Напишете дума/думи за търсене

9 натурални лека за проблемния скалп

Сърбящият скалп е широко разпространено състояние, което причинява дразнене и дискомфорт. Има редица фактори, които може да причинят този проблем - от пърхот и суха кожа до дерматит и други кожни заболявания, които може да се нуждаят от медицинско лечение.

Има обаче неща, които може да опитате, за да се борите с това състояние, преди да посетите лекар. Алоето, суровият мед и зехтинът са само няколко естествени средства, които може да пробвате точно сега за ефективно лечение на скалпа и косата.

Какво означава наистина сърбеж на скалпа?

Това е доста неприятно чувство, което много от нас изпитват от време на време. То често може да бъде придружено от пърхот и има много причини, които могат да предизвикат това състояние. Псориазис, екзема, гъбична инфекция, диабет, дерматит и суха кожа са само някои от тях. Ако имате сърбящ скалп, може да му се отървете от този досаден проблем с естествени средства.

1. Ябълков оцет

Ежедневното използване на шампоани, балсами и други продукти за коса причиняват натрупване на остатъци. Оцетната киселина в ябълковия оцет ги премахва, докато антибактериалните и противогъбичните му свойства правят кожата здрава и чиста. Разредете 4 супени лъжици ябълков оцет с 1 чаша топла вода и масажирайте скалпа, след като сте измили косата. Оставете за няколко минути и след това изплакнете.

2. Алое вера

Сухата кожа е един от факторите, които може да накарат скалпа да сърби. Алое вера действа като естествен овлажнител и има антимикробни и успокояващи свойства. Нанесете гел от алое вера върху скалпа, оставете за 20 минути и измийте главата си с топла вода. Правете това два пъти седмично, докато не видите резултати.

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има силни противовъзпалителни и антимикробни свойства, които ефективно може да се борят със сърбежа. Освен това е враг на вируси и гъбички, които може да причинят пърхот и сърбеж. Добавете няколко капки масло от чаено дърво в шампоана и използвайте редовно, докато се подобри състоянието на скалпа.

4. Кокосово масло

Кокосово масло е друг естествен овлажнител, който може да се справи с проблема. Нагрейте леко кокосово масло и масажирайте скалпа. Нанасяйте го и по дължината на косата два пъти седмично. Маслото ще успокои раздразнения скалп и ще подхрани косата.

5. Суров мед

Суровият мед е друг природен продукт със силни антимикробни свойства и витамини В2 и В5, които успокояват възпалената кожа. За да направите маска, смесете 9 части суров мед с 1 част топла вода. Измийте косата и докато тя все още е влажна, нанесете маската и масажирайте скалпа 2-3 минути. Увийте главата в кърпа. След 3 часа изплакнете с вода.

6. Зехтин

Масажирайте с малко количество зехтин скалпа, сложете шапка за душ и оставете да престои 4-6 часа или през нощта. Измийте косата с шампоан. Това лекарство ще успокои сърбящия скалп и ще овлажни и подхрани кожата.

7. Авокадо и банан

Намачкайте 2 банана и 1 авокадо и ги смесете добре. Нанесете върху скалпа. След 30 минути изплакнете с вода. Освен че е ефективно в борбата със сърбящия скалп, това лекарство може да подобри растежа на косата и да я направи по-лъскава. Освен това ще ухае фантастично.

8. Почиствайте четките и гребените

Проблемът със сърбящия скалп понякога може да бъде свързан с личната хигиена. Избягвайте да споделяте вашите четки за коса и гребени с други хора и редовно почиствайте тези предмети, за да сте сигурни, че никакви бактерии не нападат косата и кожата.

9. Спорт

Физическите упражнения подобряват притока на кръв, което означава, че клетките в тялото получават достатъчно жизненоважни елементи, включително кислород. Правилното кръвообращение намалява възпалението, свързано със сърбеж на скалпа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X