас някои практически съвети и трикове, които всеки може да вкара в употреба, за да започне фастинг и за да не изпитва трудност да го практикува редовно.

Най-напред направете проучване дали този режим на хранене е подходящ за вас и вашето здравословно състояние. Както обяснява диетологът Стефани Рофкар, фастингът може да бъде опасен за хора с ниска кръвна захар. Говорете с вашия лекар, преди да направите някакви промени в начина си на хранене.

След това решете кой тип график за фастинг искате да опитате. Има шест популярни модела на гладно, от които можете да избирате, но този списък в никакъв случай не е изчерпателен. Според Рофкар най-популярният вариант е методът 16/8. По този модел гладувате 16 часа, след което ядете в рамките на 8-часов период. Това означава да ядете от обяд до към 20 часа, а през останалото време да гладувате. Не е толкова трудно, особено ако и без това сутрин бързате и нямате време за закуска.

След като сте направили проучването си и сте решили графика, който работи най-добре за вас, сте готови да действате. В началото ще е трудно. По-трудно, отколкото очаквате. В допълнение към издайническото мрънкане на стомаха, може да изпитате и умора, раздразнителност и стрес, докато се опитвате да управлявате новия си график на хранене.

Ето няколко съвета за улеснение:

Започнете с режим, който е реалистичен за вас и след това добавете часове гладуване. Няма нужда да се пускате направо в дълбокото.Изграждайте своята толерантност към храненето в по-малък времеви прозорец всеки ден и направете пълния график, когато сте готови.

Бъдете през цялото време добре хидратирани. Много е важно да продължите да се хидратирате с некалорични течности по време на периода на гладуване. Това може да включва вода, билкови чайове и ароматизирани напитки без калории.

През периода на хранене яжте бавно и често. Специалистът препоръчва да се стремите да ядете на всеки 3 часа в рамките на 8-часовия прозорец, за да можете да наваксате калориите си.

Планирайте здравословни, питателни ястия. Въпреки че може да се изкушите да се поглезите с любимите си сладкиши и успокояващи храни веднага щом приключи периодът ви на гладуване, опитайте се да се придържате към здравословна диета с протеини, плодове и зеленчуци.

Пригответе ястията си предварително. Ако графикът ви е изключително натоварен, отделете време през уикенда или няколко вечери в седмицата, за да приготвите предварително някои ястия. Това ще ви спести време и ще ви помогне да поддържате балансирана диетата си.

Добавете 2 до 3 с.л. от здравословни мазнини към вашата вечеря. Препоръчва се да включите здравословни мазнини като зехтин, кокосово масло или авокадо в последното хранене за деня, за да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни през нощта.

Ако имате проблеми със съня, вземете някакви мерки – пийте добавки, топъл чай с успокояващи билки, медитирайте. Много е важен сънят, без него се обезсмисля диетата.

7 неща, които се случват в тялото, когато правим фастинг

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X