Напишете дума/думи за търсене

Защо ни трябват три шампоана, а не един

Корените ви са мазни, а краищата – сухи, понякога имате пърхот, а друг път – цялата ви коса е неконтролируема… Решението – не използвайте само един продукт за миене, а поне три различни.

Теорията е на известната холивудска стилистка Джен Аткин. Тя обяснява, че косата не е единно цяло и е напълно погрешно да се третира като такова. Структурата на косъма е една в основата и съвсем различна в края, особено при дългите коси, обяснява стилистката. Освен това е от значение фактът, че близо до главата косата се натоварва по един начин заради разресване, носене на шапки, запарване и т.н., а надолу по дължината - по съвсем различен заради сух въздух, дъжд, слънце, различни стилизиращи продукти, дори прокарване на пръсти през нея.

Малка идея

Затова Аткин е категорична, че всяка зона трябва да се възприема като напълно отделна. Тя създава метод на миене, според който е необходимо да се използват различни измивни продукти за различните части от косата.
За корените специалистката препоръчва неутрален шампоан – за всеки тип коса, по възможност най-щадящ, особено ако се къпете всеки ден. Такъв тип продукт е подходящ и за дамите с къси прически.
Ако имате пърхот, именно в тази зона трябва да се използва шампоан срещу него. Този тип продукти помагат за премахване на проблема, но пък изсушават прекалено краищата. Затова те не бива да се ползват всеки ден или поне не по цялата дължина.

Запазете цвета

Ако сте боядисани, използвайте специален продукт за такъв тип коси, но го нанасяйте само по дължината и в краищата. Не го поставяйте в корените, защото тези шампоани понякога дразнят скалпа и може да отключат алергии.
Зоната от средата надолу също е подходяща и за третиране с шампоани с добавен балсам или такива, обогатени с масла. Тези продукти обаче отново не бива да се прилагат в основата на косата, защото може да стимулират омазняването и образуването на пърхот.
Затова според Аткин идеалният вариант е да миете косата с един шампоан в основата, с втори в краищата и да добавяте и трети измивен продукт от време на време, ако имате специални нужди – против пърхот или за съхраняване на цвета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X