Напишете дума/думи за търсене

Сочни и хидратирани устни в студа

Кожата на устните ни е тънка, чувствителна и изисква специални грижи. През студените месеци „целувката ни“ често пресъхва, напуква се, зачервява се, но това може да не се случи, ако ползваме лечебни балсами, етерични масла и подхранващи маски.

Лечебните балсами не съдържат оцветители и ароматизатори
Балсамът с витамин Е е изключително важно да ни чака на нощното шкафче, защото разглажда бръчиците около устните и забавя процеса на стареене на кожата. Вариантите с витамини В12 и С имат противовъзпалително действие и помагат за по-бързото заздравяване на устните. А тези с мед предпазват от изсъхване и напукване. За да регенерираме и да подхраним кожата, е нужно да вземем вариант с азулен - богат на минерални вещества с противовъзпалителни и капиляросвиващи свойства. Действа благотворно на слизестата (вътрешната) част на устните и е профилактично средство срещу заболяването хейлит - възпаление на устните. Ако имаме тънка и нежна кожа, за да й създадем защитно покритие, да повишим здравината и еластичността й, трябва да вземем балсам с пчелен восък. Като специалистите съветват през зимата да не се ползват хидратиращи, а подхранващи балсами.

Масло от жожоба намалява възпалението
Ако устните ни са вече зачервени и възпалени, трябва да мажем ги в продължение на седмица с масло от жожоба. То е богато на аминокиселини (протеини) и има противовъзпалителни свойства, които позволяват на кожата да се бори със зачервяването. Кайсиевото и рициновото масло също овлажняват, омекотяват и подхранват устните. А гелът от алое вера има антибактериално и противовъзпалително действие. Той омекотява кожата, овлажнява я и й помага да се възстанови. За превенция на напукване и изсушаване ежедневно сутрин мажете „целувката си“ с кремове, които съдържат лайка и невен. Те подхранват и защитават кожата от вредното действие на околната среда. Нека това се случва половин час преди да нанесете червилото. Така устните ще са получили своята закуска.

Натурална маска за лице с невен подмладява кожата
Вълшебен ефект върху кожата на лицето, устните и пространството около тях е маската със студен извлек от невен. За целта трябва да напълним буркан с невен, да покрием билката със студенопресован зехтин, да затворим буркана, като напишем етикет с датата, и да го оставим на светло за 40 дни. След това отделяме билката и ползваме зехтина, който е извлякъл всичко нужно от невена.

Закони за устните:
Вредно е да масажираме с четка за зъби устните си, да ползваме груб пилинг, в това число и морска сол. По-скоро нека подхранваме кожата около устните с крем с лифтинг ефект, като го нанасяме с памучна клечица. Или веднъж на два дни да използваме нежен пилинг за чувствителна кожа с полиетиленови гранули.
Ако устните ни се белят, това често е признак за проблем в обмяната на веществата, дефицит на витамините А, Е и от групата В, дефицит на влага в организма, некачествена козметика. И е нужно да включим в менюто си продукти, богати на витамини от групите А и В. Това са млечните продукти, жълтък, пилешкото месо и рибата. Нека не забравяме плодовете и зеленчуците. А салатите да подправяме със зехтин или с ленено масло.

Важно:
За да подхраним устните, през нощта може да ги мажем с рициново масло, гъша мас или смес от гъша мас и мед 1:1.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X