Напишете дума/думи за търсене

5 мита за косата

Въпреки изобилието от информация на козметични теми, все още робуваме на някои митове, свързани с косата. Представяме ви най-разпространените заблуди.

Няма напълно безвредни бои
Факт е, че съществуват безамонячни бои за коса, но отсъствието на амоняк не гарантира пълната безвредност за здравето на косата. В безамонячните бои често се съдържат заместители на амоняка, които, както и самия амоняк, са алкални. Това означава, че помагат на боята да навлезе свободно в структурата на косъма.
За напълно безвредни за косата се смятат тониращите средства, които не са бои в чист вид. Те се фиксират на повърхността на косъма, поради което нямат способността да изсветляват или радикално да променят цвета на косата.

Къната е безопасна
Противно на разпространеното мнение, къната не е безвредна за косата, а разказите за лечебните й свойства са мит. Къната също поврежда структурата на косъма, макар и в по-малка степен от боята. А здравословните и разкрасяващите й качества са силно преувеличени.

Стилизантите повреждат косата
Правилно подбраните продукти за оформяне на прическата всъщност я предпазват и улесняват топлинното третиране. Повечето от тези средства защитават косъма от високите температури на сешоара, машата и пресата, както и от негативното въздействие на UV лъчите. Неправилният подбор на козметика обаче може да повреди косата. Стилизиращите продукти може да действат и като средство за възстановяване и заздравяване. Обикновено съдържат подхранващи компоненти като масла, пшенични и соеви протеини, провитамини. В някои от тях има специални молекули, които предпазват от замърсявания, омазняване и влага, като по този начин позволяват на косата да остане чиста за по-дълго.

Безсулфатните шампоани са безвредни
Безсулфатните шампоани са за тези, които държат на еко модата. Реално в сулфатните шампоани няма нищо вредно и страшно. Сулфатите са повърхностно активни вещества (ПАВ) – това означава, че са активни на повърхността, не проникват в структурата на косъма и не го разрушават отвътре. В професионалните шампоани се съдържат само висококачествени ПАВ, които позволяват правилно почистване на склапа и косата.

Косата не бива да се мие често, тъй като се омазнява
Честотата на измиване не влияе на активността на мастните жлези, тъй като тяхната дейност е природно програмирана. Единственото важно в този случай е да подберете правилно шампоан – най-добре за мазна коса и за често измиване. Задължително условие е добре да почиствате както косата, така и скалпа – особено ако живеете в голям град. В градска среда дори дългата коса може да се мие всеки ден – няма друг начин да премахнете замърсяванията и остатъците от стилизиращи продукти. Липсата на редовно почистване може да доведе до проблеми със скалпа и външния вид на косата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X