Клематис - царицата на пълзящите растения

Когато цъфтят, те са прекрасно допълнение към цветната градина, особено ако в нея има ограда, декоративна решетка, беседка или телове за лози.

Един от най - подходящите за слънчеви места видове е клематисът.

Наричат клематиса “кралица на пълзящите растения”. Красиво и енергично растящо растение, клематисът има около 300 подвида. Клематисът е с грациозни цветове, които цъфтят рано напролет или късно през лятото и в началото на есента.

При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение ще ви възнагради с много стебла, отрупани с бели, сини, виолетови или пурпурни цветове.

Най-добре е да купите растение, високо поне 25 см., с няколко стебла. Изберете внимателно мястото, на което да го засадите, защото клематисът не обича да бъде местен. Ако съответният вид цъфти с по-бледи цветове, изберете място, където следобедното слънце е по-слабо, защото в противен случай, цветовете могат лесно да избледнеят.

Най-подходяща за растението е богатата, добре отцеждаща се почва.

Засаждане на растението

За предпочитане е клематисът да бъде засаден през пролетта.

Преди да засадите растението, потопете саксията, в която сте го купили, за около 10 минути във вода, така че корените добре да се накиснат.

Изкопайте дупка с дълбочина и ширина около 50 см. В дъното на дупката изсипете две лопати добре угнила почва. В пръстта, която сте извадили от дупката, размесете няколко лопати добре угнила почва.

Корените трябва да останат на около 5 см. под нивото на пръстта. Те трябва да бъдат добре защитени. За целта натрупайте в основата на стеблата малко тор и слама и утъпчете леко.

Задължително поставете някаква опора на младото растение.

Полейте обилно. В началото поливайте поне веднъж в седмицата.

Първата пролет, след като сте засадили растението, то трябва да бъде окастрено до първоначалната височина, за да започне да се развива храстовидно в основата. Направете го рано, преди листните пъпки да са се отворили.

За да се закрепи новото растение, са необходими поне две години.

Мила / Градина

Момината сълза се размножава сега

Характерно за момината сълза е, че образува коренова система с ризоми -удебелена част на стъблото /под или над почвата/, от която излизат коренчета. Въпреки че цветето образува семена,

Какви цветя се садят през есента?

Есента е най-благодатният период да си засадите многогодишни и двугодишни цветя. Разнообразието е толкова богато, че ако се наемем да изброяваме,

Сега е най-подходящо да се садят рози

Розата е най-познатото и разпространено цвете. Дали за украса в градината или в красив букет, тя си остава и най-търсеният цвят. Сортовете и вариатетите са неизброими,

Стайни растения с оздравително действие

Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за пълноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват

Грижи за цветята през октомври

Eсента дойде, а с нея и захлаждане, вятър и нова порция работа в цветната градина. Някои от цветята трябва да приберем, други - да подготвим за зимната почивка, а трети тъкмо сега се садят или сеят.

Кои цветя се садят през есента

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.