Ябълката – не само вкусна, но и лечебна

От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората са ги предпочитали свежи или печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и прегракналост. В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. Много рецепти от старата народна медицина за лечение с ябълки се изучават и потвърждават от съвременната медицина.

Ябълката - храна и лекарство 

От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората ги използват свежи и печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и прегракналост. В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. А и сега всеки изучаващ английски език у нас започва със старата английска поговорка: An apple a day keeps the doctor away – „Една ябълка (изядена) на ден, държи доктора надалеч”, т.е. ябълката ни прави здрави и нямаме нужда от лекари.

Много рецепти от старата народна медицина са стигнали до нас и се изучават и потвърждават от съвременната медицина. Установено е, че ябълките са ефикасно средство при лекуването на болни от хипертония. Проведен е следният експеримент. На пациентите се дават по 400 г ябълки дневно. Лекуването продължава от 10 до 24 дни. В повечето случаи резултатът е положителен: артериалното налягане се нормализира, главоболието изчезва, както и болките в сърдечната област, сънят се подобрява, диурезата (количеството на отделената урина) се увеличава.

Важна роля за лечебните и здравни качества на ябълката играят пектините. Те имат свойството да извеждат от организма токсичните вещества, включително тежките метали – оловото, никела, кобалта, както и холестерина. Ябълковите диети се препоръчват при лекуване на затлъстяване и на редица други болести. Наблюденията са показали, че фитонцидната активност на ябълките също е много висока. Ако ябълките се дъвчат бавно, след няколко минути устата се освобождава от микробите. Всичко това прави тези плодове много желан хранителен продукт.

За благотворното действие на ябълките върху организма разказва подробно американският лекар Д. С. Джарвис в книгата си „Мед и други естествени продукти”. Джарвис, който е лекар практик, обърнал внимание на това, че жителите на американския щат Върмонт се отличават с отлично здраве и дълголетие. Този щат е на второ място в САЩ по брой на населението на възраст над 65 години. Тук 70–80-годишни хора работят по цял ден във фермите и то не по-зле от младите. При по-внимателно наблюдение се оказало, че жителите на този щат ядат много плодове – главно ябълки, листни зеленчуци и кореноплоди. Това им дава възможност да осигурят на организма си всички необходими минерални вещества. В редица случаи потребните минерални елементи може да се набавят от напитка, приготвена от 2 чаени лъжички мед, 2 чаени лъжички ябълков оцет и една чаша вода. Тази напитка според Джарвис снабдява организма с до 100 различни вещества, необходими за човешкия организъм.

Първите наблюдения на доктор Джарвис върху благотворното влияние на ябълките са били извършени върху крави, половината от които били безплодни и се били превърнали в храненици в млечното стадо. След като към дажбата на кравите и на бика започнали да добавят по 2 унции (56,6 г) ябълков оцет, безплодието намаляло, а телетата се раждали здрави и силни. Бързо се изправяли на крака и имали гъста космена покривка.

Аналогични наблюдения се извършват върху кучета боксери, които дават потомство, след като към дажбата им се добавя по една супена лъжица ябълков оцет дневно. Авторът обяснява това с обогатяването на дажбата с калий, съдържащ се в оцета. По-нататък Джарвис казва, че употребата на мед и на ябълков оцет дава възможност на бременните жени да нормализират обменните процеси в организма си и да родят здрави деца.

Благотворното действие на ябълковия оцет Джарвис наблюдава при кози, които раждат по-здрави козлета, и при млади кокошки, които израствали и се оперявали по-бързо. Забавения растеж при животни и при човека, опадането на косата, разрушаването на зъбите, чупливостта на ноктите, образуването на мазоли по ходилата лекарят обяснява с недостиг на калий в организма. Той твърди, че оцетът не само подобрява храносмилането, но действа пагубно върху вредната чревна микрофлора. Посочва пример с две сестри, които яли риба със слаби признаци на разваляне. Храносмилането било разстроено при онази сестра, която преди обяда не е пила ябълков оцет. Характерен в това отношение е и друг пример, когато по време на летен пикник, при 19 от 20 души се появило разстройство на храносмилането след ядене на застояла салата от омари. Само при един от присъстващите, който преди обяда изпил доза разреден ябълков оцет, нямало признаци на отравяне, макар че той поел по-голямо количество от салатата в сравнение с другите участници в пикника. Авторът описва благотворното влияние на ябълковия оцет, богат на калий, и при заболявания на бъбреците, при световъртеж, бързо уморяване, високо кръвно налягане, затлъстяване, ангина, хрема.

