Трансценденталната медитация - мощно оръжие за промени

Всички ние знаем колко полезна е медитация и повечето от нас поне веднъж са се отдавали на практиката, а за други тя дори е всекидневно занимание. Но и при медитация има различни нива и някои са само за напреднали.

Трансцеденталната медитация се смята за висш пилотаж в медитацията.

При нея не просто достигаме до покой и освобождаване на разума от тревожните мисли, а се смята, че имаме достъп до по-висш извор на енергия и знания. Учителите по трансцеденталната медитация твърдят, че тя отваря съзнанието към безкрайния резервоар на енергия, творчество и разум, който е заложен във всеки от нас, но и до този, заложен в другите. Вярва се, че съществува единно съзнание или единно информационно поле – нещо като съкровищница от знания, потенциал и енергия и именно трансцеденталната медитация ни дава ключ към него. Посветените го наричат дори докосване до божественото.

В световен аспект този тип медитация има множество последователи, сред които, разбира се, и много известни личности като Дейвид Линч, Пол Маккартни, Кийт Ричардс.

Основател на движението е Махариши Махеш Йоги, който подчертава, че е създал не религиозно движение, а техника, която всеки може да усвои и след това всекидневно да практикува, за да може да има неизчерпаем източник на енергия. Интересното е, че той твърди, че тази медитация всъщност не е по-специална и трудна за изпълнение, а напротив – леснодостъпна. Факт е, обаче, че за да можете да я практикувате трябва да минете през специален курс, защото за отключването на висшия поток енергия имате нужда от специални мантри, които не са общодостъпни.

Според последователите на Махариши Махеш Йоги, когато се практикува в група, трансцеденталната медитация е мощно оръжие и може да служи за промяна на събития извън нас. Неслучайно съществуват групи, които редовно се събират да практикуват такъв тип медитация и те „работят“ над проблемите на всеки един от присъстващите. Дори в световен мащаб съществува движение, което цели да събере милиони последователи на трансцеденталната медитация като идеята е, да се правят сесии от милиони хора, практикуващи едновременно по света, съсредоточени върху конкретен проблем.

Те вярват, че така могат да променят хода на войни, природни катаклизми и с две думи да „спасят света“, когато се налага.

Разбира се, практиката среща и множество противници. Движението е обявено за секта в някои страни и дори са направени постъпки да бъде официално забранено. Смята се, че тези групови събирания и повтаряне на различни мантри не са нищо повече от методи за промиване на съзнанието, като целта е да се направят последователите зависими. Твърди се, че практикуващите стават пристрастени към техниките, без тях се чувстват изтощени и отпаднали, и стават обвързани с групата си като със секта. А теориите за възможност за промяна на реалността чрез силата на колективното съзнание плаши много управляващи, които дори и да не вярват напълно, все пак ограничават такива събирания. За всеки случай!

Мила / Езотерика

Сънищата предсказват, ако ги чуем

Сънуваме, че колегата ни е болен, и като разберем, че това наистина му се е случило, започваме да се чудим случайно ли е, или сме имали пророчески сън. На всеки са се случвали подобни неща.

Отмийте негативните емоции с вода

Лошите спомени могат в буквалния смисъл да бъдат отмити с вода - това доказа скорошно изследване върху негативните емоции. „Измийте си ръцете, вземете душ или дори само си представете,

Кармичен мениджмънт, или защо за всичко сме си виновни ние

В основата на кармичния мениджмънт е заложен законът на карма, който се отнася до причината и следствието - “Каквото посееш, това ще пожънеш”. От едно малко зрънце жито изниква клас,

Избери символ и разбери в каква фаза на живота си

Когато преминаваме през различните етапи на живота, нашите характери се подлагат на много трайни промени. Това е неразделна част от човешкия опит и никой от нас не може да го избегне.

Босилек срещу изневяра, бръшлян за щастлив брак

„Късмет” – дума тайнствена, вълшебна, неразгадана, с противоположни значения. Българите, в хилядолетната си история, също я обогатяват със значения, приказен смисъл, светла надежда, съдбовен страх.

Лечителят Саркис Инджиян: По вибрациите на човек определям здравословното му състояние

Намирам се в кабинета на лечителя Саркис Инджиян и той, без да докосва ученичката си Вики, я кара да се върти дълго, без да й се завие свят. Така той балансира енергията в организма на пациентите си,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.