Напишете дума/думи за търсене

2 лесни диети за преялите на Великден

След обилните трапези на Великденските празници имаме нужда от разтоварващи процедури. Можем да свалим натрупаните килограми със спорт, но и с диети. За преялите тя е задължителна

Важно е да се консумират само такива храни, които се усвояват добре от организма. Подходящи са зеленчуците, плодовете, млечните продукти, зърнените храни, съчетани с много вода и билков чай.

Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват на трапезата поне два пъти на ден, защото ни снабдяват с витамини, минерали и растителни влакна. Фибрите притежават свойството да не се усвояват от червата, а да извеждат от тях вредните вещества и излишните мазнини.

- Счита се, че картофите са калорична храна, но те са подходящи в такъв момент. Не трябва обаче да са пържени и подправени с пикантни подправки. Когато са сварени или задушени, те са по-ниско калорични, усвояват се добре и не натоварват организма.

- Яйцата са другата полезна храна, която се усвоява почти изцяло от организма. Със сигурност няма да ги включим в менюто си точно след Великден, но когато преминем на разтоварващ режим, не бива да ги пренебрегваме. Можем да си позволим дневно 1-2 сварени яйца. Добре е да избягваме омлетите, особено тези със сирене и кашкавал.

Да не травмираме организма си чрез гладуване

Добре е да не пропускаме закуската. Тя е важен елемент от диетичното хранене, но не трябва да надвишава 400 ккал. Ако не закусим, ще си наваксаме обилно на обяд, което не е полезно за организма.

Да не пренебрегваме и супите, особено постните. Те потискат апетита по-добре от тестените изделия.

Припомняме, че храните трябва да са само варени или задушени. Пърженото го изключваме.

-------

Хитрини

Яжте в по-малки чинии,

пийте много течности в големи чаши,

десерта заменяйте с плод.

---------

Две лесни диети

- Смесваме 250 г овесени ядки, прясно мляко, 1 или 2 лимона, 1 с.л. мед. Оставяме сместта за една нощ да престои в хладилника. На следващия ден хапваме само тези овесени ядки. Прилагаме тази диета в продължение на 3 дни. Овесените ядки много добре прочистват организма - отстраняват натрупаните токсини и мазнини. Така за няколко дни можем да се отървем от 3-4 килограма.

- Другата ефективна диета е с мюсли. От вечерта си приготвяме 1 кофичка нискомаслено кисело мляко и 1 ч.ч. мюсли. Разбъркваме ги добре и ги оставяме в хладилника през нощта да набъбнат. За закуска пием само чай. На обяд хапваме половината от сместа, а за вечеря - другата половина. Мюслито засища и е полезно, защото съдържа фибри, а в комбинация с киселото мляко прави кожата чиста и гладка. Ако предложеното количество се окаже недостатъчно, добавяме 2 ябълки и още половин кофичка кисело мляко.

-------------

Бързо ястие с варени яйца

Празниците са отминали, но имаме още от варените яйца. Какво да ги правим? От тях става лесно и бързо ястие с горчица и праз.

Необходими са 10 сварени яйца, 250 г сирене, 5-6 стръка праз, 6-7 с.л. олио, 2 с.л. горчица, масло, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Режем праза на шайби и го задушаваме в нагорещената мазнина на слаб огън за около 5-6 минути. Овкусяваме с горчица и задушаваме още 1-2 минути.

Режем варените яйца наполовина и ги редим в намаслена тавичка. Покриваме ги със задушения праз. Отгоре настъргваме сирене. Запичаме във фурна около 10 минути

на около 200 градуса.

--------------

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X