Напишете дума/думи за търсене

Содата за хляб - еликсир за здравето и красотата (+рецепти)

Когато имаме работа с хранителни, витаминизиращи или регенериращи кремове и маски, се предполага, че техните активни вещества трябва да проникнат в дълбоките слоеве на кожата и благоприятно да въздействат върху живите клетъчни системи. И каква е тази “благоприятност” – кисела композиция на кремовете? Предлагаме ви алтернативни решения както за здравословни, така и за козметични проблеми. Запознайте се с няколко прекрасни рецепти със сода бикарбонат, които заздравяват кожата на лицето, правейки я гладка и сияеща, ноктите по-здрави, а усмивката блестяща.

• Тази маска идеално подхожда за мазна и проблемна кожа, тя помага да подсушите кожата и да стегнете увеличените пори. Но това средство не пресушава кожата, поради което също може да се използва и от тези, които имат нормална и умерено суха кожа. За да направите маската, ви трябват: сода – 1/2 чаена лъжичка, едри овесени ядки – 1 чаена лъжичка, гел или пяна за измиване – 1 чаена лъжичка, алкална минерална вода 40 – 50 мл. Заливате овесените ядки със студена вода и ги оставяте за 1 час. След като овесените ядки набъбнат и омекнат, добавете содата и гела за измиване. Нанесете маската на лицето за 7 минути, без да покривате областта около веждите и очите. След това измийте с алкална вода.

• Следващото средство идеално подхожда за млада и проблемна кожа, с негова помощ можете да премахнете мазния блясък и да стегнете порите. Необходими са: картофено нишесте – 2 супени лъжици, сода – 1 чаена лъжичка, 1/2 чаша мляко. Смесете содата и картофеното нишесте, като се стараете да размесите всички съставки равномерно. След това налейте млякото, така че да се получи гъста еднородна каша. Нанесете маската върху лицето, оставете за 10 минути, а след това измийте с много студена вода.

За обезводнена суха кожа с пигментни петна: изтрийте лицето с каквото и да е растително масло за 5 – 7 минути, направете горещ компрес (1 чаена лъжичка хлебна сода в 1 литър вода). След това за 10 – 15 минути сложете маска от кашица от ситно нарязано зеле.

• Мнозина знаят за такъв проблем като обелената кожа в дъното на нокътя. Тя се появява както при възрастни хора, така и при децата. Най-често възниква при хора със суха кожа на ръцете. Нерядко това е не просто неприятност от козметичен характер, но и показател за недостиг на витамини в организма или наличие на заболяване на жлъчно-чревния тракт. Тези проблеми възникват и при хора, които си гризат ноктите, работят с хартия или тъкани, често мокрят ръцете си и контактуват с миещи средства и т.н. Ако се появят подобни проблеми, не бързайте да се хванете за ножицата! Можете да се избавите с помощта на содени вани. Разтваряте 1 чаена лъжичка сода в чаша топла вода и преливате содения разтвор в съд, в който ще правите ваните. Отпуснете в нея пръстите и подръжте около 15 – 20 минути. Тази процедура помага да смекчите и дезинфекцирате кожата около ноктите.

За да остане кожата мека след бръснене, не е необходимо да харчите пари за скъпи гелове, лосиони и средства за след бръснене! Разтворете 1 супена лъжица сода в чаша топла вода. Измийте с този разтвор кожата преди бръснене и след бръснене. Не забравяйте след това да се измиете с чиста вода.

• За да почистите ноктите на краката и ръцете, нанесете на четката за нокти малко сода. Акуратно трийте кутикулата и ноктите, за да им придадете здрав и поддържан вид.

• За да избавите ръцете си от неприятната миризма и да направите кожата на ръцете по-мека и по-нежна, правете содени ванички за ръцете в продължение на 10 – 15 минути.

• Както е известно, пушенето се отразява негативно на целия организъм. От тази вредна привичка страдат и зъбите: върху тях се появява жълто-кафяв налеп, който може да бъде по-светъл и по-тъмен в зависимост от честотата на пушенето. За избелване на зъбите можете да се обърнете към стоматолог или да се възползвате от домашни средства, най-надеждното и проверено от които е содата! Вземете малка купичка, разбъркайте лъжичка сода и малко водороден прекис, за да се получи накрая маса, напомняща кашица. Получената кашица натривайте в зъбите сутрин и вечер след почистване на зъбите, а след това добре изплакнете устата. Зъбите стават забележимо по-бели. По-“твърдият” метод е да се намокри четката, тя да се потопи в сода и да се мине по всички зъби с кръгови движения.

