Напишете дума/думи за търсене

Да укрепим ноктите през пролетта

Въпреки цялата си прелест пролетта е време за авитаминоза, която се отразява не само на състоянието на кожата, но и на ноктите. За да се справим, първата крачка, която трябва да направим, е да обърнем внимание на менюто си.

Наблягайте на зеленчуците

Настърганите моркови, поръсени с нерафинирано растително масло, ще върнат блясъка на ноктите и ще предотвратят чупенето и разслояването им. Освен това морковите са богати на витамин А, който е основен компонент за здрави нокти. В краставиците, тиквичките и зелето се съдържат полезните силиций и сяра. Добавяйте към ястията ядки, сусам, авокадо – в тях има много витамин Е, който е антиоксидант и градивен материал за растежа и добрия външен вид на маникюра.

Витамин D, който се съдържа в морските риби, е необходим за усвояването на калция, укрепващ ноктите. С калций ще се снабдите от млечните продукти (кисело мляко, извара, сметана). Ако искате ноктите ви да са по-еластични, хапвайте елда, овесени ядки и тиквени семки – в тях има цинк и селен.

Възстановете структурата

За целта ще ви помогнат козметичните продукти за нокти с кератин и масло от жожоба. Кератинът създава солидна структура на ноктите и ги предпазва от вредното въздействие на околната среда, а жожобата прониква между слоевете на нокътната пластина, като подхранва и хидратира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X