Напишете дума/думи за търсене

Черният чай ускорява растежа на косата

Чаят не е просто вкусна и ободряваща напитка. Черният чай също е страхотно средство за лечение на косата ви. Хората го използват, за да:

  • усилят цвета на косата си
  • подобрят блясъка
  • ускорят растежа

Ето списък на всички потенциални бонуси от черния чай върху косата ви.

Засилва цвета на косата

Черният чай има високи нива на танини. Тези полифенолни антиоксиданти не само помагат за неутрализирането на свободните радикали. Те също могат да ви засилят цвета на косата ви, ако тя е тъмна.
Имайте предвид, че резултатите върху цвета на косата с черен чай са временни. Но все пак е натурален начин да придадете по-ярък вид на косата си.

Растеж на косата

Изплакванията с черен чай може да ви помогнат косата да започне да расте по-бързо. Смята се, че високото съдържание на кофеин поддържа здрав скалпа и косата, тъй като може да стимулира космените фоликули.

Хормоните също играят роля. Някои проучвания показват, че кофеинът в черния чай може да блокира дихидротестостерон (DHT). Този хормон може да съкрати цикъла на растежа на косата, правейки новите косми по-къси и по-тънки.

Помага при косопад

Изследване от 2014 г. установи, че локалното приложение на тестостерон и кофеин може да увеличи производството на кератин (протеин в косата, кожата и ноктите). Така че кофеинът в черния чай може да помогне да се избегне косопада.

Имайте предвид, че косопадът не е универсален за всички. Има много възможни причини за него, включително генетика, стрес, хормони и недохранване. Вашият дерматолог може да ви помогне да разберете причината за косопада при вас.

Блестяща коса

Блясъкът се получава, когато светлината се отразява от хидратирана, здрава коса. Тъй като черният чай може да поддържа здрава косата, той ще ви даде прекрасен блясък.

Ако имате обаче коса, която не абсорбира добре влагата (известна още като коса с ниска порьозност), черният чай може да изсуши кичурите ви.

Направи си сам: как да третирате косата си с черен чай

Няма определени насоки за това колко често можете да правите изплакване на косата с черен чай, но веднъж седмично е достатъчно. Всичко повече от това може да изсуши косата ви.

Начин на употреба:

  • Сварете 2 чаши вода.
  • Пуснете в тях 4 торбички черен чай и ги оставете вътре за поне 1 час.
  • Изсипете изстудения чай в чиста бутилка със спрей.
  • Измийте косата си с шампоан.
  • Разделете мократа си коса на малки части.
  • Напръскайте солидно количество чай върху скалпа си и го масажирайте.
  • Сложете шапка за душ и постойте така до 60 минути.
  • Изплакнете косата си с хладка вода.
  • Използвайте балсам, за да заключите влагата.

Внимание: Не носете любимата си риза, когато правите това лечение. Може да се изцапа неприятно.

Можете ли да оставите черния чай в косата си

Забравили сте да изплакнете? Ако оставите черния чай в косата си твърде дълго, това може да доведе до допълнително изсушаване.

Не оставяйте черния чай да действа повече от 1 час и не забравяйте да продължите с балсам, за да утолите жадната си коса.

Можете ли да използвате черен чай за бяла или руса коса

Можете да използвате изплакване с черен чай, ако имате руса или бяла коса. Той може да осигури някои от същите предимства за вас като при хората с по-тъмна коса и не трябва да забелязвате съществена разлика в цвета на косата си.

Странични ефекти на черния чай върху косата

Процедурите за коса с черен чай обикновено се считат за безопасни. Но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Трябва да направите тест, за да избегнете кожна реакция (особено ако имате чувствителна кожа). Просто сипете малко количество чай върху мекото на ръката си и изчакайте 24 часа. Ако няма дразнене или обриви, всичко е наред и може да ползвате смело върху косата си.

Изхвърлете шампоана! Най-новият тренд за красива коса

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X