Напишете дума/думи за търсене

Филми, отговарящи на доста женски въпроси

Някои филми ни карат дълбоко да се замислим, а други ги забравяме веднага щом свършат. Но има и филми, които пасват идеално на женската душевност. Те не са само любовни, а са многопластови и непредсказуеми, точно като жените.

Подбрахме за вас 20 филма, които имат силата да променят живота.

Пътят на промените

Дали филм за семейство с две деца, преживяващо лична криза в средата на 20-те години на миналия век в Америка, може да привлече аудитория?

До края на филма едва ли ще можете да отделите поглед от екрана, осъзнавайки, че всичко, което гледате, се отнася за вас самите. Може би заради желанието на главните герои да заминат за Париж, за да променят живота си. Или заради междуличностната драма, от каквато никой не е застрахован. Изводът е, че може и да смениш местожителството си, но не може да избягаш от себе си. И ако в душата ти е пусто, където и да отидеш, с когото и да живееш, тъгата няма да те напусне.

Живот в розово

Проницателен и чувствителен биографичен филм за френската дива Едит Пиаф, чийто живот е битка за правото да живееш, пееш и обичаш, което само по себе си е значимо. Лентата е шедьовър, защото изобразява истинската атмосфера в Париж по времето на изпълнителката – едновременно безумен, див и очарователен. Градът на светлините изглежда сладък и романтичен само на онези, които не го познават.

Редник Джейн

Един филм без интриги или напрегнати бойни сцени. Но е един от малкото, които ни показват каква е силата на човешкия дух и на женската воля.

„Редник Джейн“ съдържа незабравими сцени, перфектен сюжет и това превръща филма в класика.

Усмивката на Мона Лиза

Киното не ни е давало по-мъдър филм. Той ни учи на достойнство, смелост и целеустременост. Филмът ни показва колко важно е да мисли със собствената си глава. Затова лентата не е феминистична, а реалистично и с уважение показва борбата за място в този живот, когато си жена.

Момиче за милиони

Един завладяващ филм, покозващ безкомпромисната действителност. Животът такъв, какъвто е. Поставяйки ни предизвикателства, на които само решителните и смелите могат да устоят и да влязат в битка. Режисьорът Клинт Истууд много точно е изобразил фактите, а блестящата Хилари Суонк ни предава вътрешната борба и емоциите, които изживява. Някой може да каже, че филмът е груб, но ако едно момиче мечтае да стане шампион в бокса – сълзите и щастливият край няма да й помогнат. Хилъри Суонк става двукратна носителка на „Оскар“ заради ролята на Маги в тази лента.

Дяволът носи Прада

Света на модата е безспорно красив, но може да бъде и точно толкова жесток. Дори една малка дреболия може да ви изкачи на върха или да ви пусне надолу по него.

Създателите на „Дяволът носи Прада” не са претендирали той да бъде от историческо значение. Филмът е заснет в жанра комедийна драма, но въпреки това пресъздава реалностите в този бизнес. А представянето на Мерил Стрийп е повече от добро и запомнящо се, донесло й номинация за „Оскар“.

Кралицата

Филмът, режисиран от Стивън Фриърс, точно изобразява трудния период в живота на британското кралско семейство след смъртта на принцеса Даяна. Как да бъдеш кралица, когато народът ти те критикува. Ще се подадеш ли на емоциите или ще успееш да покажеш сдържаност, както народът очаква от теб. Филмът преплита акценти от Шекспир. И ако героите му са се борили с противника с меч и стрели, то в наши дни битката се води с помощта на камери и микрофони. А за това се изисква не по-малко смелост.

Ерин Брокович

Историята на филма е за една силна, но същевременно уязвима жена. За нейните обстоятелства обикновените женски слабости са непозволен лукс.

Тя може да не е гений, но упоритостта и състраданието й към съдбата на другите й позволява да постигне невъзможното - да победи корупцията. В моменти, когато се отказвате и мислите, че не можете да се справите с нещо, пуснете си още веднъж този филм – великолепен е.

Фрида

Ярък филм за една незабравима жена, за бунтарството, присъщо на човешката природа, неудържимите желания и неизчерпаемата енергия. Фрида е на 20 години, когато се омъжва за много по-възрастния от нея богат и извратен Диего Ривера - най-известния художник на Мексико. Този филм разказва живота на Фрида Кало не само с великия художник, но и за жената, за която на първо място е любовта и семейството. Музиката към филма също заслужава специално внимание.

