Напишете дума/думи за търсене

11 правила при избора на куче

Проверете корема за пъпна херния, която може да се излекува спонтанно, но е възможно да е необходима и операция.

Кожата и космите трябва да са чисти и със здрав вид. Здравата козина е лъскава и с цвят, отговарящ на породата. Проядената като от молци козина е типична за краста или кръгли глисти. Вероятната причина за зачервена кожа около ануса и опадали косми са глисти или хронична диария.

При мъжкото куче трябва да се види пенисът, да се провери дали препуциумът се свлича и се връща лесно и дали тестисите са в скротума. При един или два неслезли тестиса кучето не може да участва в киноложки изложби или да се използва за разплод.

Изследвайте вулвата на женското куче. Ако излъчва секрет, това е признак за ювенилен вагинит.

Проверете кучето за здравина и правилна конструкция. Краката трябва да са прави и добре оформени. Има две наследствени болести, които често се наблюдават при кучетата над четиримесечна възраст: дисплазия на тазобедрените стави и луксация на пателата (изместване на коленната капачка).

При породи с голяма честота на тези страдания изисквайте здравен сертификат за родителите. Движенията на кучето трябва да са свободни и гъвкави, без намек за накуцване и клатушкане, което с голяма вероятност изключва дисплазията или луксацията на пателата.

Из „Ветеринарен наръчник за притежателите на домашни кучета”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X