Напишете дума/думи за търсене

Запушва ли кокосовото масло порите?

Кокосовото масло несъмнено е една от най-популярните съставки за грижа за кожата през последните няколко години. Проверете в интернет и ще откриете безброй рецепти за приготвяне на собствена маска за коса или средство за премахване на грим от кокосово масло.

Сканирайте етикетите на вашия шампоан или балсам и най-вероятно ще видите кокосовото масло (cocos nucifera) като една от съставките на въпросната козметика.

И макар вече да сме наясно с овлажняващите сили на това растение, има и мърморене, че е проблематично за хора с кожа, склонна към акне. Дали това е вярно, обяснява доктор д-р Кори Л. Хартман - дерматолог и основател на Skin Wellness Dermatology.

„Кокосовото масло е силно комедогенно, което означава, че запушва порите и има голям шанс да причини пъпки, бели точки или черни точки“, казва Хартман. „Не препоръчвам да използвате кокосово масло, ако сте склонни към пъпки или имате чувствителна кожа.“

Има ли значение какъв тип кокосово масло използваме?
„Суровото кокосово масло е най-комедогенното. Емулсиите от кокосово масло може да са по-малко комедогенни, но тъй като има толкова много други алтернативи на маслото, които могат да бъдат полезни за кожата, без да запушват порите, е по-добре да се избягва кокосовото масло във всичките му, ако сте склонни на изпъпчване лесно“, съветва дерматологът. „Вместо това опитайте масло от ший, масло от слънчогледово семе, арганово масло или конопено масло.“

Може би да се използва за тяло?
„Имате пори по цялото тяло, а не само по лицето, така че ако използвате кокосово масло за намазване и на останалите зони от тялото си, рискувате да запушите порите и да предизвикате акне навсякъде“, казва Хартман.

Безопасно ли е да се използва за други типове кожа?
„Ако кожата ви не е чувствителна и акнето не ви притеснява, може да понасяте кокосово масло съвсем добре, но както при всеки нов продукт, направете тест, преди да започнете да го използвате. Нанесете малко количество кокосово масло върху китката, върху врата или точно под ухото си и изчакайте 24 часа. Ако няма реакция, може да продължите да го използвате“, препоръчва докторът.

Ползи от кокосовото масло за хората, на които не вреди
Ако имате суха кожа, използването на кокосово масло след лосион може да ви помогне да го „циментирате” в кожата си. Установено е също, че кокосовото масло има антибактериални и противовъзпалителни свойства за някои хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X