Наблюденията на доктор Джарвис представляват определен интерес за съвременната медицина. Те не противоречат на основите на рационалното хранене, макар че изискват научно уточняване и обосноваване. Работата е там, че в ябълковия оцет няма толкова много калий и освен това оцетът трябва да се приема много внимателно при редица заболявания на бъбреците, черния дроб и стомаха. В книгата си авторът съобщава също, че доставчици на калий може да бъдат и сокът от клюква, червеният пипер, кафявите морски водорасли, меда, зеленчуците и плодовете. Това допълнение е много ценно и срещу него няма възражения.

Говорейки за значението на плодовете и зеленчуците в храненето, шведският онколог професор Бревен съобщава, че „...ако преди 50 години в Швеция ракът на стомаха е заемал първо място в списъка на смъртността от рак въобще (над 59 % от случаите на рак), днес това число рязко е намалено и е 17 % при мъжете и 8 % при жените”. Това намаление се обяснява с промяната в храненето на шведите. Преди 50 години шведите са се хранели предимно с месна храна, при това в повечето случаи във вид на консерви и пушено месо, сега в храната им преобладават продукти с по-голямо количество зеленчуци и плодове, отново главно ябълки.

В САЩ от всички видове ракови заболявания ракът на стомаха е под 10 %. Основно значение за намаляването, според същия автор, има храната – намаляване на употребата на пушени продукти и обилната употреба на зеленчуци и плодове. Американците смятат пиенето на различни сокове преди хранене за задължително.

Ябълките и другите плодове и зеленчуци не само намаляват заболеваемостта и укрепват здравето със своите витамини и микроелементи, но и са полезни за усвояването на храната. Те допринасят за по-пълното усвояване на белтъците и мазнините, съдържащи се в месото, яйцата, млякото и млечните продукти, в рибата и др, като по този начин допринасят за растежа и развитието на организма и за предотвратяване на бързото му остаряване.

Из „Ябълката – храна и лекарство”

Книгата можете да поръчате !

Мила / Храни

7 храни и напитки, погрешно обвинени за вредни

Здравословното хранене винаги е било гореща тема. Искаме да знаем кои храни са добри за телата ни и кои могат да ни навредят. Понякога обаче дори учените грешат за даден продукт и им се налага да се

Признаци за непоносимост към едни от най-срещаните храни

Непоносимостта към храни и хранителните алергии не са едно и също нещо. Обикновено симптомите на непоносимост към храната не са животозастрашаващи, но може да бъдат доста неприятни.

Два бели зеленчука вършат чудеса за здравето

И сурова, и варена ряпата е все полезна. Това го знае и руският президент Владимир Путин, който често я „кани” за мезе към червеното си винце. Прави си я на салата.

Кои плодове и зеленчуци дават най-много вода на тялото

Лятото постепенно навлиза в разгара си и лекарите все по-често предупреждават да се пазим от дехидратация. Много важно е да приемаме около 2 л вода дневно,

Булгурът е идеален за диети (+рецепти)

Той е една от най-полезните зърнени храни. Затова все по-често се среща в рецептите за здравословно хранене. Традиционно присъства от много години в кухните от Близкия Изток, Турция, Балканите,

Кои са българските суперхрани

Често чуваме определението суперхрани, но истината е, че точна дефиниция на това понятие не могат да дадат дори диетолозите. Най-общо, става дума за полезни продукти с висока хранителна стойност.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.