Напишете дума/думи за търсене

Люси Евтимова: Бобът има доста по-полезни качества от киноата (+рецепти)

Огретен от тиквички

Необходими продукти:

2-3 бр. тиквички

400 мл прясно мляко

1-2 с.л. масло

2-3 с.л. брашно

150 г сирене

150 г кашкавал

1 яйце

сол/ олио/ черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Нарязваме тиквичките на тънки шайби и ги бланшираме в кипната подсолена вода за една-два минути, докато поомекнат. Отцеждаме ги в гевгир. След това може да ги прехвърлите и върху кърпа или кухненска хартия, за да се подсушат напълно.

2 В тиган загряваме маслото и прибавяме брашното. Запържваме за кратко и прибавяме прясното мляко, като бъркаме енергично с телена бъркалка, докато сосът тръгне да се сгъстява.

3 Прибавяме яйцето, половината от кашкавал и натрошеното сирене. Овкусяваме с подправки, ако е необходимо, но в повечето случай сиренето върши тази работа.

4 В подходящ съд, леко намаслен с олио или масло нареждаме един пласт от тиквичките, след това половината от соса, след това още един пласт от тиквичките и още един от соса.

5 Привършваме, като нареждаме остатъка от тиквичките, като в средата рендосваме останалия кашкавал и поръсваме с малко черен пипер.

6 Печем ястието за около 40 минути на около 190 градуса, като в зависимост от сочността на тиквичките ще отнеме повече или по-малко време.

Крехко свинско на конци - с бира

Необходими продукти:

1 кг парче свинско (врат, плешка)

сол, черен пипер, кайенски пипер (или чили)

дижонска горчица

Уорчестър сос

кафява захар

тъмна бира

олио

За гарниране:

чабата хляб, кисели краставички, люти чушки

Начин на приготвяне:

1 Измиваме месото и го подсушаваме много добре с кухненска хартия. Това ще му помогне да хване хубава коричка.

2 В по-дълбок тиган загряваме малко олио и запържваме месото от всички страни до получаването на коричка.

3 Готовото месо слагаме на дъска и обтриваме хубаво със сол, черен пипер и кайенски пипер. Количеството на подправките е по желание.

4 Разнасяме уорчестър соса по цялата повърхност на месото.

5 Намазваме месото с малко дижонска горчица, като за да тушираме натрупващия се лют вкус, смесваме с малко кафява захар.

6 Така овкусеното месо прехвърляме в дълбока тавичка. В мазнината, в която сме го пържили, слагаме топла вода и прехвърляме течността при месото. Добавяме и половин бутилка (може и повечко) тъмна бира. Течността при месото трябва да е малко по-малко от половината на месото. Покриваме тавичката с алуминиево фолио, така че вътре месото да се задуши хубаво.

7 Слагаме във фурната, като първоначално печем на максимум температура, докато месото заври, а след това намаляваме на около 150 градуса. Печем около 2-3 часа.

Течността в тавичката трябва да се е изпарила и да е станала на по-гъст сос, а месото да се разпада при натиска с вилица. Тъй като месото се раздърпва на малки парчета и конци, от там идва и неговото име - дърпано (Pulled pork).

Ако не е останал сос в тавата, добавяме малко топла вода и разбъркваме останалото по дъното. Този сос е идеален за сиропиране на хляба и месото, ако правите сандвичи или за топене на късчетата месо, ако го консумирате директно.

Спаначена торта

Необходими продукти:

4 яйца

200 г замразен спанак

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

1 бр. бакпулвер

1 ванилия

Крем:

300 мл течна сметана за разбиване

200 г крема сирене

1/4 ч.ч. пудра захар

1 ванилия

Сиропиране:

подсладено с мед прясно мляко

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X