Напишете дума/думи за търсене

7 причини, които омазняват косата. Как да се справим с тях?

Скалпът трябва да произвежда определено количество мазнина, за да остане овлажнен и да защити косата, като създава тънка бариера между нея и околната среда. Но прекомерният себум може да причини много дискомфорт, като се започне от липса на обем и вехта коса до раздразнен скалп и проблеми с пърхота. За щастие, ако установите причината за прекомерната масленост, може да я държите под контрол.

1. Стягате прекалено много косата
Докато шикозната конска опашка може да изглежда добър начин да скриете мазната си коса, всъщност е обратното. Косата може да изглежда спретнато, но тази прическа кара себума да се натрупва под космите и техните корени. Елегантните прически изискват много стилизиращи продукти, които изглаждат и издърпват косата, карайки я да става по-мазна за по-кратко време.

Какво да направите: Не прекалявайте със стилизиращи продукти и прически, които изискват много ресане и докосване на косата.

2. Не изплаквате косата със студена вода
Топлата вода е чудесна за отваряне на порите и премахване на мръсотията, но може да е вредна за косата. Измива себума и може да изсуши скалпа прекалено много, причинявайки пърхот и прекомерно производство на мазнини.

Какво да направите: По-добре я мийте с хладка вода, когато слагате шампоан и балсам, и я изплаквайте със студена вода, след като сте я измили, за да затворите порите.

3. Избирате грешни продукти за коса
Експертите съветват да бъдете внимателни с продуктите, на чиито етикети пише "интензивни", тъй като те могат да „натежат” на косата и да я накара да изглежда сплескана.

Какво да направите: Експертите съветват да избягвате продукти, които са предназначени за суха или повредена коса. Те обикновено покриват косата с тънък защитен слой, който я прави да изглежда по-мазна, ако имате тънка коса или мазен скалп.

Също така е добра идея да използвате дълбоко почистващо средство няколко пъти месечно, за да почистите скалпа си от натрупването на себум и козметични продукти. По този начин ще помогнете на косата да остане по-свежа. Може също да опитате някои естествени средства като нанасянето на кокосово масло за подхранване на косата и за намаляване на нейната мазнинност.

4. Решете и пипате косата си твърде често
Когато докоснете косата си, прехвърляте мазнина и бактерии от ръцете си към нея, които в крайна сметка я правят да изглежда по-мазна. Ресането на косата твърде често също носи повече вреда, отколкото полза. Постоянното миене кара себумът да се разпространява по косата и по този начин тя изглежда по-малко обемна и свежа.

Какво да направите: Опитайте се да не докосвате косата си с ръце, особено когато сте нервни или по време на разговор. Не решете косата си твърде често: експертите твърдят, че 2 пъти на ден да са достатъчни за хора, които нямат много къдрава или чуплива коса. И винаги го правете с чиста четка.

5. Прекалено сте стресирани
Стресът кара тялото да произвежда повече кортизол. Този хормон задейства кожата да изработва повече себум и в резултат на това изглежда и се усеща по-мазна. Стресът също може да бъде една от причините за пърхота, който може да доведе и до мазен скалп.

Какво да направите: Не може да направите много за това, освен ако не промените начина си на живот и не се опитате да озаптите стреса. Използването на специални продукти за коса ще помогне за борба с пърхота и ще даде комфорт на скалпа, докато се справяте с трудни житейски ситуации.

6. Миете косата си твърде често
Въпреки че може да звучи малко абсурдно, колкото повече миете косата си, толкова по-мазна става. Милиарди добри бактерии, които насърчават здравословното pH на кожата, живеят върху скалпа ни. И когато мием косата си твърде често, може да нарушим този деликатен баланс и да накараме себумните жлези да произвеждат повече масло, особено ако използваме грешни продукти за грижа за косата.

Какво да направите: Опитайте се постепенно да намалите броя на измиването на косата и използвайте шампоани, които не изсушават скалпа. Експертите съветват да обърнете внимание на района, в който живеете, и проблемите с косата, които имате. Жителите на градовете са по-склонни да мият косата си по-често, отколкото хората, които живеят в селските райони поради наслояванията от околната среда, които се озовават върху косата им.

7. Това е начинът, по който работи тялото ви
Някои типове коса са по-склонни да се омазняват по-бързо от другите. Хората с права коса по-често се сблъскват с този проблем, отколкото хората, които имат чуплива коса. Случва се, защото себумът се плъзга надолу по косата и е по-видим в корените.
Имайте предвид, че някои здравословни проблеми като хормонален дисбаланс и себореен дерматит, могат да причинят прекомерно производство на себум.

Какво да направите: Отидете на лекар, ако нещо ви притеснява или забележите някакви необичайни промени в начина, по който изглежда косата ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X