Напишете дума/думи за търсене

Анализирай косата си по този начин

При древните хора косата е служела за защита от студа. Днес подстригването, изборът на прическа и поддържането й играят огромна роля за самочувствието на човека. Косата е едно от най-красивите неща, които притежаваме. Стилът, плътността и цветът й показват нашата индивидуалност и изразяват модата на обществото, в което живеем и което винаги отразява състоянието на културата ни.

Всички процедури по отношение на косата трябва да се основават на познанията за структурата, растежа и състава й. Както хората не са еднакви, така и косата се явява в най-различни цветове, форми и размери. Научното изучаване на космите, болестите и грижите за тях се нарича трихология. Този термин произхожда от гръцката дума “трихос” (косъм) и “логос” (наука).

Видове вълни (къдри) на косъма

Формата на къдриците зависи от подвижността в космените нишки. В зависимост от това косата се описва като права, на вълни, къдрава и извънредно къдрава. Формата на вълните е резултат на генетична и расова основа. Все пак има някои изключения от общото правило: азиатците са с тенденция към извънредно прав косъм, бялата раса е с права до вълниста форма и афро-американците обикновено имат извънредно къдрава коса. Но правата, къдравата и силно накъдрената коса се явяват във всички раси. Това означава, че всеки човек независимо от расата може да има коса с различна степен на накъдреност – от права до силно накъдрена. Също е вярно, че отделни индивиди от една раса могат да имат в различна степен накъдрена коса.

Видовете къдрици могат също да варират в косата на един и същи индивид. Често се срещат хора, които имат различна степен на къдрава коса в различните области на главата. Хора с къдрава коса често имат прави косми във върховата част на главата и по-къдрави в други области.

Някои теории се опитват да обяснят причината на естественокъдравата коса, но нито една от тях не дава ясен отговор, защо някои коси израстват прави, а други растат къдрави.

Въпреки това да е още само теория, днес се счита, че естествено къдравият косъм е резултат от нееднаквия растеж от всичките му страни. Едната страна на косъма расте по-бързо и е по-дълга от другата. След като по-бързо растящата страна е малко по-дълга, напрежението вътре в нишките води до това дългата страна да се къдри около по-късата. Косми, които от двете страни растат еднакво бързо, не създават напрежение и в резултат се получава права коса.

Формата на къдриците не зависи от качествата на косъма. Космите имат различен диаметър – от много фин до много груб, независимо от вида на къдриците. Всички коси – от напълно прави до извънредно къдрави и всички други степени между тези две крайности – имат различна текстура и плътност.

Правата коса

Правата коса може да бъде от всякакъв тип, независимо от текстурата или от плътността й. Както всички други видове, правата коса може да бъде фина или груба, плътна или с тънък косъм. Диаметърът на космите й е напълно правилен и напречното им сечение обикновено е кръгло.

Косата на леки вълни

Напречното сечение на този вид косъм е обикновено овално, доста правилно и с еднакъв диаметър по протежение на цялата нишка.

Извънредно къдравата коса

Тя расте на дълги, навити спирали. Напречното сечение на косъма е овално и варира по форма и дебелина по протежение на дължината. В сравнение с правата или леко накъдрената на вълни коса, които притежават правилен и еднакъв диаметър по цялата дължина на косъма, извънредно къдравата коса е доста с доста неправилен, различен диаметър по протежение на отделната нишка.

Някои силно накъдрени коси имат естествената тенденция да образуват спирали, подобно на телефонен кабел. Спираловидният косъм обикновено има фина текстура (строеж), с много отделни нишки, навити заедно и образуващи спирални къдрици, които са характерни за този тип коса. Спираловидните косми обикновено са с по-малка еластичност, чупливи са и имат тенденция да образуват възли в краищата си. Внимателната манипулация на скалпа, прилагането на балсами и шампоани и разнищващи изплаквания помагат за намаляване на възлите.

Типове растеж на косата

Важно е, когато косата се оформя и стилизира, да се има предвид типът на растежа й. Повечето космени фоликули израстват под малък ъгъл, а други – под ъгъл от 90 градуса. Повечето косми растат в почти права посока навън от главата. Видовете растеж са подобни на поток, на венец и “лизнати”.

• Коса с растеж като поток израства в една посока. Това е резултат от еднаквия наклон на космените фоликули. Двата потока растат в противоположни посоки и оформят естествения дележ на косата.

• Растеж във форма на венче. Нормално се образува в короната, откъдето всички косми растат надолу.

• „Лизната” коса. Представлява доста голям кичур коса, която расте право нагоре. Обикновено повече се забелязва по фронталната линия на челото, но може да бъде навсякъде по главата.

Суха коса и сух скалп

Сухата коса и сухият скалп се дължат на слаба активност на себацейните (мастни) жлези и са по-изразени при суха зима и изобщо при сух климат. Недостатъчното омазняване причинява люспест скалп и косата придобива сух и безжизнен вид. Сухата коса и сухият скалп трябва да се третират с продукти, съдържащи овлажнители и омекотители. Трябва да се избягва честото измиване с шампоан, да не се употребяват силни и дезинфектиращи сапуни или продукти с високо съдържание на алкохол, понеже утежняват състоянието. Сухата коса не трябва да бърка със силно порозната, която се уврежда от термално стилизиране или химична обработка.

Мазна коса и мазен скалп

Това състояние се причинява от свърхактивност на мастните жлези и се характеризира с гранливи отлагания върху скалпа и омазнени косми. Мазната коса и скалпът се третират с изчистващи или нормализиращи шампоани. Добре балансираната диета, физически упражнения, редовно измиване с подходящ шампоан и редовна лична хигиена са важни фактори за поддържане на нормална коса и скалп.

Из „Козметология – том 1”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X