Яж, моли се и обичай

Няма начин да пропуснем този филм в списъка ни. Главната героиня предлага един прост метод за преодоляване на депресията и справяне с объркания си живот – като това да избереш три държави с буквата „И“ и прекараш във всяка една от тях по 3 месеца. Дали този метод е успешен? След като веднъж изгледате „Яж, моли се и обичай”, може би ще откриете своя собствен метод.

Елизабет: Златният век

Още един невероятен филм за трудния живот на една кралица. Филмът не е исторически и не е насочен към монархията, а към жената Елизабет І, която е лишена дори от простите радости в живота. Неизвестността, страстта, предателството, приключенията, величието – всичко се събира в завладяващата и спираща дъха епопея с несравним сценарий, разкошни костюми и невероятна актьорска игра.

Там, където е сърцето

Един от най-забележителните филми правени някога за любов, прошка и приятелство. На пръв поглед изглежда като стара банална история.

Бременно момиче е изоставено от мъжа, който смята за своя сродна душа. Но животът не е толкова лош, колкото изглежда. Просто не бива да се оставяте на отчаянието, да обвинявате съдбата и да се предавате. Трябва да продължите напред, да се радвате на живота и да помагате на другите. Сигурно сте чували това хиляди пъти, но ключът към щастието наистина се крие в тези неща.

Жана Д’арк

Наистина превъзходен филм. Създателите на „Жана Д’арк“ са свършили превъзходна работа в реалното изобразяване на силната вяра и чувството на справедливост на главната героиня. Главната роля е поверена на Мила Йовович , която се справя брилянтно.

Глава в облаците

Заглавието не е произволно избрано, а изцяло описва състоянието на героите във филма. Състояние на лека лудост и неземни възвишени преживявания за съжаление, отдалечаващи ги от реалността. Трагична и обречена естетика, която не губи блясъка си и в най-тежките моменти. Филмът е плод на сериозно проучване на един от най-мистериозните обекти във вселената – човешкото сърце.

Елегия

Някои филми ни разклащат до мозъка на костите. „Елегия“ е един от тях. Тази история за връзката между преподавател и млада студентка в университета гарантирано ще остави своя отпечатък върху вас. Тя ни напомня, че някои хора са просто близо до нас, а с други имаме по-дълбока духовна връзка.

Невероятната съдба на Амели Пулен

Амели е млада французойка с голямо въображение. Тя открива в банята си скривалище на стари играчки и е обсебена от идеята да ги върне на собственика им. Този единствен акт на доброта променя живота и тя започва да се намесва в делата на другите по неочаквани начини.

Филмът ни преобразява, а без перфектната музика на композитора Ян Тиерсен вече не можем да си представим Париж.

Моята седмица с Мерилин

Да се изиграе ролята на Мерилин Монро е огромно предизвикателство, но Мишел Уилямс успява да го издържи перфектно, превръщайки се едновременно в кокетна млада жена и малко момиче, изплашено от света. Струва си да гледате този филм само заради мисълта, която ще ви обсеби, че може да достигнете звездите.

Евита

Разкошен мюзикъл, разказващ историята на Мария Ева Дуарте де Перон (или Евита) - любима на цяла Аржентина. Мадона автентично предава всички тъмни и светли нюанси на Евита, включително страховете и амбициите й. Музиката също заслужава похвала – композиторът Андрю Лойд Уебър е създал някои от най-запомнящите се мелодии на последните десетилетия.

Джиа

Ако трябва да опишем този филм с една дума, тогава ще изберем „изключителен”. Пред широката публика се разгръща цялата сурова действителност да бъдеш модел. Възможно ли е животът да е само лъскав, изпълнен с фотосесии, модни срещи, показност? И преди да си отговорите на тези въпроси, авторите му ни въвеждат в “блестящия” живот на моделите. А младата Анжелина Джоли е истинско откритие за създателите на филма, посветен на угасналия без време едноименен модел.

Коко преди Шанел

Филм за една силна жена, която не се поддава на консервативното си общество със старомодни нрави, стегнати корсети и скучни рокли. Някои казват, че филмът е монотонен и скучен, но в нова е неговият чар. Прилича на реалния живот - в него понякога нещата текат бавно, а понякога летят със скоростта на мисълта. Одри Тоту съвършено се превъплъщава в образа на Коко Шанел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X