• Враснал нокът на крака – много неприятен проблем. В много запуснати случаи може да помогне само хирург. Но ако още не е така изоставено, може да се пробва да се използва сода. Вземате леген с топла, но не толкова гореща вода, добавяте 2 супени лъжици сода и запарвате краката. След това минете с пиличка по браздата надолу по нокътя. Повтаряте тази процедура един път на седмица. Това помага да се премахне налягането на нокътя на пръста, с времето браздата започва да се стяга и болезнените ъгли на нокътя излизат.

• Ако искате да имате чиста, красива и здрава кожа, не е нужно да хабите средства за пилинг. Има по-евтино и при това доста ефективно средство – това е сода и сол. Да се чака мигновен резултат, не си струва, но при постоянно използване вашата кожа става безупречно чиста и кадифена. Солта и содата се вземат в съотношение 1:1. Вместо обикновена сол можете да използвате морска сол. Този състав ефективно работи заедно: содата разрохква горния слой на епидермиса, а солта изтегля съдържимото на клетката. Съвместно содата и солта добре изстъргват кожата, разкриват порите и дълбоко ги почистват, а също така добре премахват възпаленията. Възпалението на кожата не е противопоказание за процедурата, но е по-добре да се обработват тези участъци последни, за да не щипе така силно. Тази процедура не отнема много време. Препоръчва се този пилинг да става не по-често от 1 път на седмица. Пилингът се прави така: измийте се с хладка вода, след това нанасяте на влажната кожа поред – ту сол, ту сода, които се втриват с меки кръгови движения.

Препоръчва се солта и содата да се втриват с пръсти, а не с памучен диск: така кожата чувства по-добре и силата на налягането върху нея. След това грижливо се измийте. По желание след пилинга можете да направите маска.

Не трябва да нанасяте маската върху влажно лице: това ще предизвика само излющване на кожата, но не допълнително овлажняване. Освен това не трябва много дълго да държите върху лицето си сол и сода. Повредената и възпалена кожа може да щипе, в този случай върху нея ще има лечебен ефект, здравата кожа без увреждания не трябва да щипе. Този пилинг не трябва да се прави много дълго: две минути са напълно достатъчни! В резултат на пилинга със сода и сол изчезва кожната мазнина, преминават възпаленията, порите се изчистват и свиват.

• Този метод отлично подхожда за смекчаване на сухата, обветрена и почервеняла кожа на ръцете. Препоръчва се тези процедури да се провеждат всеки ден преди сън в течение на 2 – 3 седмици. Пригответе разтвор: 3 – 4 чаени лъжички хлебна сода в 1 литър топла преварена вода. Сложете дланите си в този разтвор за 10 – 15 минути. След това изсушете ръцете си с мека кърпа и намажете с овлажняващ крем.

• С добавяне на сода може да се приготви естествен дезодорант в домашни условия: 2 чаени лъжички сода, 2 чаени лъжички какаово масло, 2 чаени лъжички нишесте. Всичко се разтопява в микровълнова печка. Добавят се 2 капсули витамин Е + което и да е етерично масло (ароматизатор), поставя се в хладилник за 2 – 3 часа. Домашният дезодорант е готов, възползвайте се със здраве!

• Измиване с топъл разтвор на сода помага добре при акне. Разтворът подсушава кожата, намалява възпалението и дразненето. На отделни големи пъпки може също да се нанесе кашица от сода и да се остави за няколко часа – пъпките ще преминат по-бързо.

• Премахване на белези от пъпки. 1 чаена лъжичка сода се смесва с 1 чаена лъжичка размразена вода. Тази смес се намазва върху белезите от пъпки и се масажира в течение на 1 минута, а след това се измива. След измиването на разтвора лицето се намазва с капка зехтин, за да се овлажни и смекчи кожата. За пълното премахване на белезите е необходима последователност. В течение на няколко седмици, слой след слой, вашите белези се изравняват. Отделяйте 10 – 15 минути на ден за вашата кожа и ще видите резултат.

• Изчистване на косите от излишна “химия”. Содата добре избавя косите от мазнините и остатъците от различни козметични продукти – гелове, лак, излишък от маските и т.н. Разбъркайте обикновен шампоан със сода в съотношение 4:1, след това измийте главата, както обикновено. Косите ще бъдат меки и блестящи.

• Премахване на възпаление на венците. При възпаление на венците смесете хлебна сода с неголямо количество размразена вода до образуване на смес, подобна на паста за зъби. След това нанесете тази смес с пръсти по венците и масажирайте с мека четка за зъби.

