Напишете дума/думи за търсене

Огнян Симеонов: Най-доброто средство за имунитета е черният бъз

Огнян Симеонов
Огнян Симеонов
Ти самият държиш ли на българските продукти?

И Ванга е казала, че всичко, което расте на нашата земя, е добре да го използваме и да се яде сезонно. Всичко, което е расло на друга земя, не е за нас и нашето ДНК, дори да е вкусно. Ние сме изключително богата на плодове и зеленчуци страна и нека ядем тях, а не нещо от чужбина, което прилича на ябълка, а е круша. Вече има много хибриди. Царевицата например е една от най-третираните продукти с ГМО.

Малините подобряват ли имунитета?

200 г малини осигуряват дневната доза витамин С. Те заздравяват стените на кръвоносните съдове, подобряват понижения имунитет, спират кръвотечението. Много полезни са за децата, защото понижават високата температура и действат против простуда, дори направени на компот. За здрав имунитет е важно да се ядат богати на антиоксидантни плодове. Червените и лилавите са много щедри на вещества, които се борят със свободните радикали.

Къпините са царе по съдържание на такива витамини, дори двойно повече от боровинките. Съдържат и фолиева киселина, която има основно значение за клетъчното деление и растежа на клетките. В тях има и антоциани, които са с антиракови свойства.

Все пак най-доброто средство за повдигане на имунитета е бъзакът или черният храстовиден бъз. Нареден на слоеве със захар, престоял и прецеден, той е идеален за есента, когато от него се пие по лъжица всеки ден и организмът става недосегаем за болести.

За да сме здрави помагат още слънцето, планината, чистият въздух и спокойните мисли, движението на открито и многото усмивки. Когато сме щастливи не се разболяваме. Ако сме влюбени е най-хубаво. Съветвам хората да са влюбени и най-вече да се обичат и да се грижат за себе си.

За още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите изкусителни предложения, с които ще впечатлите и най-изтънчения кулинар. Ще научите кои са най-полезните храни, които често изхвърляме, и кои предпазват от задаващите се настинки. Ще разберете кои продукти може да замразявате. Ще ви срещнем и с чудесата на азиатската кухня. Тук са и шест идеи за вегетариански ястия.

Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“, както и съвети за приготвяне на различни видове сосове.

От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите рецепти за кюфтета по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни вечери.

Ще ви срещнем и с еликсира индийско орехче, с който е добре да се внимава, а наш специален гост е Еми от „Кулинарни вдъхновения с Еми“, която споделя нейните кухненски мистерии. А от корицита ни вкусно ви намига шоколадовия безглутенов пай на Бианка Йовчева от „Вкусно с Бети.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и таковасрещу безсъние. Ще ви запознаем и с арменската кухня – древна и облизваща кухнята.

От специалиста по хранене Емилия Белчева ще научите как намаляването на синята светлина помага за отслабването. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X