Напишете дума/думи за търсене

Петте храни, които помагат на косата да расте

Мислите, че косата ви не расте, защото такава коса ви се е паднала или защото не сте улучили правилната козметика? Не, причината най-вероятно е в храненето.

Ето на кои храни да наблегнете и скоро косата ви ще започне да расте нормално и по-здрава.

1. Яйца

Яйцата са чудесен източник на протеини и биотин, две хранителни вещества, които могат да насърчат растежа на косата. Консумацията на достатъчно протеини е важна за растежа на косата, тъй като космените фоликули са направени предимно от протеини. Доказано е, че липсата на протеини в диетата насърчава загубата на коса.

Биотинът е от съществено значение за производството на протеина за коса, наречен кератин, поради което добавките с биотин често се предлагат на пазара като такива, които спомагат растежа на косата.

Яйцата също са чудесен източник на цинк, селен и други полезни за косата хранителни вещества. Това ги прави една от най-добрите храни за консумация за оптимално здраве на косата.

2. Горски плодове

Горските плодове са заредени с полезни съединения и витамини, които също могат да насърчат растежа на косата. Това включва витамин С, който има силни антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите могат да помогнат за защитата на космените фоликули срещу увреждане от вредни молекули, наречени свободни радикали. Тези молекули съществуват естествено в тялото и околната среда. Например 1 чаша (144 грама) ягоди осигурява впечатляващите 141% от дневните ви нужди от витамин С.

Също така тялото използва витамин С, за да произвежда колаген, протеин, който помага за укрепването на косата, за да не бъде чуплива.

Нещо повече, витамин С помага на тялото да усвоява желязото от диетата. Ниските нива на желязо могат да причинят анемия, която е свързана с косопад.

3. Спанак

Спанакът е здравословен зелен зеленчук, който е зареден с полезни хранителни вещества като фолиева киселина, желязо и витамини А и С, като всички те могат да насърчат растежа на косата.

Витамин А помага на кожните жлези да произвеждат себум. Това вещество съдейства за овлажняване на скалпа, за да се поддържа косата здрава.

Чаша (30 грама) спанак осигурява до 54% от дневните ви нужди от витамин А.

Спанакът е и чудесен растителен източник на желязо, което е от съществено значение за растежа на косата. Желязото помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород в тялото, за да подхранват метаболизма ви и да поддържат растежа и възстановяването.

4. Мазни риби

Мазните риби като сьомга, херинга и скумрия имат хранителни вещества, които могат да стимулират растежа на косата също. Те са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които са свързани с него.

Проучване при 120 жени установи, че приемането на добавка, съдържаща омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и антиоксиданти, намалява косопада и увеличава плътността на косата.

Друго проучване установи, че приемането на добавка от рибено масло значително намалява загубата на коса и увеличава растежа на косата при жени с изтъняваща коса.

5. Сладки картофи

Сладките картофи са чудесен източник на бета-каротин. Тялото превръща това съединение във витамин А, който е свързан с доброто състояние на косата.

Средно голям сладък картоф (около 114 грама) съдържа достатъчно бета-каротин, за да осигури повече от четири пъти дневните ви нужди от витамин А. Изследванията показват, че витамин А насърчава производството на себум, което помага да се поддържа здрава косата.

Нещо повече, витамин А също може да ускори темповете на растеж на косата и да насърчи растежа на по-плътно коса, като същевременно предотвратява регресията на други космени фоликули.

И черният чай ускорява растежа на косата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X