Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим перфектните калмари (+рецепти)

След като настъпи най-силният сезон на морските храни, по пощата ни заваляха въпроси какви са тънкостите при тяхното приготвяне. Днес ще ви разкажем за калмарите.

На първо място трябва да знаете как да избирате калмари от магазина. Ако не са почистени, цветът им трябва да е сив. Ако цветът по-скоро ви розовее, не ги взимайте, защото не са пресни. Пресните калмари имат лек аромат на морска вода, а не на риба, и блестяща влажна повърхност, а очите им са светли и бистри. Избирайте по-месести калмари, защото са по-вкусни. Когато ги купите, трябва сравнително бързо да ги приготвите. Ако нямате тази възможност, по-добре да ги замразите, защото са нетрайни.

На второ място трябва да знаете как да ги почиствате, макар че много често в магазините се предлагат почистени.

Калмарите са от семейството на главоногите като октоподите и стридите, но са по-ароматни и по-вкусни от тях. Покрити са с тъмна мембрана, която трябва да бъде отстранена. След това може да дръпнете леко главата, за да махнете и нея. Отрежете пипалата на нивото на очите, а след това отстранете и вътрешната кост заедно с вътрешностите. Накрая обелете и кожата. Добре измийте калмарите и ги подсушете, преди да ги готвите. Внимавайте да не спукате мастилената торбичка, защото ястието ви няма да има никак добър вид след това.

Приготвянето на калмарите може да стане по много и различни начини. Месото им обаче е леко гумено и затова е капризно. То трябва да се приготвя изключително за кратко – около две минути.

Класиката е пържени калмари. За целта трябва да нарежете тубата на кръгчета от около 2 см. Оваляйте ги в брашно и някаква подправка – например сушена мащерка или вегета, изтръскайте излишното брашно и запържете в силно нагорещена мазнина. В никакъв случай не ги препържвайте, защото няма да са годни за ядене. Когато ги извадите, задължително ги поставете върху салфетки, които да попият мазнината. Може да ги консумирате с чеснов сос със зехтин и лимонов сок и да ги поръсите с още мащерка – сушена или прясна.

Ако ги задушите или сварите, може да ги ползвате в салати, паста, като предястия, а дори и като основни. Важно е да не ги задушавате или варите повече от две минути. Мариновайте ги предварително в мляко, вода, сол и черен пипер и ще бъдат още по-вкусни. Поднесете ги с доматен или чеснов сос. За гарнитура може да предложите прясна залата или задушени зеленчуци, ориз, паста или друго.

Може да ги запечете на скара, но е добре преди това да сте ги мариновали. И тук важи същия съвет – печете ги кратко от двете страни, иначе ще станат жилави и безвкусни.

Друга класика са пълнените калмари.

Пълнени калмари с доматен сос

необходими продукти:

4 почистени калмара

1 ч.ч. спанак

2 стръка пресен лук на ситно

2 скилидки счукан чесън

200 г крем сирене

100 г настърган кашкавал

1 яйце

няколко стръка прясна мащерка

кората от 1 лимон

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

за соса:

1 консерва домати на парчета

1 с.л. зехтин

4 скилидки счукан чесън

щипка риган

сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина и сотирайте спанака, пресния лук и двете скилидки чесън.

2. След като спанакът изстине, смесете го с крем сиренето и настъргания кашкавал, добавете яйцето, прясната мащерка, лимоновата кора и овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.

3. Напълнете с тази смес калмарите до половината и ги зашийте с конци или ги затворете с клечки за зъби.

4. Загрейте зехтина за соса и добавете чесъна и доматите. Когато заврят, намалете огъня, овкусете соса със сол, черен пипер и риган и пуснете калмарите в него. Варете ги две минути и ги махнете от котлона.

5. Сервирайте с лека салата и консумирайте с добре изстудено бяло вино.

Калмари по гръцки с узо

необходими продукти:

5 почистени калмара

100 г узо (може и мастика)

5 с.л. зехтин или сусамово олио

6 скилидки счукан чесън

1 малко парче джинджифил, обелен и настърган

2 ч.л. захар

3 с.л. соев сос

няколко стръка прясна мащерка

черен пипер на вкус

кората от 1 лимон

начин на приготвяне:

1. Нарежете калмарите на парчета с големина по ваше желание и вкус.

2. Загрейте мазнината и сотирайте в нея джинджифила и чесъна за няколко секунди. Добавете калмарите и след половин минута ги обърнете на другата страна.

3. Прибавете соевия сос, узото, черния пипер и захарта. Бъркайте 2-3 минути в зависимост от това на колко големи парчета сте нарязали калмарите.

4. Подправете с лимоновата кора и мащерката.

5. Извадете калмарите с решетъчна лъжица и ги оставете похлупени или под алуминиево фолио.

6. В това време оставете сосът да се редуцира.

7. Сервирайте калмарите със соса и с гарнитура от пухкав ориз или задушени зеленчуци.

За още практични съвети и вкусни рецепти търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.

В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.

От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X