Напишете дума/думи за търсене

По красотата посрещат

До такава степен сме свикнали ежедневно да полагаме грижи за външния си вид, че почти сме забравили втората част от поговорката. И колкото и да твърдят, че умните жени не се отличават с идеална красота, ама имате дори само капка здрав разум, със сигурност не пропускате да обърнете внимание на тялото си. И така, как да се грижите за кожата, косата, устните и усмивката си през зимата.

И косата има нужда от „дрехи”

Със сигурност сте забелязали, че през студените месеци косата ви не е във върхова форма – лишена е от блясък и еластичност, а понякога се появява и косопад. Противодействайте на негативните ефекти от зимата с... шапка – така ще избегнете въздействието на атмосферните условия върху косъма. Не забравяйте да свалите шапката, щом влезете на топло.

Използвайте козметика за коса с протеини, етерични масла, растителни екстракти, витамини от групата В, цинк, както и със тонизиращи съставки – женшен, ментол, които стимулират кръвообръщението. Най-важното обаче е пълноценното хранене – включете в менюто си продукти, съдържащи витамини В, С, А, Омега 3 и 6 мастни киселини. Освен това, установено е, че най-честата причина за косопад е стресът. Затова го раздавайте по-спокойно и редовно си осигурявайте солидна доза положителни емоции.

Кожата – огледало на душата

Последното изречение за косата важи с пълна сила и тук. Без значение от сезоните, видът на кожата рязко се влошава, когато на главата ви се струпат повечко проблеми. Ако към тях добавим студа, вятъра и сухия въздух в затворените помещения, се получават кожни раздразнения, червени петна, пресушаване. Понякога е възможно да се справите само със силата на положителни мисли относно собствената ви неповторимост и безупречност, но ако не успеете, трябва да вземете спешни мерки за възвръщане мекотата, еластичността и гладкостта на кожата на лицето и тялото ви.

На първо място е доброто хидратиране и подхранване. Витаминният баланс е много важен, а също и подборът на правилна козметика. Използвайте продукти, които отговарят на вашия тип кожа – това правило е закон при козметиката за лице. Ако го пренебрегнете, рискувате да си навлечете доста проблеми или просто да хвърлите парите си на вятъра. Избягвайте сапуна, спрете се на по-меки измиващи средства, а за лицето прилагайте тоник и мляко без съдържание на спирт. Единственият начин да защитите откритите части от тялото си от студа е като щедро ги намажете с крем – по примера на северните народи, които мажели лицата си с мас. Ако кожата на ръцете и стъпалата ви е загрубяла, спасението е пилинг. Имайте предвид, че в епидермиса на ръцете се съдържа съвсем малко вода, затова редовно ги мажете с крем – най-добре във вид на емулсия, със съдържание на билкови екстракти. Поне веднъж седмично глезете краката си вана с етерични масла или отвара от дъбови кори – те го заслужават, тъй като обикновено „прекарват” целия ден в затворени обувки. Не забравяйте и за масажа на ръцете и стъпалата – там са разположени акопунктурни точки, които като огледало отразяват целия организъм.

Устните – вратата към рая

Те просто са създадени за целувки – нежни, чувствителни, беззащитни. И затова заслужават най-внимателните грижи. Устните имат съвсем тънък слой епидермис, нямат мастни жлези, затова бързо изсъхват. Изобилието от капиляри и нервни окончания е причината за лесното им нараняване и кръвотечение, а отсъствието на пигмента меланин ги прави лесна мишена на UV лъчите и жертва на стареенето. Най-много страдат устните ни обаче от ниските температури. За демакиаж не използвайте пенливи мусове или гелове за лице, тъй като те изсушават. По-добре се спрете на мляко или лосион със съдържание на масла, без спирт.

Периодично епидермисът им се нуждае от дълбоко почистване, за да се отстранят мъртвите клетки и да се засили циркулацията на кислород. Има специални пилинги за устни – със сол или захар, растителни екстракти и масла. Ако устните ви се белят, изберете балсам с масло от жожоба, зехтин, карите (ший), кокос, бадем. Добре подхранват и овлажняват епидермиса сокът от алое и лайката, а пантенолът подпомага регенерацията. Както за устните, така и за лицето е подходяща козметиката с UV филтри и антиоксиданти, с витамини E, K, B, с коензим Q10.

Усмивката – универсалният ключ

Може да използвате един тон разкрасяващи средства, но ако зъбите ви не са в добро състояние, всичко отива по дяволите. А истинската опасност е, че тук проблемът не е само естетичен, но и здравословен. Кариесът е заболяване, при което постепенно се разрушава твърдата тъкан на зъба, което води до редица по-опасни болести. Главният виновник за появата му са миниатюрните частички храна, които са идеална среда за развитие на бактерии. Известно е, че към момента от кариес страда 99% от населението на света, а само ескимосите и някои аборигени от Южен Памир не познават този проблем – вероятно защото не консумират сладки храни.

Най-важното правило за предпазване, разбира се, е добрата устна хигиена. Два пъти дневно миене на зъбите понижава необходимостта от лечение с цели 80%! Ако добавите към използването на четка и паста конци за зъби и вода за уста, гаранцията за ослепителна усмивка нараства. Менюто също има значение – калцият е незаменим. Ще го откриете в ядките, зелените зеленчуци, млякото и млечните продукти (в това число и всички видове сирене). Включете и „груби” сурови храни – ябълки, моркови.

Температурата на храната също е важна – твърде горещите или студени ястия разрушават емайла на зъбите. И задължително изплаквайте устата си след всяко хранене. Сред най-големите врагове на красивата усмивка са пушенето, недостигът на витамини и страхът от зъболекаря. Не забравяйте, че избелването на зъбите крие своите рискове, така че внимателно се осведомете за плюсовете и минусите, преди да предприемете тази крачка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X