Напишете дума/думи за търсене

Slow Life - изкуството да живееш по-добре

Още един тренд, който набира популярност по целия свят, пропагандира бавни пътешествия - на стоп, с кемпър или на мотор. Според привържениците на Slow Travel форматът за „възможно най-бързо придвижване от точка А до точка Б” пречи на човек да се запознае спокойно с красивите кътчета на планетата и да се наслади на природата от собствената си гледна точка, а не през очите на гида и туристическите пътеводители. Пътуването с кемпър или каравана спестява пари за хотели и позволява да се почувстваш максимално близо до природата. Някои преминават на още по-ретро средства за придвижване като шейни, теглени от кучета, или карети с коне.

Движението slow не подминава дори сферата на изкуството, модата и красотата

Участниците в Slow Art например се изправят против съвременното изкуство – и по-точно към стремежа му да създава ефектни творби, които бързо да привлекат вниманието, да бъдат изконсумирани подобно на хамбургер, за да задоволят жаждата за духовно удоволствие, след което да бъдат моментално забравени. Те са против модните изложби, запълнени с „арт произведения”, създадени за кратко време, които не изискват размисъл и съзерцание и не носят естетическа наслада. Освен това Slow Art харесва творбите от рециклирани материали – отпадъци, стари мебели и картини.

Феновете на бавната мода пък се обявяват против издигането на консумацията в култ. Те призовават дизайнерите да не поставят тесни граници в тенденциите и да създават качествени дрехи, които могат да се носят години на ред – с цел запазване на природата и произвеждане на по-малко боклук. Винтидж модата и самостоятелно дизайнирани и ушитите облекла са сред фаворитите им.

Черешката на тортата на движението е Slow Beauty

Идеята е, че „бавният” начин на живот е най-добрия приятел на красотата и на практика прави така, че с годините да се разхубавяваме. Тайната е, че не бива да се стремим към вечна младост, а да се наслаждаваме на всяка възраст – понеже така или иначе не можем да променим хода на времето, единственият начин да му въздействаме е като изпитваме удоволствие от него. Почитателите на този стил на живот смятат, че отсъствието на негативни емоции и стрес и наличието на спокойствие, хармония и равновесие са главните условия за вътрешна красота, което се отразява прекрасно на външния вид.

Създателката на идеята за „бавната красота” Шел Пинк разказва, че се вдъхновила, като наблюдавала водната костенурка на сина си: „Наблюдавах костенурката и навиците й и след няколко дни ме обхвана нейното настроение за спокойствие. Открих в нея източник на сили. Хармоничният начин на живот на костенурката ме инспирира да създам течението Slow Beauty”. Феновете на движението не отричат използването на козметични средства, но са против експресните разкрасяващи процедури. Според тях бръчките са резултат от вътрешни страхове, а те могат да се премахнат само с постигане на хармония между духа и тялото.


5 принципа на Slow Beauty

1. Определете два дни в седмицата, които да посветите на себе си. Останете насаме с мислите си, погрижете се за красотата си, изобщо – потърсете вътрешния си Аз и разрешете конфликтите вътре в себе си.

2. Избирайте натуралното – козметика с био съставки. Грижете се за околната среда.

3. Обърнете се към най-добрия учител – природата, следвайте натуралния ритъм на живота. Осигурявайте си достатъчно почивка и сън, не се насилвайте. Поне веднъж седмично излизайте сред природата и се опитайте да живеете в хармония със себе си и Вселената.

4. Научете се да чувате и да виждате света около себе си. Редовните упражнения с йога, пилатес или медитация укрепват имунитета, съхраняват красотата и младостта.

5. Изразявайте себе си – без значение дали ще рисувате, снимате, пеете, танцувате, пишете... важното е да правите нещата, които ви харесват, без да се притеснявате от оценката на околните. Творчеството ни помага да се разтоварим от негативните емоции, които пък са причина за нервни сривове, дерматологични проблеми и преждевременно състаряване.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X