Напишете дума/думи за търсене

5 козметични продукта за млада и сияйна кожа

Механични ексфолианти

За механична ексфолиация се използват някои методи на физически контакт буквално за „излющване” на мъртвите клетки от кожата. Например чрез търкане с гранулирани материи, като брашно от бадеми или жожоба, или с апарат, наречен фриматор. Когато гранулите или космите на четките са в допир с повърхностните корнеални клетки, те буквално се изтикват от корнеалния слой на епидермиса. Отстраняването на сухите, мъртви повърхностни клетки помага на кожата по следните начини:

• Кожата изглежда по-гладка.

• По-лесно се прочистват затворените пори.

• Придвижва клетките от по-долните слоеве по-бързо до повърхността и подобрява съдържанието на влага в епидермиса.

• Улеснява поставянето на грим.

• Стимулира кръвоснабдяването на кожната повърхност.

Почистването с гранулирани продукти обикновено се препоръчва два до три пъти седмично.

Едно от последните предимства на механичната ексфолиация е известно като микродермабразия. Наподобява почистването на сградните фасади с пясъчна струя. Механичната микродермабразия използва алуминиев хлорид, кристали от натриев хлорид за избутване мъртвите клетки от кожната повърхност. Тези кристали, насочвани чрез вакуум или пулсиращ въздух, прочистват стратум корнеум (роговия слой) на епидермиса чрез захващане на мъртвите клетки. В зависимост от типа на кожата и количеството на наслоените мъртви клетки въздушната струя трябва, ако е необходимо, да премине няколко пъти върху кожата.

Микродермабразията е приложена най-напред в Европа, а после и в САЩ през средата на 90-те години на ХХ век.

Процедурата се използва за лечение на:

• Застаряваща и увредена от слънцето кожа.

• Заличаване на белезите от някои типове акне.

• Променена пигментация.

• Фини линии и бръчки.

Резултатите включват:

• Подобрение на тонуса на кожата.

• Избистря цвета на кожата.

• Намаляване големината на порите.

• Възстановяване еластичността на кожата.

• Придаване на здрав блясък.

Микродермабразията може да се практикува само след успешен тренинг.

Химически ексфолианти

Химическите ексфолианти разтварят мазнините, съдържащи мъртвите клетки в междуклетъчното пространство. Химическите агенти са предимно алфахидроксни киселини и ензими. Повърхностните химически ексфолианти действат много нежно и се използват, когато механичните не са подходящи. Тези ексфолиращи процедури се наричат ензимни пилинги и съдържат вещества, наречени кератолитични ензими, които премахват кератина – кожния протеин.

Един често използван кератолитичен ензим е папаин, който се получава от сока на плода папайа. Друг кератолитичен ензим е панкреатин, който се извлича от странични продукти на говеждото месо.

Има два основни типа кератолитични ензими. При първия върху кожата се нанася крем, преди затоплянето й с пара. Кремът съдържа парафин или овесено брашно и се оставя да престои около седем минути, за да образува твърда кора. Тази кора се масажира и се “олющва” от кожата, а процесът се нарича растителен пилинг или гомаж. Всъщност методът е съчетание на ензимно и механично олющване.

Вторият, по-популярен тип ензимен пилинг, използва прахообразна форма от ензими, които се смесват с топла вода непосредствено преди нанасянето им и остават върху кожата, без да изсъхват до кора. Тези ензими обикновено произвеждат по равномерен пилинг на слоя от повърхностни мъртви клетки и леко разширяват фоликулните отвори. Ензимите са подходящи при следните състояния:

• Мастни отложения с акне по кожата и малък обрив от акне.

• Суха или дехидратирана кожа, покрита с люспи от мъртви епидермални клетки, и стегната, изсушена повърхност.

• Състаряваща, безжизнено изглеждаща кожа. Това състояние е със силно изразен слой мъртви клетки със сив цвят на повърхността.

• Клиенти, които желаят да имат по-гладка и равна кожа за поставяне на грим.

Други груби химически ексфолианти използват алфахидроксидни киселини, които се получават от растения и най-много от плодове. При мазна или склонна към акне кожа те отварят запушените с мазнина пори и предпазват от прекомерно образуване на слой от мъртви клетки, които могат да причинят акне. Алфахидроксидна киселина може да се прилага само на клиентки, които са използвали 5 до 10 % концентриран гел, лосион или крем в дома си в продължение на най-малко две седмици. Ако клиентката не е направила първо това, нанасянето на алфахидроксидна киселина за ексфолиация може да причини дискомфорт, зачервяване и раздразване на кожата.

Масажи с лечебни кремове

Лечебните кремове също се отнасят към хранителните кремове с предназначение да хидратират и подобрят състоянието на кожата през нощта, когато нормалните тъкани се възстановяват. Лечебните кремове често имат по-твърда консистенция от овлажняващите и съдържат повече успокоителни и активни съставки – емолиенти. Количеството на успокоителните субстанции, които се прибавят към лечебните кремове, зависи от типа на кожата. Наличието на повече емолиенти означава, че продуктът е предназначен за сух и зрял тип кожа. Крем с по-малко съдържание на емолиенти подхожда повече за нормална или комбинирана кожа (нормална и на места мазна).

Масажните кремове са лубриканти (смазващи препарати) на кожата и са с малко или почти никакви активни съставки. Предназначението им е да спомагат за плъзгане на ръцете на масажиста, без да се опъва кожата. След приключване на масажа тези продукти трябва да се отстраняват от кожата, преди да се постави маска, за да могат активните съставки в маската да проникнат в кожата на лицето.

Овлажнители

Овлажнителите са хидратиращи продукти, формулирани да овлажняват кожата. Представляват емулсии на водна основа и бързо се абсорбират без остатък върху повърхността на кожата. Поставят се след ексфолиация и са идеални за ежедневна употреба като дневен крем или основа за грим. Хидратиращите продукти се произвеждат за различни типове кожа – от склонна към акне до старееща кожа.

Овлажнителите обикновено съдържат една съставка, която улеснява задържането на вода в повърхностните слоеве на кожата. Могат също да съдържат емолиенти или други активни съставки, в зависимост от типа на кожата.

Една ценна съставка на овлажнителите е слънчевата защита, чието присъствие в дневните кремове е особено важно. Тя не само предпазва кожата от преждевременно състаряване, но също има профилактично действие срещу кожен рак.

Из „Козметология - стандарти и техники. Том 2”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X