Напишете дума/думи за търсене

Основни хранителни вещества за красотата на кожата

За да имате балансирана диета, трябва да сте наясно какви хранителни вещества съдържат гозбите на вашата трапеза.

Основни продукти за красота и здраве

Каротеноиди - източник на витамин А, лекуват и придават на кожата сияен вид. Съдържат се в червените чушки, морковите, пъпеша, зелето, сладките картофи.

Ликопен - предпазва кожата от въздействието на UV лъчите. Намира се в розов грейпфрут, домати, диня, червен пипер.

Калий - неутрализира токсините, намалява киселинността, премахва отока. Източник - банани, цвекло, сладки картофи, варена леща, авокадо.

Витамин А - възстановява и обновява клетките, важен е за зрителната острота. Намира се в морковите, тиквата, зелето, спанака.

Витамин В2 - подобрява метаболизма, намалява възпалението и е важен за здравето на очите. Съдържа се в гъби, цвекло, авокадо, бадеми.

Витамин В7 - за здравето и здравината на косата и ноктите. Източници - яйчен жълтък, бадеми, авокадо.

Витамин B8 - за растеж на косата и регенерация на клетките. Намира се в леща, нахут, боб и аспержи.

Витамин С - придава на кожата здрав и свеж вид, увеличава синтеза на колаген. Намира се в цитрусови плодове, киви, спанак, чушки, брюкселско зеле и пъпеш.

Витамин Е - поддържа кожата млада. Източници са семена, ядки, спанак, аспержи и авокадо.

Витамин К - укрепва костната тъкан, подобрява съсирването на кръвта, укрепва кръвоносните съдове. Съдържа се в листа от глухарче, зеле.

Цинк - подобрява имунитета, поддържа кожата чиста. Източници - леща, тиквени семки, боб.
Всички тези продукти помагат за поддържане на здравето и красотата.

Но има и други, които допринасят за тяхното унищожаване. Те включват всички храни, които могат да причинят скок на инсулин. Това провокира съхранение на мазнини, повишава нивата на тестостерон, води до хормонални нарушения, увреждане на клетъчните структури.
• трапезна сол - причинява задържане на течности в организма;
• сладки газирани напитки - съдържат огромно количество захар, нямат хранителна стойност;
• рафинирана захар - нарушава метаболизма и причинява редица заболявания;
• бяло пшенично брашно - рязко повишава киселинността на организма, провокира скокове в кръвната глюкоза, няма хранителна стойност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X