Напишете дума/думи за търсене

Трикове за хубава коса и кожа през зимата

Смяната на топлото време навън със зимния студ е повод не само да преобърнете гардероба в търсене на по-топли дрехи, а и за промяна в начина, по който се грижите за косата и кожата си. Студеният въздух, централното отопление в повечето сгради и пронизващите ветрове могат да доведат само до едно – суха кожа по цялото тяло, сърбящ скалп и напукани крака. А добре знаем, че когато не изглеждаме в най-перфектния си вид, това малко или много се отразява на самочувствието ни. Има няколко начина да се справите с това, и то като започнете с триковете за хубава коса и кожа през зимата още сега.

Овлажнявайте често

Влажността навън е ниска, а с това и съдържанието на вода в кожата спада. Накратко казано, тя има нужда от повече защита – тоест да я овлажнявате често. Дали с крем, лосион или някакъв вид мляко - какъв да изберете, зависи от вида на кожата. Ако е суха или смесена, вземете крем, който е на основата на масла. По-плътните, мазни нощни кремове обикновено са точно такива, така че вършат истинска магия, докато вие спите. Ако кожата ви е мазна, то загубата на влага може да ѝ е от полза и да няма нужда да променяте грижите за нея през зимата. Но усетите ли, че започва да ви дразни и сърби на места, значи е време да посегнете към нещо различно. В такъв случай използвайте продукти, които имат зехтин или кокосово мляко. Масло от ший, какао или авокадо също ще ви помогне.

Когато овлажнявате кожата си, го правете от главата до петите веднага след като сте си взели душ – тогава порите са разширени. Но това правило не важи, ако страдате от акне, защото така може да запушите порите си.

Ако кожата ви е прекалено суха през зимата, мажете лицето, ръцете и устните си с овлажняващ продукт всеки час.

Не забравяйте, че грижата за кожата изисква не само мазане с различни козметични продукти, а и специфичен хранителен режим.

Приемайте витамин Е и омега-3 мастни киселини, като консумирате риба, ядки и зелени зеленчуци – това помага да се подобри еластичността на кожата.

Има още една стъпка, която не трябва да пропускате – преди излизане навън задължително да ползвате слънцезащитен лосион.

И през есента и зимата, дори да не е много силно, слънцето е вредно за кожата на лицето и състарява епидермиса. Най-доброто решение е да намерире овлажняващ крем, който има и слънцезащитни свойства.

Кокосовото масло е пълно с витамин Е и помага да се справите с пърхота. СНИМКИ: Piixabay
Кокосовото масло е пълно с витамин Е и помага да се справите с пърхота. СНИМКИ: Piixabay
Предпазете косата

Често през студените месеци косата става суха, изтощена и с цъфтящи краища, така че тя също има нужда от повече внимание през зимата. Един от начините да я подхраните е, като използвате кокосово масло.

Освен че мирише приятно, то е пълно с витамин Е, помага да се справим с пърхота, съдържа лауринова киселина (която има успокояващи, антимикробни, антибактериални и антигъбични свойства) и покрива косъма с протеини, които го запазват по-силен и лъскав.

Кокосовото масло става течно, когато го загреете над 76 градуса. Така че разтопете 2-3 супени лъжици в микровълновата за няколко секунди или в гореща вода, а след това масажирайте с него косата и скалпа.

Оставете да престои няколко минути, след което изплакнете добре.

Вместо горещ душ се изкъпете с приятно топла вода.
Вместо горещ душ се изкъпете с приятно топла вода.
Не прекалявайте с горещите душове

Прибирате се вечер премръзнали след работа и веднага бързате да се стоплите с горещ душ. Най-добре ще е да се отървете от този навик, защото се оказва, че той е вреден и за кожата, и за косата ви през зимата.

Горещата вода ги дехидратира, особено при сухия въздух. Вместо това се изкъпете с приятно топла вода, която помага влажността на кожата да се запази, особено ако добавите лосион за тяло с мляко или мед. Опитайте се да сведете до минимум миенето на косата през зимата – най-много 2-3 пъти седмично, за да я предпазите от прекалено изсушаване. Преди да излезете навън, се уверете, че сте я подсушили добре. Не само за да не хванете настинка, но влагата в косата в комбинация със студения въздух навън ще я увреди още повече, като я направи суха и изтощена.

Редовното подстригване е друг начин да я запазите в перфектна форма през зимата. Веднъж на всеки 6-8 седмици дори и само за връхчетата, ще ви отърве от цъфтящите краища и ще намали вероятността да почне да окапва.

Ако не слагате шапка, защото искате косата ви да е с перфектна прическа, има друг начин да я запазите от студения въздух – увийте си копринен шал на главата, а след това може да сложите и качулка. Така не само ще запазите прическата си, но и няма да се наелектризира.

Доказани са полезните свойства на содата и за косата, и за кожата.
Доказани са полезните свойства на содата и за косата, и за кожата.
Ексфолирайте с естествени продукти

Клетките на кожата непрекъснато умират, а това е полезно за здравето, защото така се заменят с нови. Когато я ексфолирате, или казано по-просто – търкате кожата, за да махнете мъртвите клетки, вие стимулирате този процес и предпазвате кожата да изглежда потъмняла и изтощена.

Стремете се да използвате натурални ексфолиращи продукти – за суха кожа може да пробвате с овесена каша, мед или мляко. Ако имате мазна кожа, пробвайте с вода и сода – много по-достъпен и евтин вариант от скъпите продукти в магазина. Търкайте кожата си поне два пъти седмично през студените месеци, за да изглежда свежа и сияйна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X