Напишете дума/думи за търсене

Опасността родителите да живеят чрез децата си

Отглеждането на друго човешко същество е огромна отговорност, която изисква голяма доза емоционална зрялост. Ако това не е налице, родителите в крайна сметка живеят чрез децата си, ограничават свободата им и ги натоварват с тежести, които не им принадлежат.

Това е реалност, която много възрастни днес са страдали и много непълнолетни продължават да изпитват. В този вид възпитание родителите проектират бъдещето на децата си, вземат решения вместо тях или ги натоварват с бремето на собственото си щастие. Тези нагласи пораждат дисфункционална динамика, която дълбоко уврежда малчуганите и от която понякога те никога няма да се възстановят.

Детето не е продължение на родителите си
Вярно е, че децата са резултат от това, което родителите им предават, а техните личности и нагласи са плод на възпитанието, което мама и тате дават, но не са техните уводни абзаци към света.

Въпреки това някои родители приемат това предположение и поставят невъзможни изисквания към децата си Те очакват от тях послушно поведение, успехи и постижения във всички области на живота си. Това не се отнася за щастието на децата им, а заради начина, по който родителите искат да се представят пред околните.

Това поставя бреме върху децата, което често им е трудно да понесат. От тях се иска да бъдат спокойни, послушни, да се държат като миниатюрни възрастни и да се откажат от смеха и пакостите, толкова типични за детството.


Когато пораснат, този натиск се превръща в безброй задължения след училище, лагери, уроци и събития, които тези деца не искат непременно да посещават, но трябва да се съобразяват, за да се впишат в социално перфектния прототип.

Техните грешки не се разбират, а се наказват и свободата им да решават и да експериментират е очевидна от липсата си. Сценариите на живота им вече са написани и единственият достъпен път е да ги следват.

Родителите, които живеят чрез децата си, често поставят изисквания към тях, свързани с техните собствени разочаровани мечти и цели.


Опасността родителите да живеят чрез децата си
В други случаи натискът идва не от стремеж към съвършенство, а от желанието на родителите наследниците им да живеят живота, който самите те смятат за правилен. Понякога това се изразява в задължението да следват стъпките на родителите. Например да продължат със семейния бизнес, да имат същия професионален път или да приемат същия начин на живот.

Ако те не се осмелят да изпълнят тези задължения заради различен личен избор, родителите им гледат на това като на липса на лоялност.

В други случаи родителите възнамеряват техните деца да изпълнят собствените им разочаровани мечти. Следователно, те са подтикнати да изживеят всичко, до което родителите им не са имали достъп, дори ако това изобщо не е това, което те сами искат или от което имат нужда.

Например родителят иска детето му да учи за докторска степен, защото той не може, тъй като е трябвало да се откаже от мечтите си, за да има семейство.
Има родители, които виждат липсата на лоялност, когато децата им не отговарят на мечтите и очакванията им.

Тежестта на носенето на щастието на другите
В крайна сметка благополучието на родителите, които живеят чрез децата си, от това дали наследниците им успяват, държат се или отговарят на техните очаквания. Ако детето се провали или просто реши за себе си какво иска, родителите се чувстват лично обидени. Често, ако детето реши да създаде собствен живот далеч от бащината къща, родителите го преживяват като предателство или изоставяне.

Тези родители, които живеят чрез децата си, поставят собствените си очаквания върху тях, забравят тяхната индивидуалност и свързват съдбата им със собствените си желания. Те правят това, като се намесват в личните им взаимоотношения (дори когато са възрастни), преценяват избора, предпочитанията и интересите им или ги „защитават” до такава степен, че да ги направят зависими.

Целта на здравословното възпитание е да създаде свободни и автономни индивиди. Въпреки това е наистина лесно за родителите да гледат на децата като на вид убежище от собствения им страх от самотата. Те гледат на тях като на компенсация за това, което не са могли да преживеят, или като елемент, върху който да съсредоточат цялото си внимание, за да не се налага да поемат отговорността за себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X