Напишете дума/думи за търсене

Величествени филми за любов

Петък, събота и неделя вечер обичайно се възприемат като време, в което срещите са на мода, но ако не ви се излиза или пък няма с кого да споделите желанието си за любов, то винаги може да се заредите с емоция, идваща от някои романтични филми. „Мила“ подбра за вас няколко предложения, с които бихте могли да напълните артистично няколко часа от почивните си дни.

Ани Хол (1977)

Той е невротичен комедиант. Тя е свободомислеща певица. Те нямат никакъв шанс някога да са на една и съща страница.

Защо този филм: Тази лента на Уди Алън е романтична комедия, която се фокусира уж върху връзката на главните герои, но всъщност е генерален коментар на любовта. „Ани Хол“ дава възможност да видим причините, поради които избираме да споделим живота си именно с точно определен човек. Дава ни възможност и да разберем защо дори когато другият ни се вижда правилен за нас, нещата не се случват. Да не говорим, че андрогенният стил на обличане на Даян Кийтън изобщо не е за изпускане.

Забележителна фраза: Отношенията, мисля, са като акула. Знаеш ли? Трябва непрекъснато да се движат напред или ще умрат. И си мисля, че в ръцете си имаме мъртва акула.

Да преминеш границата (2005)

Той е кънтри, тя е рокендрол...

Защо този филм: Това е историята на Джони и Джун Кеш. Тази епична биография е красиво пресъздадена от Хоакин Финикс и Рийз Уидърспун, които майсторски хващат есенцията на тази велика любов. Виждайки как обичта им се случва, е величествен начин да отпразнуваме и почетем живота на тези кънтри легенди и да отдадем значимото на истинската любов, която съществува и отвъд. Джони и Джун Кеш дори напускат този свят почти по едно и също време. Децата им твърдят, че той умира от разбито сърце, след като любимата му си отива.

Забележителна фраза: Започвай да се обичаш, че да се захващаме отново за работа.

Наръчник на оптимиста (2012)

Двама целеустремени, но емоционално осакатени хора се запознават на вечеря и жестоко стъпват на крив крак още от първата лъжица. Постепенно намират общи теми като лекарствата, които приемат, и се съгласяват заедно да участват в конкурс по танци.

Защо този филм: Великото нещо в тази лента е колко лесно зрителят разбира отношенията на Пат и Тифани. Те са разбити, прецакани индивиди с наранени сърца и души, но въпреки това се справят величествено с картите, които животът им е раздал.

Забележителна фраза: Видях начина, по който ме гледаш, Пат. Ти го почувства, аз го почувствах, не ме лъжи. Ние не сме лъжци като останалите.

Беднякът милионер (2008)

Той е беден, тя е красива и го обича.

Защо този филм: Това е лента, която ни показва колко далече може да стигне един мъж, за да спечели жената, която обича. Това е един от най-интелигентните и остроумни филми. Феноменален за гледане, особено ако след това искате да го обсъдите в интелигентната компания на някого, когото ви привлича. Дев Пател е в ролята на един от най-симпатичните и емоционални персонажи в киното, намерили място във филм – смесица от любов, насилие, и изобилстващ от социални и икономически послания към света.

Забележителна фраза: Аз не съм вече бедняк. Аз съм стажант в нюйоркски новинарски канал.

Гроги от любов (2002)

Странен пич в син костюм си пада по чудна жена, която го разбира от половин дума.

Защо този филм: Преди да се откажете от това предложение, защото ще видите в началните надписи името на Адам Сандлър, нека кажем, че това е лента на великанския Пол Томас Андерсън, а той никога не греши с избора си на правилните актьори за неконвенционалните си произведения. Тук той ни представя пластове напрежение и такава наситеност на емоциите, че почти е на ръба да не възприемем филма като романтичен. Но той е такъв, освен това е и забавен. Сандлър ни показва гневната си страна като Бари Еган, който недоволства от живота и от прекалената численост на сестрите му. Когато обаче среща Лена, изиграна от британката Емили Уотсън, на него не му остава нищо освен да се вземе в ръце, ако иска да участва в щастливия любовен край.

Забележителна фраза: Има любов в живота ми. Това ме прави по-силен, отколкото може да си представиш.

Колкото-толкова (1997)

Безцеремонен писател с обсесивно-компулсивно разстройство започва неволно да се сближава със сервитьорка, която го учи да е по-чувствителен.

Защо този филм: Мелвин, изигран брилянтно от Джак Никълсън, е мъж, който живее живота си по начин, по който му харесва. Обстоятелствата обаче драстично се променят, когато се налага да гледа кучето на пребития си съсед, и когато се запознава със самотна майка, която работи като сервитьорка, и която се нагърбва с нелеката задача да смекчи неговата грубиянщина. За разлика от стандартните романтични филми, „Колкото-толкова“ не ни предлага заклетата формула, по която се влюбват героите в този вид ленти, но пък за сметка на това любовта им остава дълго у нас.

Забележителна фраза: Караш ме да искам да бъда по-добър човек.

Безсъници в Сиатъл (1993)

Той е вдовец, живеещ в Сиатъл, тя е сгодена в Балтимор. Те никога не са се срещали, но са създадени един за друг.

Защо този филм: Вдъхновен от An Affair to Remember с Кари Грант и Дебора Кер, „Безсъници в Сиатъл“ е по-близо до драмата, отколкото до комедията, който се фокусира върху самотен татко, който скърби безсънно за наскоро починалата си съпруга. Въпреки това фабулата изобилства от хумор и непреходен чар, докато двамата главни герои размишляват върху концепцията за сродните души. Мег Райън и Том Ханкс доказват защо някои екранни двойки са подходящи един за друг.

Забележителна фраза: Знаех го още от първия миг, в който я докоснах. Това беше като да се прибереш вкъщи. Аз просто хванах ръката й, за да й помогна да слезе от колата и вече бях наясно. Беше като магия.

Когато Хари срещна Сали (1989)

Противоположностите се привличат между мъж и жена, които имат тотално различни усещания за секса и любовта.

Защо този филм: Това е ултимативният пример за брутално добър диалог в киното. Сценарият е толкова брилянтен, че щеше да е жалко, ако Мег Райън (отново) и Били Кристъл не бяха стигнали нивото му. Разговорите между Хари и Сали са това, което резонира и до ден днешен в зрителя. Различните гледни точки за любовта, секса и отношенията между мъжете и жените правят от филма нещо повече от развлечение за свободното време.

Забележителна фраза: За мен от същото, моля.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X