Напишете дума/думи за търсене

Знаем ли как да избираме най-правилната контрацепция за нас

Контрацепцията може да бъде едно от най-стресиращите неща, за които да се мисли, тъй като предлага много различни опции затрупан. Хапчета, лепенки, диафрагми, спирали... Кой е най-добрият вариант за вас?

От този материал ще разберете кои са 7-те неща, които са много важни за обмисляне, преди да говорите с гинеколога си за контрацепция.

1. Търсите ли най-ефективния метод за контрацепция?

Типичната употреба срещу перфектната употреба е концепция, която е изключително важно да се вземе предвид при избора на контрацепция.

Перфектната употреба е, когато методът за контрацепция се използва точно така, както е предназначен да бъде използван. Типичната употреба е това, което се случва в реалния живот на повечето хора.

Нека използваме презерватива като пример. Правилно ли беше поставен презервативът? Използвате ли го всеки път, когато правите секс? Презервативът къса ли се, докато го използвате? Всички това допринася за типичната норма на употреба на презерватив.

Когато сравнявате типичната норма на използване с перфектната норма на използване, разликата е изумителна.
Перфектната употреба на презервативи води само до 2% процент на бременност. Типична употреба...18%!
Сравнете това с хормонални спирали, които имат идентична типична и перфектна норма на използване от 0,05%. От тези проценти е ясно, че не всички средства за контрацепция са еднакви, така че не забравяйте да вземете предвид ефективността при избора й.

Най-ефективни: хирургични опции (напр. тубулна лигатура), диафрагми, контрацептивни импланти
Ефективни: орални контрацептивни хапчета, пластири, инжекционни контрацептиви, вагинален пръстен
Най-малко ефективни: презервативи, цервикални капачки, диафрагми, спермициди, периодично въздържание, прекъснат полов акт

2. Искате ежедневна контрацепция или искате нещо, за което не трябва да мислите?
Всяка опция за контрацепция има различна честота на използване. Презервативите трябва да се използват всеки път, когато правите секс. Хапчето трябва да се приема всеки ден, докато спиралата се поставя и остава на мястото си за 3-10 години. Помислете за начина си на живот и какъв вариант е най-реалистичен за вас.

3. Имате ли здравословно състояние, което може да се възползва от
даден метод за контрацепция?

Контрацепцията често се използва като стандарт за грижа за редица медицински проблеми. Жените, които имат обилна менструация, може да се възползват от хормони, които разреждат маточната лигавица и водят до по-леки менструални цикли.

4. Често ли страдате от полово преносими болести?
Ако сте изложени на висок риск от предаване на полови болести, препоръчително е да използвате презервативи всеки път, когато правите орален, анален или вагинален секс.

5. Какви са страничните ефекти?
Съществуват рискове и странични ефекти, свързани с някои методи за контрацепция.
Честите нежелани реакции на хормоналните опции като хапчета и пластири са подуване на корема, гадене и чувствителност на гърдите, но те обикновено отминават след няколко месеца. При някои жени се наблюдава прокървяване между менструалните цикли.

6. Искате ли да забременеете в близко бъдеще?
Някои опции за контрацепция са свързани със забавено връщане към плодовитостта. Важно е да уведомите вашия лекар, ако искате да забременеете в близко бъдеще, тъй като това може да промени какви опции са достъпни за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X