Напишете дума/думи за търсене

Най-честите съжаления на възрастните хора

Когато хората достигнат напреднала възраст, има много фактори, за които могат да съжаляват. Те често откриват, че са направили безброй правописни грешки в начина, по който са написали миналото си. Че са се справили неправилно с много събития, които, ако бъдат третирани по различен начин, биха означавали, че в своите 70 и 80 години биха се чувствали по-щастливи.

Съжалението е вредна емоция. Въпреки това, както повечето чувства, то изпълнява функция. Приканва ни да поправим това, което сме направили погрешно. Но колкото повече остаряваме, разбираме, че има неща, които са непоправими и просто трябва да ги приемем.

„Моето минало е всичко, което не успях да бъда.“

Фернандо Песоа


Има някои наистина интересни изследвания по темата за съжалението в напреднала възраст. Университетът на Манитоба (Канада) твърди, че тази емоционална реалност влияе върху качеството на живот и дори здравето на индивида.

Поради тази причина е полезно да научите за най-честите съжаления на възрастните хора. Те могат да ви служат като ръководство за постигане на удовлетворение в бъдеще.

1. Не правят това, което наистина искат
Брони Уеър е медицинска сестра в хоспис, която е автор на книгата „Петте най-големи разкаяния на умиращия”. В тази творба тя разглежда съжаленията, често изразявани от хора, които са били близо до смъртта. „Едно нещо, за което най-много съжаляваха, беше да живеят живота си според очакванията на другите”, пише Уеър.

Вярването, че не са били достатъчно смели да вземат определени решения, е източник на голям дискомфорт за тях. Понякога нашите семейства и нашата среда обуславят нашето съществуване до степен да ни карат да преследваме цели или да избираме опции, които не желаем.

Страховете са огради, които ни пречат да осъществим контакт с това, което искаме. С напредване на възрастта често съжаляваме, че не сме се освободили от страховете си.

2. Да бъдат по-честни за чувствата си
Колко моменти, в които е добре да кажем "Обичам те" и "Съжалявам", пропускаме? Никога не трябва да се свеним да кажем на близките си, че ги обичаме. Това са важни думи. Освен това, когато не ги изричаме, изпитваме горчилка.

3. Не отделят повече време за това, което наистина има значение
Ежедневно посвещаваме много време на автоматични задачи. Но ако спрем за миг, ще започнем да разпознаваме кое е важно и кое не. Това ли е приоритетът ни?
Изпълването на нашето настояще със значими елементи е от съществено значение за благополучието ни. До голяма степен чувствата ни за лична стойност произтичат от това, което правим с времето си.

4. Прекомерно безпокойство и забравяне на живота
Прекомерните притеснения ограничават нашето съществуване и ни отнемат възможностите за растеж. Когато се вгледаме внимателно, много от това, което ни тревожи, никога няма да се случи. Изгубвайки се в тези мъчителни умствени лабиринти, ние показваме презрение към красотата на настоящето.
Възрастните хора често съжаляват, че са позволили на стреса и тревогите да им попречат да имат по-спокоен и концентриран живот.

5. Изпуснати възможности
Чувствата на страх и несигурност затварят вратата за възможности, за които по-късно съжаляваме. Обичайно е да скърбим, че не сме достатъчно смели да кажем „да“ на определени професии или любови, които сме изоставили поради нерешителност.

6. Недостатъчно пътуване
Едно изключително често срещано нещо, за което възрастните хора съжаляват, е, че не пътуват достатъчно. Това е така, защото прекарването на голяма част от живота ни на едно и също място ни отнема нови преживявания, учене и интегрирането на гледните точки на другите.

В реалността нищо не е толкова обогатяващо за хората като преодоляването на границите на собствената ни заобикаляща среда чрез опознаването на други страни и култури.

7. Неуспехът да разберат любовта
Някои хора прекарват цял живот с грешния човек. Затова често съжаляват, че не са избрали правилния партньор. Друго често съжаление е, че не са приключили определени връзки достатъчно рано, като по този начин се лишават от възможното щастие с друг партньор.

Разбирането на основата на здравата любов е компетентност, тясно свързана с удовлетворението от живота. Ако не разбираме правилно любовта, чувстваме, че сме се провалили.

8. Оставени приятели зад гърба
Друго от често срещаните съжаления на възрастните хора е липсата на повече приятели. Това е така, защото нашият социален живот и приятелства имат голяма емоционална стойност. Те са фигури, с които се смеем и учим. Освен това те ни помагат да облекчим стреса си и ние правим планове с тях, които подхранват нашите надежди и мечти.

За съжаление, обичайно е хората да достигнат напреднала възраст и да съжаляват, че не са се погрижили за определени приятелства или са изоставили хора, които е трябвало да държат.

9. Не се грижат за здравето си
Достигането на 70 или 80 години в добро здраве не е лесна задача. Като правило страдаме от заболявания, които са резултат от нездравословен начин на живот. Поради тази причина много хора съжаляват, че не са практикували повече спорт, не са се хранили по-здравословно или не са спрели да пушат.

Пренебрегването на диета или воденето на заседнал начин на живот често е причина за съжаление, след като хората достигнат напреднала възраст. Тогава те забелязват повече телата си. Всъщност те започват да разбират, че много от техните възможности съществуват благодарение на това, което телата им могат да направят.

Ако не искате да съжалявате на старини, бъдете смели и се погрижете за това, което имате.

Искате ли да достигнете старостта, без да влачите спомените си от миналото? Ако е така, направете дисекция на това как се чувствате сега. Всеки миг е подходящият момент за прилагане на мерки, които ще предотвратят бъдещи съжаления.

Предлагаме ви някои насоки за остаряване без съжаление.

• Пътуване. Не се страхувайте да нарушите рутината си.
• Изразете какво чувствате към другите.
• Погрижете се за социалните и емоционални връзки.
• Оценявайте магията на малките неща в ежедневието си.
• Насърчавайте моменти, които ви предлагат благополучие и щастие.
• Осъзнайте кой заслужава да бъде в живота ви и кой не.
• Имайте цели, които са в унисон с вашите ценности и нужди.
• Инвестирайте време и усилия в мечтите си. Не позволявайте да бъдете увлечени от натиска на други хора.
• По-добре регулирайте стреса и тревогите си, за да може да се наслаждавате повече на тук и сега.

И накрая, макар да е вярно, че няма да е лесно да достигнете есента на живота си, без да съжалявате за нищо, опитайте се да съжалявате възможно най-малко. Бъдете смели. Не напускайте лодката. Възползвайте се от онези ситуации, които ви доближават до чувството на истинско удовлетворение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X