Напишете дума/думи за търсене

Храни, борещи възпаленията и мазнините

Храни с антивъзпалителни свойства може да помогнат за намаляването на възпаленията в организма, но само ако изключите такива, които предизвикват неразположенията в тялото. Когато възпаленията са под карантина, не само че имаме повече енергия, но и губим тегло, а намаляването на мазнините върху корема е по-лесно от всякога. Включете в дневното си меню храни, които имат антивъзпалителни качества.

Плодове и зеленчуци

Всички представители на тези хранителни групи заради голямото съдържание на фибри и нутриенти, борят хроничните възпаления. Първенци сред тях обаче са ябълките, горските плодове, броколито, гъбите, папаята, ананасът и спанакът.

Зелен чай

Флавоноидите в зеления чай притежават натурални антиоксидантни качества, а катехинът епигалокатехин галат помага за намаляването на телесната мазнина.

Мононенаситени мазнини

Те са полезни за сърцето и за повишаването на нивата на добрия холестерол. Съдържат се най-много в зехтина, бадемите и авокадото.

Oмега-3 мастни киселини

Изследванията сочат, че диети с по-висок процент на омега-3 мастни киселини и на по-малък процент омега-6 мастни киселини намаляват възпаленията. Храни с повече омега-3 са орехите, лененото семе и някои риби като сьомгата, която вирее в Аляска.

Подправки

Чесънът, куркумата, канелата, джинджифилът и лютите чушки имат свойствата да виждат сметката на възпаленията.

Пълнозърнести

Богати на фибри, пълнозърнестите храни помагат за контрола на инсулина в тялото. Високото съдържание на витамини от група В намалява нивата на възпалителния хормон хомоцистеин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X