Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които съвременната жена дължи на Коко Шанел

Класическата кройка на сакото “Шанел”
Класическата кройка на сакото “Шанел”
Костюмът

Визитната картичка на Шанел е костюмът от две части – вълнено сако без яка с тесни ръкави и големи декоративни метални копчета и права пола. Костюмът бързо се превръща в перфектния избор за жената след Втората световна война, която се опитва да изгради кариера в свят, управляван от мъжете. Костюмът е основен избор на звезди като Одри Хепбърн и Грейс Кели. Той остава в историята и като тоалета, който Джаки Кенеди носи в деня на убийството на съпруга си.

Слънчевият загар

В началото на XX век по-тъмният цвят на кожата се свързва с нисшата класа. През 1923 г. обаче след круиз на Френската Ривиера Шанел се завръща в Париж с лек бронзов загар. След като обкръжението ѝ започва да се възхищава на шоколадовата ѝ кожа, тенът веднага се превръща в поредния моден аксесоар. Той става символ за богатство и красота, тенденция, която е жива и до днес. По този повод можем да ѝ благодарим също за спрей тена, солариумите, автобронзантите и всички останали знайни и незнайни похвати за получаване на бронзов загар.

Панталонът

Няма удобен начин да се язди кон с пола до петите. А според Шанел, жената трябва да се радва на същата свобода в дрехите си, с която е благословен мъжът. Според нея тя не трябва да ходи потна под тоновете корсети, подплънки и катове плат около тялото си. Затова дизайнерката прави единственото възможно нещо – сваля панталоните от мъжете и облича в тях жените.

Малката черна рокля

Това е моделът на малка черна рокля, който Шанел публикува във “Вог” през 1926 г.
Това е моделът на малка черна рокля, който Шанел публикува във “Вог” през 1926 г.

Можете да я носите на работа, на коктейл, на официална вечеря, на сватба (ако сте сред гостите), на разходка по улицата. Защото тя е универсалната дреха в гардероба на жената – нейно величество малката черна рокля. Представянето ѝ в обществото става на корица на “Вог” през 1926 г. Тя е олицетворение на семплото – думата, около която се върти всичко, което Габриел Шанел създава. Отива на всяка жена, независимо от това колко е висока или колко килограма тежи. Затова вече близо 90 години тя е неизменна част от гардероба на представителките на нежния пол.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X