• Премахване на миризма. В резултат на жизнената дейност на бактериите в устата се образуват киселини, които причиняват неприятната миризма. Тези киселини могат да се неутрализират, ако няколко пъти на ден устата се плакне с хлебна сода в съотношение 1 чаена лъжичка сода в 1 чаша топла вода.

• Премахване на отоци. Содата помага да се изведе от организма излишната вода, поради което тя може да се използва с успех за лечение на отоци на клепачите и “торбички” под очите. Направете разтвор на сода (на 1 чаша вода 1 чаена лъжичка сода) или добавете сода в слаб чай, намокрете в разтвора памучни дискове, леко ги изстискайте и сложете върху клепачите или под очите за 10 – 15 минути.

• В студено време на годината устните често се пукат и загрубяват. За да овлажните устните, изпробвайте следния курс на лечение. Разтворете 1/2 чаена лъжичка сода в чаша гореща вода. Налейте чаша студена вода и сложете в нея лед. Поставете тези две чаши една до друга. Масажирайте устните в течение на 5 минути с влажна зъбна четка от естествени влакна, като поред я топите ту в горещата вода със сода, ту във водата с лед. След процедурата намажете устните със слънчогледово или рициново масло. Курсът на лечение трае средно 3 – 7 дена.

• Къпете се с полза. За да разпуснете в приятна атмосфера след напрегнатия ден, не е обезателно да хабите пари за скъпи соли и пяна. Опитайте се да направите смес за вана от сода (2 супени лъжици), сол (2 супени лъжици) и (по желание) няколко капки етерично масло. Всички съставки трябва да се разбъркат, съхраняват се в бурканче, във ваната се добавя по 1 супена лъжица. Този разтвор успокоява нервната система и прави кожата гладка и еластична. Освен това след такава вана се намалява появата на целулит.

 Това е маска, предназначена за кожа от нормален тип. Вземете 1 супена лъжица овесени ядки и добавете 50 мл алкална минерална вода. След това добавете към маската 5 капки лимонов сок и разбъркайте всичко. Необходимо е сместа от всички съставки да се остави за половин час, за да им се даде възможност да се накиснат. След това нанесете маската върху лицето и оставете за четвърт час, след това се измива и изтрива кожата с хладна минерална вода.

• За мазна кожа с чести възпаления и пъпки може да се препоръча приготвянето на специален лосион. За това е необходима чаша алкална минерална вода, лъжица глицерин и сок от половин лимон. Тези съставки се смесват и изливат в бутилка, която се съхранява в хладилник. Кожата се изтърква с този лосион всеки ден по време на сутрешните и вечерните измивания.

Ако е необходимо бързо да се освежи лицето, например преди важно мероприятие, най-добре е да се използват минерални компреси. И така, за тази процедура ви трябват два съда: единият – със студена алкална минерална вода, а другият – с гореща. Също е необходимо да вземете две кърпи. Преди самата процедура не забравяйте да намажете лицето с подхранващ крем. Сега потопете кърпата в съда с гореща минерална вода и го сложете върху лицето. След това вземете втората кърпа и направете с нея същото, но вече със студена вода. Достатъчно е да направите шест такива действия, и вашата кожа ще стане еластична и свежа, тенът на лицето – приятен. Но действието на тази маска не е продължително – около 10 часа.

• Също така може да се приготви домашен шампоан за косата. Смесете 150 мл вода, 1 супена лъжица хлебна сода, 2 супени лъжици водка и 1 яйце. Нанесете шампоана върху косата по цялата дължина, масажирайте косата и кожата на главата, а след това измийте леко с подкиселена вода.

• Смесете хлебна сода с такова количество водороден прекис, така че да се получи гъстота като зъбна паста. След това изчистете петната върху зъбите.

• Суров жълтък от 1 яйце се разбива на пяна, добавя се 1 чаена лъжичка сода, 1 супена лъжица слънчогледово олио, разбърква се и се прибавя прясно изстискан сок от 1/2 лимон. Всичко се бърка, докато се получи гъста еднородна пяна. Приготвеният лосион се нанася върху лицето с помощта на памучен тампон, кожата се масажира леко, след това остатъците от маската се измиват с топла преварена вода. Върху кожата се нанася какъвто и да е подхранващ крем. Процедурата се провежда не повече от 1 път на седмица.

• 6 чаени лъжички хлебна сода се разтварят в чаша вода. С този разтвор се трият луничките няколко пъти на ден.

Из „Чудодейната сила на содата”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X