Напишете дума/думи за търсене

3-те най-срещани грешки, които хората правят, когато спорят

Живеем заобиколени от различни хора. Поради това ни се налага да съжителстваме с индивиди, които не разбираме, и хора, които ни подлудяват. В такива ситуации сме по-склонни да спорим с тях.

Когато влезем в словесна битка, обикновено сме склонни да правим грешки. Те правят дискусиите неприятни и затрудняват постигането на споразумение.

Кои са най-честите грешки, които хората правят, когато спорят?
• Ние се идентифицираме с нашите идеи.
• Приготвяме се за битка.
• Прекалено опростяваме проблема.

1. Идентификация с нашите идеи
В моите случаи споровете нямат нищо общо със ситуации, обстоятелства или събития, които ни засягат пряко. Също така сме склонни да се ядосваме по спорни въпроси, когато може да обменим гледни точки спокойно. Някои от най-често срещаните въпроси, за които хората спорят, са религия, политика или социални въпроси като феминизъм или хомосексуализъм.

Няма смисъл да се ядосвате само защото има различни мнения. Това обаче се случва в повечето разпри. Изкушението да убедиш другия, че греши, е огромно. Проблемът възниква, когато се поддадем на това изкушение. И вместо да постигнем целта си, в крайна сметка се ядосваме.

Защо се случва това? Според някои школи на мисълта ние се идентифицираме с нашите вярвания. Това означава, че ако някой се забърка с важна за нас идея, се чувстваме така, сякаш ни е нападнал лично. Това предизвиква ненужно напрежение.

За да избегнете това, най-доброто нещо, което трябва да запомните е, че докато несъгласието е достойно за уважение, неуважението не е. В този смисъл може да използваме асертивност, за да покажем на отсрещния, че не е лошо да имаш различно мнение.

„Не одобрявам това, което казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.”
-Евелин Беатрис Хол-


2. Приготвяме се за битка
Друга най-честа грешка, която хората допускат, когато спорят, е да приемат словесните разногласия като бойно поле. Когато се приготвяме за битка, виждаме тези ситуации така, сякаш трябва да излезем победители от тях. Сякаш идеите ни трябва да са „по-силни” от тези на съперника ни. По този начин искаме да го накараме да отстъпят пред нашето превъзходство.

Но това може да ни създаде проблеми. От една страна, отношенията ни с другия ще се влошат. От друга страна, в повечето случаи нашите мнения са точно това: мнения. Дори в случаите, когато наистина сме прави, ще бъде много трудно да убедим събеседника ни. В крайна сметка, ако човек мисли по определен начин, това е, защото има основателни причини за това.

Следователно, обикновено е много по-продуктивно да разберете откъде идва мнението на другия човек. Дори в ситуации, в които неговите идеи изглеждат обидни, може да научим много, ако просто се вслушаме в това, което има да каже. Това не означава, че не трябва да защитаваме собствените си идеи, а че няма смисъл да се опитваме да убеждаваме другите за сметка на нашето благополучие и спокойствие.

3. Прекалено опростяване на проблема
Последната грешка, която хората правят, когато спорят, е да виждат света разделен на черно и бяло. За нас проблемът, за който се борим, е ясен. Има само една истина, а останалите мнения са тотално грешни.

Другият обаче също вярва, че идеите му са правилни. Често това, което се случва, е, че проблемите, които обсъждаме, са доста сложни. Следователно, почти всички мнения са частично верни.
Хубаво е да се доверяваме на собствените си мнения, но е важно да го правим със смирение. Не забравяйте, че сме склонни да грешим и може да правим грешки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X