Напишете дума/думи за търсене

Канелата – древната тайна на света (+рецепта)

Канелата е една от най-старите подправки, известни на хората. За нея се споменава в Библията и е била използвана в Древен Египет не само като ароматизатор на напитки и като лекарство, но и като балсамиращ агент. Третирана е като съкровище и се е смятала за по-ценна от златото. Канелата заема особено място и в Китай. Нейното съществуване се споменава в една от най-ранните книги за китайската ботаническа медицина, датираща от около 2700 г. пр. Хр.

Популярността на тази подправка се простира и в средновековна Европа. Поради търсенето си, канелата стана една от първите стоки, търгувани редовно между Близкия изток и Стария континент. Цейлонската канела се произвежда в Шри Ланка, Индия, Мадагаскар, Бразилия и Карибите, докато сортът касия се произвежда главно в Китай, Виетнам и Индонезия.

Как се избира и съхранява

Канелата се предлага или на пръчка, или на прах. Докато пръчките може да се съхраняват по-дълго, то прахът има по-силен аромат. Ако има възможност, преди да купите канелата, я подушете, за да се уверите, че тя има сладка миризма - характеристика, която говори за това, че подправката е свежа.

Ако искате да намерите по-сладък, по-изтънчен вкус цейлонов сорт, може да се наложи да пазарувате или в местен магазин за подправки, или от етнически пазар, тъй като този сорт обикновено е по-малко разпространен.

Точно както и при другите сушени подправки, винаги избирайте органично отгледана канела, тъй като това ще ви даде повече увереност, че тя не е била облъчвана при отглеждането. Това може да доведе до значително намаляване на съдържанието на витамин С и каротеноиди.

Канелата трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен съд на хладно, тъмно и сухо място. Смляната канела ще се запази за около шест месеца, докато канелените пръчки ще останат пресни за около една година, съхранявани по този начин. Може да удължите срока им на годност, като ги съхранявате в хладилника. За да проверите дали все още още е прясна, помиришете канелата. Ако не мирише на сладко, то е време да се разделите с нея.

Няколко идеи за ястия

Насладете се на една от любимите детски класики - препечена филийка с канела.

Залейте препечена хляб с масло от ленено семе и след това поръсете с канела и мед.

Задушете канелените пръчици в соево мляко и мед и ще получите вкусно и топла напитка.

Добавянето на канела към черния боб, използван в бурито или начос, ще придаде на ястието уникален вкус.

Задушете агнешко месо с патладжан, стафиди и канелени пръчици, за да сготвите гозба, вдъхновена от Близкия изток.

При приготвянето на къри добавяйте смляна канела. Винаги е по-вкусно.

Пилешко с фурми, маслини и канела

12 пилешки бутчета без кожа

1/4 ч.л. черен пипер

1/8 ч.л. сол

2 с.л. масло

2 с.л. зехтин

4 ч.ч. лук на ситно

1 ч.л. смлян джинджифил

18 зелени маслини на ситно

2 с.л. брашно

3/4 ч.л. кимион

1/2 ч.л. кориандър

1/8 ч.л. червен пипер

1 пръчка канела

2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон

1/2 ч.ч. фурми без костилките на ситно

3 с.л. лимонов сок

1/4 ч.ч. босилек на ситно

1 Поръсете пилето с черния пипер и солта. Разтопете половината масло в огнеупорна тава средно висока температура. Добавете 1 с.л. зехтин, сложете 6 бутчета и печете всяка страна по 4 мин, или до покафеняване. Извадете от тигана и повторете същото с другата половина от месото, като добавите останалите масло и зехтин.

2 Добавете лука и джинджифила в тиган, сотирайте 8 мин, като бъркате често. Прибавете маслините, оставете да се задушават за 1 мин. Сложете брашното, канелата, кориандъра, червения пипер и кимиона. Бъркайте 1 мин непрекъснато. Излейте бульона. След като заври, прибавете бутчетата. Покрийте с капак и намалете температурата. Гответе 12 мин.

3 Сложете фурмите и оставете да къкри още 10 мин, или докато месото е готово. Изсипете лимоновия сок и прибавете босилека.

За още практична информация и вкусни предложения харесайте фейсбук страницата "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X