Напишете дума/думи за търсене

6 факта за медицината, които ще ни отворят очите

Човекът притежава повече от 5 сетива

Освен главните сетива хората притежават и други.

- Усещане за баланс - способността да поддържаме равновесие и чувство за движение на тялото по отношение на ускоряването и промяната на посоката.

- Усещане за пространство – тази способност ни помага да се катерим по стълбите, без да гледаме в тях.

- Стереогнозия - способността да се разпознава предмет чрез допир със затворени очи.

- Двуизмерно чувство - за да разберете как работи, затворете очи и помолете някого да напише нещо на кожата ви с пръст. Вероятно ще може да разберете какво точно е написано върху вас или поне ще разпознаете отделни букви.

- Сетивността на мускулите и ставите дават информация в каква позиция в момента са краката и ръцете.

- Сензитивността помага да разпознаете мястото, на което сте докоснати.

Усещането за натиск определя разликата между леко и силно докосване.

Изобретяването на стетоскопа е заради големият бюст на пациентка на неговия изобретател

Френският лекар и анатомик Рене Лаенек измислил стетоскопа през 1816 г., след като не можел да чуе сърцето на млада дама със "значителна мастна тъкан" в областта на гърдите си. С други думи, пищните гърди на пациентката му попречили да я диагностицира, тъй като по онова време сърцето и белите дробове били преслушвани само с докторско ухо, поставено върху гръдния кош.

Заради тази „спънка“, д-р Лаенек си спомнил за акустичен феномен от детството му - ако сложите ухото си от едната страна на дървена цепеница, ще може да чуете звука от потропването на игла в другия край на дървото.

Лаенек направил фуния от хартия и помощта на това просто устройство успял да чуе сърцето на знойната девойка. По-късно лекарят подобрява устройството си, а през ХХ век благодарение на други специалисти стетоскопът получава модерния си вид.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X