Напишете дума/думи за търсене

Сексуална виктимизация в детството

Сексуалното насилие над деца може да се случи на различна възраст. В този материал ще обсъдим случването му на възраст между три и шест години.

Ранното детство се отнася за периода от раждането до навършването на шест години. За съжаление, има малко налични изследвания относно сексуалното насилие през този период. Някои професионалисти обаче са се научили как да откриват проблема, да го диагностицират и да се справят с него.

Преглед, публикуван в списание Psychologist Papers в началото на тази година, твърди, че семейната среда играе решаваща посредническа роля, когато става въпрос за сексуално насилие. От друга страна, не трябва да изпускаме от поглед факта, че в до 70 процента от случаите на насилие извършителите идват от най-близкото обкръжение на детето.

Симптоми, които показват сексуална виктимизация на дете
Насилието на травмата през този период от живота често може да генерира непоправими последици. Симптомите на сексуална виктимизация при деца в предучилищна възраст са групирани в следните категории:
• Физически. Вагинален секрет, синини, полови заболявания и болки в корема.
• Психологически. Кошмари, поведенчески разстройства, прекомерна зависимост, тъга и чести прояви на ужас.
• Поведения, които гравитират около секса. Сексуални игри с предмети, въвеждане на предмети в гениталиите или неподходящи за възрастта знания за сексуалната сфера.

Според гореспоменатия преглед 30 процента от непълнолетните,
подложени на сексуално насилие, имат телесни симптоми, докато 24 процента проявяват психологически разстройства. Трябва да се има предвид, че перверзията на тези действия може да повлияе на психологическото развитие на детето.

Установено е, че дисоциацията е фактор, който може да попречи на психологическото развитие на децата. На практика ги предпазва от неописуемия ужас, който са преживели. Това им позволява да продължат с ежедневието си, сякаш насилието никога не се е случвало. Това обаче кара симптомите на дискомфорт да останат латентни и да останат незабелязани.

Значението на ранната интервенция
Има един фактор, който може да действа като спасител за деца, подложени на сексуална виктимизация. Това е начинът, по който хората около тях реагират. Когато те са истински източници на подкрепа, те насърчават устойчивостта на детето. Следователно то е в състояние да се изправят пред травмата.

Анализ, извършен от International Journal of Child and Adolescent Resilience, твърди, че с такава подкрепа 41,9 процента от сексуално преследваните и насилени непълнолетни са имали потенциала да развият високи нива на поведенчески самоконтрол.

По същия начин те в тези условия демонстрират по-голяма проактивност в поведението си и са по-независими. Освен това проучването съобщава за повишаване на способността на жертвите да се справят с дискомфорта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X