Напишете дума/думи за търсене

Най-честите симптоми на депресия при децата

Когнитивни симптоми на депресия при деца

Не могат да организират своите мисли
Дете в депресия може да има проблеми с обучението и вероятно ще има затруднения в училище. Ако то не е в състояние да се концентрира и не успява да свърши всичките си учебни или домашни задължения.

Имат негативно отношение
Изпитват песимистичен поглед върху живота и могат да развият негативна перспектива за себе си и за съществуването си.

Изолират се
Дете в депресия е склонно да се изолира и да избягва социализация, тъй като губи всякаква увереност пред други деца.

Чувство за вина и безполезност

Депресираните деца са склонни да губят чувството за себестойност и смятат себе си за безполезни.

Имат самоубийствени мисли
Колкото и страшно да звучи, децата могат да имат самоубийствени мисли точно като възрастните. Те могат да изразят чувствата си чрез рисунки или чрез написани от тях истории, в които разказват желанието си за смърт.

Физически симптоми

Страда от безсъние
Депресията в детска възраст често може да доведе до безсъние, както при възрастните.

Загуба на апетит
Ако детето ви е започнало да губи тегло или е загубило апетита си, тогава най-добре е незабавно да се консултирате с лекар. Депресираните деца обикновено избягват да се хранят, тъй като губят интерес към всичко в живота си. И обратното е вярно, ако са склонни да ядат повече от обикновено, тогава това също може да е причина за тревога.

Мързел и мудност
Депресията може да направи децата мързеливи, почти неактивни, което ги кара да отказват игра навън. Те стават по-бавни в движенията си и демонстрират незаинтересованост.


Имайте предвид, че не всички деца, страдащи от депресия, ще показват тези признаци и симптоми. Тъй като депресията е много лично чувство, зависи от всяко отделно дете как би могло да се държи и да реагира на чувствата на депресия. Някои депресирани деца могат дори да функционират нормално и рядко проявяват признаци на депресия, което затруднява родителите да установят това разстройство. Тази форма на поведение е най-често при хора, страдащи от усмихната депресия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X